Wednesday, May 27, 2020

Ομιλία Κώστα Μπούμπα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής 26.5.20 (Βίντεο)

Ομιλία Βουλευτή Σερρών της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνου Μπούμπα στην Επιτροπή Περιφερειών με θέμα ημερήσιας διάταξης: «O ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και η υγειονομική κρίση ως επιταχυντής του μετασχηματισμού». 26/05/2020
Εγώ θέλω να βάλω τη συζήτηση σε μία άλλη διάσταση. Δεν είμαι εξειδικευμένος στην τεχνολογία, αλλά ξέρετε αυτά τα διηθητικά όντα, οι υιοί, τα οποία μεταλλάσσονται, ευτυχώς τουλάχιστον ο άνθρωπος δεν μεταλλάσσεται σωματικά, αλλά ψυχικά μεταλλάσσεται, υπάρχουν και οι υιοί της τεχνολογίας και θα πρέπει να προστατέψουμε τον άνθρωπο, να βάλουμε κάποιες διαχωριστικές γραμμές, γιατί αυτό θα του δώσει ένα άγχος στην υπόλοιπη ζωή του και θα σηματοδοτήσει, αν θέλετε, και τις επόμενες γενιές.
Θέλω λίγο, ως ανθρωπότητα, αν πάμε στο παρελθόν στις πανδημίες που αντιμετωπίστηκαν πάντα υπήρχαν τα σενάρια συνωμοσιολογίας, αλλά έγιναν ριζικές αλλαγές. Ίσως αυτή η αλλαγή, λόγο know how, να είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή για την ανθρωπότητα, αλλά θα πρέπει να προσέξουμε γιατί διακυβεύεται και η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου, δηλαδή σίγουρα είναι αδήριτη ανάγκη να πάμε στην τεχνολογία προς εξυπηρέτηση. Είναι καλό να λέμε ότι απέναντι σε αυτό, που έχετε πει και εσείς, την πανσπερμία διαδικασιών γίνεται μια απλούστευση. Με τρία κλικ έχετε πει, αν θυμάμαι καλά, ο πολίτης μπορεί να έχει πρόσβαση στην ψηφιακή πύλη, είναι τα τρία κλικ. 


