Tuesday, November 26, 2019

Σεισμός στην Αλβανία : Σκηνές αποκάλυψης – Σε απόγνωση οι πολίτες, ψάχνουν συγγενείς


Δεν έχει τέλος ο θρήνος στην Αλβανία, η οποία χτυπήθηκε από ισχυρό σεισμό 6,4 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Τρίτης.
Ο αριθμός των νεκρών έχει ήδη αγγίξει τους 21 ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες.
Ο απολογισμός ανέβηκε αφότου οι διάσωστες ανέσυραν από τα συντρίμμια ακόμα δύο σορούς, οι οποίοι ανήκουν σε μητέρα και γιο.




Δύο αδέρφια κοσοβάροι ανάμεσα στα θύματα

Ανάμεσα στους 20 νεκρούς βρίσκονται και δύο αδέρφια από το Κόσοβο.
Την είδηση επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, Μπαγκιέτ Πακόλι.
«Οι Σεμσεντίν και Ίσα Αμπάζι (σ.σ. τα ονόματα των θυμάτων) δύο αδέρφια από το Γκνίλαν είναι δύο από τα θύματα. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια τους. Μοιραζόμαστε τον πόνο σας!» ήταν το μήνυμα του υπουργού.
Τα αδέρφια θα βρίσκονταν στην Αλβανία για πέντε μέρες για δουλειά. Σύμφωνα με το oranews, τις πρώτες πρωινές ώρες μετά το σεισμό, οι δύο νέοι από το Κοσσυφοπέδιο ήταν ζωντανοί και ζήτησαν βοήθεια τηλεφωνικά, αλλά απέτυχαν να κρατηθούν στη ζωή.

Ψάχνουν τους συγγενείς τους στα συντρίμμια

Όσο περνάει η ώρα τόσο μεγαλώνει και η αγωνία των κατοίκων για τους συγγενείς τους.
Ένα ανατριχιαστικό περιστατικό περιγράφει ο θείος μιας 15χρονης από το νοσοκομείο των Τιράνων, ο οποίος αναζητά την ανιψιά του και τον πατέρας της, καθώς η τύχη τους αγνοείται.
Ο ίδιος δίνοντας τα στοιχεία της στη δημοσιότητα κάνει έκκληση στις αρχές να του πουν που βρίσκονται.
Η μητέρα της και ο 12χρονος αδερφός της βρίσκονται στο νοσοκομείο. Ωστόσο η ίδια και ο πατέρας της αγνοούνται. Όπως αναφέρει, προσπάθησε να τους καλέσει και τα κινητά τους βρίσκονται σε λειτουργία.
«Είμαι ο θείος του κοριτσιού, το διαβατήριο βρέθηκε στα ερείπια. Αυτή είναι η ανιψιά μου Drita Cakoni, 15 ετών. Η αδελφή είναι σε σοβαρή κατάσταση, ο 12χρονος γιος της είναι καλά στην υγεία του αλλά σε σοκ. Έχω χάσει τον γαμπρό μου και την κόρη του.
»Να μου πει η κυβέρνηση που βρίσκεται η ανιψιά μου και ο πατέρας της: στο νεκροταφείο ή στο νοσοκομείο; Το τηλέφωνο του γαμπρού λειτουργεί, κανείς δεν απαντά. Έχω δει τρόμο με τα μάτια σήμερα, οι άνθρωποι συνθλίβονται και παγιδεύονται. Είναι μια πραγματική φρίκη» λέει ο θείος του κοριτσιού.

Σε σκηνές οι κάτοικοι

Σε σκηνές τις οποίες κατασκεύασε ο στρατός πρόκειται να περάσουν το βράδυ οι κάτοικοι του Δυρραχίου, που έμειναν άστεγοι λόγω του σεισμού.
Όπως είναι γνωστό η επιστροφή στα σπίτια είναι δύσκολη εφόσον ο κίνδυνος παραμένει ορατός λόγω των πιθανών συνεπειών από την μετασεισμική ακολουθία.
Συνολικά, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 25 μετασεισμικές δονήσεις με την εντονότερη εκείνη των 5.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τρεις ώρες από τον μεγάλο σεισμό και 5 Ρίχτερ στις 14:14 τοπική η ώρα.

