Saturday, November 23, 2019

Λευτέρης Αβραμάκης: «Να μην διασπάσουμε τον απανταχού ελληνισμό»

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την Συνταγματική Αναθεώρηση, μεταξύ άλλων τόνισε:
«Είναι θετικό για τη χώρα και το πολιτικό σύστημα το γεγονός ότι επιτυγχάνονται συναινέσεις σε μια σειρά από ζητήματα των προς Αναθεώρηση Άρθρων του Συντάγματος. Η Αναθεώρηση θα μπορούσε να είναι πιο γενναία, πιο προοδευτική στο πνεύμα που μας είχε προϊδεάσει η συζήτηση στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, δυστυχώς όμως σε κρίσιμες διατάξεις φαίνεται να κυριαρχούν οι πιο συντηρητικές φωνές της κυβέρνησης. Χάνεται λοιπόν μια ευκαιρία να κατοχυρωθούν συνταγματικά τα αναγκαία κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα».

Για την ασυλία των Υπουργών τόνισε:


«Η άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχτεί ότι δεν χωρά παραγραφή στα αδικήματα της δωροδοκίας που πιθανόν έχουν τελεστεί από πρόσωπα που έχουν διατελέσει μέχρι σήμερα Υπουργοί, δεν αντιστοιχεί στη λαϊκή βούληση και στο νομικό μας πολιτισμό. Ότι ισχύει για τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες πρέπει να ισχύσει και για τους Υπουργούς. Αυτό εξασφαλίζεται από την υιοθέτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ χωρίς να μπορεί να επιχειρηματολογήσει ουσιαστικά αρνείται το δικαίωμα του ελέγχου από την δικαιοσύνη».
Για την μη υιοθέτηση της απλής αναλογικής τόνισε:
«Η ΝΔ όπως και όλες οι συντηρητικές δυνάμεις φοβούνται τον πραγματικό έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας από τη νομοθετική. Το επιχείρημα της ακυβερνησίας καταρρίφθηκε θριαμβευτικά την περίοδο των Μνημονίων που γνωρίσαμε τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Φανταστείτε μια Βουλή που το αποτέλεσμα της κάθε ψηφοφορίας δεν θα εξαρτιόταν από την κομματική γραμμή. Φανταστείτε μια Βουλή που ο κάθε Υπουργός θα έπρεπε να πείσει με επιχειρήματα τους Βουλευτές για τους στόχους που υπηρετεί η νομοθετική του πρωτοβουλία. Φανταστείτε μια Βουλή που θα μπορεί πραγματικά να ελέγξει την εκάστοτε κυβέρνηση και να ανακόψει πιθανές πρωτοβουλίες που έρχονται σε αντίθεση με τα πραγματικά συμφέροντα του ελληνικού λαού. Τον έλεγχο φοβάται η ΝΔ και την περαιτέρω εμβάθυνση της Δημοκρατίας»
Τέλος για το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού τόνισε:
«Όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη και είμαστε θετικοί στην απόδοση δικαιώματος ψήφου και διευκόλυνσης της συμμετοχής στους Έλληνες του εξωτερικού. Διαφωνούμε όμως στη λογική διαχωρισμού των Ελλήνων του εξωτερικού σε έχοντες και μη έχοντες αυτό το δικαίωμα. Ο Νόμος που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση κρύβει πολλούς κινδύνους με τον μεγαλύτερο αυτό της διάσπασης του ελληνισμού. Το αποτέλεσμα των εκλογών πρέπει να αντανακλά την βούληση αυτών που θα κυβερνηθούν. Το ενδεχόμενο εκλογής μιας κυβέρνησης χάρη στις ψήφους του εξωτερικού χωρίς την εκλογική νομιμοποίηση του εντός της χώρας όπου θα ασκεί την ευθύνη διακυβέρνησης ελλοχεύει πολλούς κινδύνους με κυριότερο την διάσπαση του ελληνισμού. Σκοπός είναι να ενώσουμε και όχι να διασπάσουμε τον απανταχού ελληνισμό. Η μόνη πρόταση που μπορεί να το εγγυηθεί αυτό είναι η πρόταση που κατατέθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ που δίνει ψήφο σε όλους τους Έλληνες διατηρώντας όμως το απόλυτο δικαίωμα του λαού να επιλέγει την κυβέρνηση της χώρας.».   

Ομιλία Λευτέρη Αβραμάκη στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση 22.11.19 https://youtu.be/3LUbVgTLJzk

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.