Saturday, November 23, 2019

Λευτέρης Αβραμάκης: «Η Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης μας θυμίζει πως οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τη νικηφόρα συλλογική μνήμη που είναι μνήμη ενότητας και συνεργασίας»


Με αφορμή την Ημέρα Εθνικής Αντίστασης ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:

«Συμπληρώνονται τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 77 χρόνια από την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου. Η ηρωική αυτή ενέργεια που έλαβε χώρα κατά τις νυχτερινές ώρες της 25ης Νοεμβρίου 1942, προϊόν συνεργασίας των αντιστασιακών οργανώσεων του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, αποτέλεσε μία εκ των κορυφαίων πανευρωπαϊκά πράξεων αντίστασης στις Δυνάμεις του Άξονα, στις δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού, αλλά και την κορωνίδα της αντιστασιακής δράσης στη χώρα μας. 


Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 1982 με τον Ν. 1582/82 ως Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης. Η αντίσταση του ελληνικού λαού, όμως, δεν ξεκίνησε ούτε τελείωσε στην ανατίναξη της Γέφυρας. Μετά τις ηρωικές μάχες στο Αλβανικό Μέτωπο και στα Οχυρά του Ρούπελ και από την εγκατάσταση των κατακτητών στη χώρα μας ο ελληνικός λαός, συσπειρωμένος στις αντιστασιακές οργανώσεις, στη μεγαλύτερη από αυτές, το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, και σε άλλες, έδωσε κατά τη διάρκεια της Κατοχής την καθημερινή μάχη, μάχη επιβίωσης ενάντια στην πείνα και την εξαθλίωση, μάχη σύγκρουσης με τις κατοχικές δυνάμεις, μάχη ενάντια στον εχθρό και τους εγχώριους συνεργάτες του, μάχη ενάντια στο φασισμό και τον ναζισμό μέχρι την τελική νίκη. Τιμούμε όλους αυτούς που έδωσαν τον ηρωικό αγώνα, ακόμη και με κόστος την ίδια τους τη ζωή, για την Ελευθερία, την Εθνική Ανεξαρτησία και τη Δημοκρατία. Τιμούμε την Εθνική Αντίσταση που μετρά τους περισσότερους νεκρούς σε όλη την Ευρώπη. Τιμούμε τον Μανώλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα για την κορυφαία σε συμβολισμό πράξη του κατεβάσματος της σβάστικας από την Ακρόπολη και ευχόμαστε κουράγιο και δύναμη στον πρώτο για τις δύσκολες ώρες που αντιμετωπίζει στην υγεία του. Τιμούμε την ημέρα της Εθνικής Αντίστασης ως ημέρα κατά την οποία επισφραγίστηκε το τέλος του εθνικού διχασμού και θεμελιώθηκε η εθνική συμφιλίωση. Σε μία εποχή που το τέρας του φασισμού και του ναζισμού αναδύεται ξανά, που συγκεκριμένοι πολιτικοί κύκλοι, εγχώριοι και διεθνείς, πυροδοτούν το διχασμό και την διαίρεση, η μέρα αυτή μας θυμίζει πως οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τη νικηφόρα συλλογική μνήμη που είναι μνήμη ενότητας και συνεργασίας. Και οφείλουμε στη συνέχεια να την υλοποιήσουμε ως πράξη δημοκρατίας.»  


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.