Monday, November 25, 2019

Λευτέρης Αβραμάκης: Η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών είναι χρέος ανθρωπιστικό. Είναι, όμως, και χρέος δημοκρατικό.


Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:


«Το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών αποτελεί παρά την εξέλιξη και την πρόοδο των σύγχρονων κοινωνιών ένα ζήτημα το οποίο ταλαιπωρεί σήμερα χιλιάδες γυναίκες ανά τον κόσμο. Οι βιαιοπραγίες εναντίον γυναικών δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά την πιο ακραία έκφραση της ανισότητας των φύλων. Οι αιτίες της ανισότητας αυτής εντοπίζονται στην άνιση κατανομή της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, ώστε η βία να αποτελεί κυρίαρχο μέσο επιβολής των πρώτων έναντι των δεύτερων. Είναι, λοιπόν, η έμφυλη βία εκτός από προφανής καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα φαινόμενο που θίγει τον πυρήνα της δημοκρατίας, την ισοπολιτεία, την ισονομία, την ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών στην κοινωνική ζωή. Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να μας θυμίζει την ανάγκη να υπερβούμε το πατριαρχικό παρελθόν, την ανάγκη να οικοδομήσουμε ένα κράτος σύγχρονο, στο οποίο όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως φύλου θα είναι ουσιαστικά ισότιμοι και θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα χωρίς καμία διάκριση. Για να μας υπενθυμίζει πως έχουμε χρέος να δώσουμε σκληρή μάχη για να εξαλείψουμε το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών. Χρέος ανθρωπιστικό αλλά και χρέος δημοκρατικό.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.