Στο Δυρράχιο ο Δένδιας

Στο Δυρράχιο μετέβη το απόγευμα της Τρίτης ο Νίκος Δένδιας, μετά το φονικό σεισμό που χτύπησε την Αλβανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών παρακολούθησε μαζί με τον αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα ερείπια πολυκατοικίας που κατέρρευσε από τον καταστροφικό σεισμό.
«Είμαστε δίπλα στον αλβανικό λαό, στην κυβέρνησή του, για να προσφέρουμε ο,τι μπορούμε» ήταν το μήνυμά του μετά τη συνάντηση.
Ακολούθως, επισκέφτηκαν μαζί τραυματίες στο στάδιο της πόλης το οποίο έχει μετατραπεί σε προσωρινό νοσοκομείο. Προ ολίγου, ο υπουργός εξωτερικών αναχώρησε για τα Τίρανα όπου πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα.
Στη συνέχεια δε, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος είναι και ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που μετέβη στην Αλβανία αμέσως μετά τον σεισμό, θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.

Συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον αλβανικό λαό

Σκοπός της επίσκεψης του Νίκου Δένδια είναι η έκφραση συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς το δοκιμαζόμενο αλβανικό λαό και την κυβέρνηση της χώρας.
«Βρίσκομαι εδώ με την εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μαζί με δύο μονάδες ΕΚΑΜ για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τον φίλο αλβανικό λαό. Τα έχουμε περάσει, τα ξέρουμε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Είμαστε δίπλα στον αλβανικό λαό, στην κυβέρνησή του, για να προσφέρουμε ο,τι μπορούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας».

Γάλλοι διασώστες αναχωρούν για την Αλβανία

Περίπου 100 μέλη της γαλλικής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας αναχωρούν για την Αλβανία προκειμένου να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης των εγκλωβισμένων και να παράσχουν υλική βοήθεια στους επιζώντες που έμειναν άστεγοι μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που άφησε πίσω του 18 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.
Μια ομάδα 44 στρατιωτών από την υπηρεσία πολιτικής ασφάλειας της Μπρινιόλ πρόκειται να αναχωρήσει απόψε το βράδυ από τη Μασσαλία με προορισμό την Αλβανία, μεταφέροντας και 15 τόνους υλικού, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας. Άλλοι 50 πυροσβέστες θα φτάσουν στις πληγείσες περιοχές το πρωί της Τετάρτης.
Λίγο μετά το μεσημέρι σήμερα έφτασε στα Τίρανα μια «αναγνωριστική ομάδα», που είχε ως αποστολή να εκτιμήσει τις ανάγκες των αλβανικών αρχών.
Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ και ο υφυπουργός Λοράν Νουνιές εξέφρασαν «τη βαθύτατη θλίψη τους και την αλληλεγγύη τους» στον λαό και την κυβέρνηση της Αλβανίας.
«Η αλληλεγγύη της Γαλλίας εκφράζεται με πράξεις και όχι μόνο με λόγια», υπογράμμισαν.

Βοήθεια από τον ΙΣΑ

Κλιμάκιο γιατρών στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές της Αλβανίας στέλνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Η αποστολή του ΙΣΑ θα μεταφέρει φάρμακα και υγειονομικό υλικό και θα συνδράμει στις προσπάθειες για την υγειονομική κάλυψη των τραυματιών.
«Η σκέψη μας είναι κοντά στους συνανθρώπους της γειτονικής χώρας που χτυπήθηκαν από το φονικό σεισμό», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Πρόσθεσε ότι «ο ΙΣΑ θα ενώσει τις δυνάμεις του, με τις υγειονομικές αρχές της περιοχής για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές» και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους πολίτες της Αλβανίας.
ΠΗΓΗ: IN.GR

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.