Το θέμα είναι να μη γίνουμε εμείς κλικ. Και τι θέλω να πω. Σίγουρα απαιτείται εξειδίκευση. Πρέπει, όμως, να προστατεύσουμε τα κύτταρα τα οποία μεταβάλλονται σε κύτταρα ξενιστές, όχι μόνο από τους παθογόνους ιούς με το γενετικό υλικό, αλλά και από τον ιό των υπολογιστών. Δηλαδή, να μην καταλήξουμε σε αυτό που έχουμε πει ως «σύνδρομο της μοναξιάς του πλήθους», να μην υπάρχει απομόνωση. 
Ξέρετε, το να προχωρήσει η αγορά και να γίνεται μέσω διαδικτύου, θα αφανιστεί η ραχοκοκαλιά της οικονομίας που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα προωθηθούν μόνο οι πολυεθνικές, γιατί αυτές θα έχουν τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν, αλλά είναι και θέμα νοοτροπίας. Είναι καλό να πάμε, σήμερα, σε εξυπηρέτηση του πολίτη απέναντι σε αυτά τα οποία αναφέρατε, ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, πιστοποιητικά εγγυτέρων συγγενών. 
Αυτό που έχετε πει απλουστεύει τη διαδικασία. Είναι πολύ καλό, βέβαια, να έχουμε και γρήγορη συνταξιοδότηση του κόσμου και να μην περιμένει στον προθάλαμο μήνες έως και χρόνια. 
Από την άλλη, όμως, πρέπει να τον προστατεύσουμε, κυρίως αυτό το οποίο έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν στην ηλεκτρονική υγεία, οι ιατρικοί φάκελοι, τα προσωπικά δεδομένα, οι ιατρικές συνταγές, ακόμη και η ηλικία κάποιων ανθρώπων, είναι τα προσωπικά του δεδομένα. Δεν θέλει και πρέπει να τον διαφυλάξουμε για το πώς σ’ αυτά θα μπορεί να έχει πρόσβαση κάποιος άλλος, δηλαδή είναι  αυτό που λέμε, ότι πρέπει η προσωπικότητα του ανθρώπου να διαφυλαχθεί. 
Σίγουρα, από κάθε καινοτόμο προσπάθεια και δη στην τεχνολογία θα υπάρξουν θετικά και αρνητικά. Είθε, τα αρνητικά να είναι λιγότερα, διότι το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις. Αν πάμε από τις πανδημίες που σηματοδότησαν το ρου της ιστορίας, δηλαδή από το 430 π.Χ., το 540 μ.Χ., το 1352, το 1918, το 1957, 1968 το 77, είναι πολλές οι πανδημίες. 
Θα σας πω μόνο, ότι αυτό που λέμε σήμερα για το 5G, το οποίο θα έχει πολλές κεραίες, υπάρχει μια ανησυχία των ανθρώπων κατά πόσο ελέγχεται η προσωπικότητα τους, κατά πόσο επηρεάζει τα κύτταρά του, δηλαδή κατά πόσο το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο - αυτό θα το πουν οι επαΐοντες. 
Το 1918, που κανείς δεν μιλάει όπως γλιτώσαμε από την ισπανική γρίπη, που θα άλλαζε όρους της ιστορίας, είναι ότι στα μέσα του 1919 ο ιός εξαφανίστηκε δια μαγείας. Ο Η1Ν1, ο οποίος είχε κάνει μετάλλαξη. Τι θέλω να πω. Και τότε υπήρχε μια ριζική αλλαγή στην ανθρωπότητα. Σήμερα μιλάμε για την ψηφιακή πύλη για την ψηφιακή εποχή, τότε μπήκαν για πρώτη φορά το 1918 οι ραδιοσυχνότητες, που άλλαξαν το ρου της ιστορίας και ακούστηκαν πάρα πολλά. Στα μέσα του 1919 εξέπεμψε το πρώτο ραδιόφωνο. 
Θέλω να πω, ότι πάντα, μία πανδημία σηματοδοτεί ριζικές αλλαγές στη ζωή μας. Θέλει όμως προσοχή να μη χάσουμε τον πυρήνα. Τον πυρήνα του κυττάρου που είναι ο ίδιος ο άνθρωπος να προστατέψουμε, γιατί ξέρετε, κυρίως κάποια γενιά που δεν χειρίζεται καλά τους υπολογιστές, κάποιοι που δεν μπορούν να εξειδικευθούν, που δεν έχουν τη δυνατότητα, να μην τους αγχώσουμε περισσότερο και τους απομονώσουμε. Δηλαδή, να μη χάσουμε αυτό το συναίσθημα να κοντρολάρεται μέσω υπολογιστών, πέρα από τα άλλα τα οποία θα του διευκολύνουν τη ζωή του. Κανείς δεν το αμφισβητεί. 
Αυτό θέλω να προσέξουμε, πάρα πολύ, για το πώς θα χειριστούμε την τεχνολογία, η οποία πρέπει να υπηρετεί και να μας ακολουθεί και όχι να την ακολουθούμε εμείς. 
Θέλει μια προσοχή να μη χάσουμε γενικότερα την ευαισθησία και την ανθρωπιά την ανθρωποκεντρική σημασία που έχει στο να διευκολύνουμε τη ζωή μας μέσω υπολογιστών. 
Προσοχή από κει και πέρα, βεβαίως, αυτό θα σηματοδοτήσει τη ζωή μας προς το καλύτερο και το βέβαιο είναι, ότι επειδή αυτό δείχνει τουλάχιστον βιβλιογραφία και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, θα έρθει δεύτερο κύμα. Αυτό έρχεται τον Οκτώβριο. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Αυτό δείχνει το παρελθόν. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό με τους ιούς και η επιστήμη, πρέπει να πούμε, ότι γνωρίζει ελάχιστα για τους ιούς. Τους ανακάλυψε μόλις το 1935 στο λεγόμενο μωσαϊκό του καπνού. 

Άρα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Αλλά κύριε Υπουργέ, θα πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό που λέμε ανθρώπινη διάσταση. Να μην απομονωθούμε κι άλλο. Μένουμε ασφαλείς, αλλά δεν είμαστε απομονωμένοι. Σας ευχαριστώ


Ομιλία Κώστα Μπούμπα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής 26.5.20 (Βίντεο) https://youtu.be/txxbF1Dr4fA


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.