Wednesday, May 27, 2020

Λευτέρης Αβραμάκης: «Ενάντια στο δημόσιο συμφέρον η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ που προωθεί η κυβέρνηση»

Πενήντα ένας  Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή (Αρ. πρωτ. 6778/25.05.2020) με την οποία αναδεικνύουν την εσφαλμένη πολιτική ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.
Συγκεκριμένα οι Βουλευτές καταγγέλλουν ότι δέκα μέρες μετά την ψήφιση του «εκσυγχρονιστικού» νόμου 4685/2020 της Νέας Δημοκρατίας, όπου προβλέπεται η πώληση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στον ΑΔΜΗΕ, ο Όμιλος ανακοίνωσε αύξηση κερδών κατά 28,4% με καθαρά κέρδη 53,9 εκατ. ευρώ για το 2019, αποδεικνύοντας όσα δημόσια υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ολέθρια πολιτική πώλησης της συμμετοχής του Δημοσίου σε μια σταθερά κερδοφόρα και αναπτυσσόμενη εταιρία. Ο Όμιλος μάλιστα ανακοίνωσε και ρεκόρ επενδύσεων στα 249 εκατ. ευρώ (+40% έναντι του 2018), επενδυτικό πλάνο ύψους 4,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2030 και νέες πηγές εσόδων, από τις θυγατρικές Αριάδνη Interconnection (εταιρεία ειδικού σκοπού για το έργο διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής) αλλά και Grid Telecom (τομέας τηλεπικοινωνιών), που ήδη συνεισέφεραν με 78,7 εκατ. ευρώ και αναμένεται μεγιστοποίηση της συμβολής τους τα επόμενα χρόνια. Η χρονική μάλιστα επιλογή της κυβέρνησης να αποφασίσει να μην διατηρήσει το δημόσιο τον έλεγχο του 51% του ΑΔΜΗΕ που κατάφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει ως κεκτημένο παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών που επικαλούνταν τη συμφωνία της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου για πώλησή του, ο τρόπος που αποφάσισε να φέρει τη διάταξη ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ την τελευταία στιγμή χωρίς να έχει περιληφθεί η συγκεκριμένη διάταξη στη διαβούλευση, μαρτυρά ότι γίνεται προσπάθεια συσκότισης της αποχώρησης του δημοσίου από μια σταθερά κερδοφόρα επιχείρηση. Η συγκεκριμένη επιλογή, έρχεται ενάντια και στο εθνικό συμφέρον δεδομένου ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει προγραμματίσει σημαντικά έργα υποδομών, όπως η διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, έχοντας εξασφαλίσει πόρους από το ΕΣΠΑ, μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια και δανεισμό με προνομιακό επιτόκιο προκειμένου να ολοκληρωθεί το σημαντικό αυτό αναπτυξιακό έργο.
Με αφορμή τη συγκεκριμένη ερώτηση, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:
«Πλέον καταρρίπτονται όλα τα επιχειρήματα περί απαλλαγής του δημοσίου από ζημιογόνες επιχειρήσεις. Η επιλογή της κυβέρνησης να «χαρίσει» έναν κερδοφόρο όμιλο σε ιδιώτες επενδυτές που δεν θα αναλάβουν μάλιστα κανένα ρίσκο, αποδεικνύει ότι είναι οι νεοφιλελεύθεροι δογματισμοί και συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα που επιθυμούν το βέβαιο κέρδος, αυτά που καθοδηγούν τις αποφάσεις της. Η ΝΔ επιβάλλει «νύχτα» την αποχώρηση του δημοσίου από ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας βλάπτοντας τόσο το δημόσιο όσο και το εθνικό συμφέρον. Η κατάρρευση κάθε ιδεολογήματος του νεοφιλελευθερισμού παγκοσμίως λόγω του κορωνοϊού, δεν πτοεί τους «επαγγελματίες πωλητές» της περιουσίας του ελληνικού λαού. Αυτή η απόφαση πρέπει να ανατραπεί και θα αγωνιστούμε θεσμικά ως αξιωματική αντιπολίτευση για να ανατρέχουμε τη νέα αυτή προσπάθεια εκποίησης της περιουσίας του κράτους που γίνεται χωρίς να την έχει ζητήσει κανείς δημόσια, από τη στιγμή που η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια». 

Στο link αναλυτικά η ερώτηση 


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.