Friday, May 29, 2020

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υγείας «Κύρωση α) της από 13.4.2020 Π.Ν.Π. "Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις" (A΄ 84) και β) της από 1.5.2020 Π.Ν.Π. "Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα" (Α΄90) και άλλες διατάξεις»:


«Δύο γρήγορες απαντήσεις και μετά θα αναφερθώ στις δύο τροπολογίες.
 Στον κύριο Τσακαλώτο, ο οποίος είπε ότι δεν έχουμε αξιοποιήσει τους πόρους του ΕΣΠΑ με τους νέους κανονισμούς που επιτρέπονται να χρησιμοποιηθούν και τα λοιπά: Κάνει λάθος. 
Όλα τα προγράμματα που έβγαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης -η επιδότηση του επιτοκίου των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το μεγάλο εγγυοδοτικό που ξεκινάει την άλλη εβδομάδα και γενικά τα προγράμματα που έχουμε ανακοινώσει -, είναι  με χρήματα ΕΣΠΑ, που χρησιμοποιήσαμε με άδεια των ευρωπαϊκών αρχών βάσει των νέων κανονισμών λόγω Covid.  
Άρα, αυτό που είπαμε, το κάναμε και μάλιστα, εχθές, σε συνεδρίαση που είχαμε με τηλεδιάσκεψη με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, όλες οι περιφέρειες της χώρας -και θέλω να τις ευχαριστήσω την κάθε μια περιφέρεια ξεχωριστά και τον κάθε Περιφερειάρχη ξεχωριστά και τον Πρόεδρό τους, τον κύριο Τζιτζικώστα-, συνέβαλαν στην αντιμετώπιση του Covid δίνοντας πολλά χρήματα από τα ΠΕΠ, από τα περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, για να στηρίξουν αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. 
Στον κύριο Λοβέρδο: Θέσατε, κύριε συνάδελφε, ένα πολύ σοβαρό θέμα, το πως θα δοθούν τα χρήματα.  Το παρατηρητήριο ρευστότητας που φτιάχνεται στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Ανάπτυξης μέσω της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους και στην Τράπεζα της Ελλάδος και σε συνεργασία μεταξύ των δύο - φτιάχνονται δύο οργανισμοί γιατί είναι ανεξάρτητη η Τράπεζα της Ελλάδος- γίνεται ακριβώς για να βλέπουμε που πηγαίνουν τα χρήματα τα οποία δίνουμε. 
Ξέρετε ότι βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών δεν μπορείς νομοθετικά να παρέμβεις στις τράπεζες, αυτό θα ήταν καταστροφικό. 
Οφείλω όμως να σας πω επειδή το είπατε και μου δίνετε την ευκαιρία, για να το ακούσουν και οι τράπεζες: Την άλλη εβδομάδα ξεκινάει το μεγάλο εγγυοδοτικό που θα φτάσει σε δάνεια ως τα 7 δισεκατομμύρια και βλέπουμε.  Αν χρειαστεί επιπλέον, θα το αυξήσουμε. 
Θα παρακολουθήσουμε τις πρώτες 30 μέρες πως οι τράπεζες δίνουν τα χρήματα. Η κάθε τράπεζα έχει αιτηθεί και μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας υπογράφουμε συμβόλαια μαζί της για το τμήμα που δικαιούται από τις εγγυήσεις.
Εάν μετά τις 30 ημέρες δούμε ότι κάποιες τράπεζες μένουν πάρα πολύ πίσω και κάποιες άλλες τράπεζες τρέχουν πάρα πολύ, θα επιβραβεύσουμε με ανακατανομή των πόρων αυτές που τρέχουν και θα τιμωρήσουμε αυτές που πηγαίνουν αργά και ας χάσουν λεφτά αν δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. 
Εμείς τα εργαλεία τα φτιάχνουμε για να πάνε τα χρήματα στις επιχειρήσεις και να ζήσουν. Αυτή είναι η πολιτική μας απόφαση. Και θα είμαστε, κύριε συνάδελφε, πολύ αυστηροί σε αυτό και συμφωνώ σε αυτό που είπατε. 
Εύχομαι να τα καταφέρουν όλοι.  
Πάμε στις τροπολογίες.  
Η πρώτη αφορά στην κατάργηση του Νόμου για το Συμβούλιο της Εγκρίσεως Στρατηγικών Επενδύσεων διότι βάσει του Επιτελικού Κράτους αυτά τα Συμβούλια – τόσο η διϋπουργική όσο και η επιτροπή σε επίπεδο γενικών γραμματέων -γίνονται πια μέσω Πράξεως του Υπουργικού Συμβουλίου και έτσι καταργείται το άρθρο του προηγούμενου νόμου. 
Και η δεύτερη και τη διαβάζω ακριβώς γιατί είναι αυτή που μπορεί να έχει πολιτικό διακύβευμα:  
Η παράγραφος Β, της παραγράφου 1α, του άρθρου 16 του Ν. 4177/2013 είναι  ο Νόμος που ορίζει σε ποιες περιοχές μπορούν να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα τις Κυριακές από τους μήνες Μάιο με Οκτώβριο. 
Ο προηγούμενος Νόμος έγραφε, σε περιοχές του Δήμου Πειραιά της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης, όπως ορίζεται στην υπουργική απόφαση τάδε, καθώς και στην περιοχή γύρω από το διεθνή αερολιμένα Αθηνών. Μέχρι εκεί ήταν το προηγούμενο. Προστίθεται και στο επιχειρηματικό Πάρκο Γιαλού Άγιος Δημήτριος Πύργος στο Δήμο Σπάτων της Περιφέρειας Αττικής όπως οριοθετείται στην απόφαση ΠΕΧΩ του Νόμου. 
Δηλαδή, έχουμε προσθέσει τη φράση, «και στο επιχειρηματικό Πάρκο Γιαλού Άγιος Δημήτριος και λοιπά». 
Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι  γνωστό το θέμα. Έχει εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση δύο φορές κατά το παρελθόν. Έχει προσβληθεί στα δικαστήρια, όπου αμφισβητείται η νομοθετική εξουσιοδότηση. 

Αφού λοιπόν αμφισβητούν τη νομοθετική εξουσιοδότηση  της υπουργικής αποφάσεως, καταργούμε την υπουργική απόφαση και νομοθετούμε από τη Βουλή των Ελλήνων».

O Άδωνις Γεωργιάδης για τις τροπολογίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων 29.05.20 https://youtu.be/tB0YjCts2io



No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.