Friday, May 29, 2020

Ομιλία Κώστα Μπούμπα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για τον διορισμό Ν. Κούκη

Ομιλία του Βουλευτή Σερρών της Ελληνικής Λύσης Κώστα Μπούμπα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, για διορισμό του προτεινομένου από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Στυλιανή (Λίνα) Μενδώνη, στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Νικολάου Κούκη. (28/05/2020)

Ομιλία Κώστα Μπούμπα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για τον διορισμό Ν. Κούκη 28.5.20 https://youtu.be/09FyF1rLpeY




Κύριε Πρόεδρε, κυρία Υπουργέ και κύριε Κούκη, σας Καλωσορίζουμε. Μελετώντας αυτό που λέγεται πολιτισμός ως μια μεγάλη βεντάλια που μπορεί πραγματικά να προσδώσει κύρος, αίγλη, να εμπλουτίσει με γνώσεις και άλλες χώρες χωρίς να μεταλαμπαδεύσει δηλαδή αυτό που λέμε εμείς ως πολιτιστική κληρονομιά που είναι χρέος μας να τη δώσουμε ανά τον κόσμο, την κληρονομήσαμε ως Ελλάδα αλλά είναι υποχρέωσή μας. Έχετε περγαμηνές κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό και ως καθηγητής της νέας και της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, άλλωστε τα αρχαία είναι η γλώσσα μας. Είναι μια εξέλιξη εσείς τα ξέρετε πολύ καλύτερα ως επιστήμων και ως φιλόλογος και ως καθηγητής ιστορίας. 
Συγκεράσατε απ’ ότι διαβάζω κάποια σεμινάρια μαθητικά με τον πολιτισμό. Είναι καλό αυτό το πάντρεμα είναι καλό αυτό να βγει ως μια πολιτιστική αντίδραση. Επίσης υπεύθυνος αρκετά χρόνια σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, υπεύθυνος λυκείου εκεί κύριε Κούκη, έχετε γράψει και βιβλία προετοιμασίας για πανελλήνιες εξετάσεις για να προετοιμαστούν τα παιδιά στις πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά, τους δώσατε και τα εχέγγυα και το ερέθισμα να έχουν μια ανοιχτή βεντάλια γνώσεων σε άλλα πανεπιστήμια. Εκεί εμείς βέβαια ως Ελληνική Λύση προτιμούμε τα παιδιά να μένουν εδώ να μη φεύγουν στα ξένα πανεπιστήμια και εδώ θα πρέπει να βάλουμε υποδομές. 
Επίσης βλέπω ότι είστε υπεύθυνος για την αξιολόγηση στην εκπαίδευση είναι έτσι; Το θέμα αξιολόγησης που χρειάζεται πάρα πολύ συζήτηση να δούμε τα κριτήρια, τους όρους, και τους κανόνες πως θα υπάρχει η αξιολόγηση και του δασκάλου και του καθηγητή αλλά και γενικότερα του όλου κλίματος όπως αυτό πλάθετε. Κανείς δεν αμφισβητεί τις περγαμηνές και σε θεατρικές παραστάσεις. Αυτό είναι καλό και με το Νομισματικό Μουσείο κάποια συνεργασία αλλά επίσης και στον ομφαλό αν θέλετε του πολιτισμού στους Δελφούς στο ΔΣ. Συμμετείχατε σε κάποιες ΜΚΟ που σχετίζονται με τον πολιτισμό. Εμείς ξέρετε ως Ελληνική Λύση έχουμε μια ευαισθησία γύρω από τις ΜΚΟ και αν δεν έχετε αντίρρηση να μας πείτε σε ποιες ΜΚΟ δραστηριοποιηθήκατε θα θέλαμε να ξέρουμε να λάβουμε γνώση. Και αυτό το οποίο πρέπει να μας πει το Υπουργείο αν θέλετε και ως μέλη του ΔΣ και εσείς ως Πρόεδρος, που θα κυμαίνονται οι αμοιβές ξέρετε είναι καλό όλα να είναι στο φως και να τα γνωρίζει ο ελληνικός λαός και για το θέμα της αμοιβής. Να το δούμε και αυτό.  Είναι άμισθο ωραία να το διευκρινίσουμε λοιπόν αυτό. Και τα μέλη του ΔΣ. Πολύ ωραία που αυτό το γνωρίζουμε. Για τις ΜΚΟ που θέλουμε κάποιος περισσότερες διευκρινίσεις και φαντάζομαι δεν έχει αντίρρηση να μας πείτε για τη δραστηριότητα και το προφίλ αυτών των ΜΚΟ .
Κατά τα άλλα, η ελληνική γλώσσα για εμάς πρωτίστως έχει βαρύνουσα σημασία. Είναι καλό να μην ξεχάσουμε τη γλώσσα μας, τις ρίζες μας, να την ομιλούμε σωστά άλλωστε ο κύριος Πρόεδρος των Μορφωτικών, έχει μια ευαισθησία στην ελληνική γλώσσα και είπαμε να το δούμε κάποια στιγμή. Είναι καλό να δώσουμε βαρύτητα στη γλώσσα μας, η οποία πλάθει νου, σκέψη και χαρακτήρες. 
Κατά τα  άλλα, δεν αμφισβητώ το ότι μπορεί να έχουμε ένα ορόσημο και ένα φάρο στον πολιτισμό, αρκεί να το κάνουμε όλοι μαζί μέσα από μια συνοχή και ένα ομαδικό πνεύμα, δηλαδή μέσα από μια συνέργεια σε όλες τις πτυχές, να παντρέψουμε ορισμένα πράγματα για να βγει μια καλύτερη χημεία. Από κει και πέρα, θέλουμε μόνο τη διευκρίνιση όσον αφορά τις ΜΚΟ που συμμετείχαμε. Για το θέμα της αμοιβής μου δώσατε την απάντηση και είπατε ότι είναι αμισθί . 
            Απλά, είπε ο κύριος Κούκης, γι’ αυτό που ρωτήσαμε, είπατε  ότι ήταν σύλλογοι. Καλό ήταν, βέβαια, να αναφέρονται ως σύλλογοι, να μην αναφέρονται ως ΜΚΟ.      

              Θέλω,όμως, να ρωτήσω όμως κάτι, μια διευκρίνιση, δράττομαι της ευκαιρίας, για το θέμα της αμοιβής, επειδή υπάρχει ένας παλιός νόμος - κύριε πρόεδρε - και θέλω να ρωτήσω την κυρία Υπουργό, αν ισχύει από το 1997 που λέει απλά ότι η αποζημίωση των μελών του ΔΣ και οι αποδοχές του γενικού διευθυντή ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών και βαρύνει τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος. Απλά, να υπάρχει μια διευκρίνιση. ΠΑΡΩΝ, κύριε πρόεδρε, από την Ελληνική Λύση.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.