Thursday, May 21, 2020

Λευτέρης Αβραμάκης: «Δύο μήνες χαμένοι για την ελληνική οικονομία με ευθύνη της ΝΔ»

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ Σερρών, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι: 

  • Ο πυρήνας των μέτρων της κυβέρνησης  είναι η αποδιάρθωση των εργασιακών σχέσεων με γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας και τις μειώσεις μισθών που φτάνουν ακόμα και το 20%. Τόσο κατά τη διάρκεια του lockdown όσο και τώρα που επιχειρείται η επανεκκίνηση της οικονομίας, αυτό που χαρακτηρίζει την κυβερνητική πολιτική είναι η ανακύκλωση αποτυχημένων συνταγών. 
  • Η ΝΔ νομοθετεί κατά τρόπο που εξυπηρετούνται απόλυτα οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ενώ αντίθετα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγούνται σε αδιέξοδο. Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηματοδοτικών εργαλείων με τους όρους που περιέχονται αφορούν ελάχιστες και μάλιστα μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πραγματική πρόσβαση στη ρευστότητα, ελπίζουν μόνο σε αύξηση των πωλήσεων από την περιοδική μείωση του ΦΠΑ. Η μείωση όμως των μισθών συνεπάγεται και μείωση της κατανάλωσης. 
  • Ο ΕΦΚΑ οδηγείται και πάλι σε αδιέξοδο καθώς χρησιμοποιήθηκαν μόνο τον προηγούμενο μήνα περισσότερα από 300 εκατ. από το αποθεματικό του για την αποπληρωμή των συντάξεων. Η μείωση μισθών που θα επεκταθεί τελικά και πέραν των χρονικών ορίων που θέτει η κυβέρνηση, η ραγδαία αύξηση της ανεργίας που αναμένεται να ξεπεράσει και πάλι το 20% συνεπάγεται μεταξύ άλλων δεινών και μειωμένες εισφορές στο ασφαλιστικό σύστημα. 
  • Η ύφεση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 13% πλέον και από τον κύριο Σταϊκούρα, που διαβεβαίωνε ότι δεν θα ξεπερνούσε το 4% μέχρι πριν λίγες ημέρες. Οι παρεμβάσεις για τον τουρισμό είναι σταγόνα στον ωκεανό, αν σκεφτείτε ότι μιλάμε για σεζόν 2 μηνών αντί για 8, με τις ακυρώσεις να αυξάνονται γεωμετρικά και τα καταλύματα να μην γνωρίζουν ακόμα εάν θα λειτουργήσουν, δεδομένου ότι δεν αρκεί η άρση του lockdown αλλά απαιτούνται και επισκέπτες που θα επιτρέψουν την κερδοφόρα λειτουργία τους. Οι επιχειρήσεις εστίασης που δεν έχουν ανοίξει ακόμα, πρακτικά δεν έχουν χρηματοδοτηθεί, οι απώλειές τους είναι τεράστιες και δεν γίνεται καμία κίνηση εξισορρόπησης και μετριασμού του οικονομικού αντικτύπου της κρίσης.    
  • Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί επίσημα το Πλαίσιο Προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι IΙ». Εάν η κυβέρνηση υιοθετούσε τις προτάσεις μας (Πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι Ι), σήμερα οι επιπτώσεις στην πραγματική κοινωνία και οικονομία θα ήταν σαφώς μικρότερες. Οι προτάσεις μας θα είναι κοστολογημένες και επικαιροποιημένες στη βάση των ζημιών που προκάλεσε στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού και η κυβερνητική απραξία όλο αυτό το διάστημα. Εκεί ο κάθε πολίτης θα μπορεί να αντιληφθεί με τρόπο άμεσο την διαφορά φιλοσοφίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Δεν υιοθετούμε την βολική στείρα αντιπολίτευση αλλά καταθέτουμε προτάσεις γιατί μας ενδιαφέρει η χώρα και ο ελληνικός λαός να σταθούν όρθιοι και να ξεπεράσουμε όλοι μαζί και αυτή την κρίση. Η κυβέρνηση δυστυχώς, παρά την παραδοχή της ότι έχουν καταρρεύσει όλα τα ιδεολογικά στερεότυπα του νεοφιλελευθερισμού, επιδίδεται σε μια μονοδιάστατη και στείρα εφαρμογή αποτυχημένης πολιτικής, πολλαπλασιάζοντας τελικά τα προβλήματα. Παραμένει προκλητική στο να ευνοεί συγκεκριμένα συμφέροντα αντί να υπηρετεί τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας και της μεσαίας τάξης που υποτίθεται ότι θα διέσωζε κατά προτεραιότητα. 
Συνέντευξη του Βουλευτή Σερρών Λευτέρη Αβραμάκη στην ΕΡΑ Σερρών για την ελληνική οικονομία 21.05.20 tps://youtu.be/xQQCjXVJcMY


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.