Sunday, September 25, 2016

«Δήλωση του Κώστα Σπαρτινού μετά την απόφαση του ΔΣ του ΟΛΠΑ και τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για το Θαλάσσιο Μέτωπο»

Η απόφαση του Δ.Σ. του ΟΛΠΑ στις 23/9/2016 – με την παρουσία του Προέδρου του μοναδικού του μετόχου, του ΤΑΙΠΕΔ – αποτελεί το πρώτο και ουσιαστικό βήμα της διαδικασίας παραχώρησης του θαλάσσιου μετώπου στο Δήμο, δηλαδή της απόδοσής του στην πόλη, στους δημότες αλλά και στους επισκέπτες της Πάτρας.

Όραμα και αίτημα πολλών δεκαετιών, πολλών δημοτών, φορέων, κινήσεων πολιτών και δημοτικών αρχών που σήμερα υλοποιείται – όχι τυχαία – από την Κυβέρνηση Τσίπρα σε συμφωνία με τη δημοτική αρχή Πελετίδη. Πολλοί ακόμα συνέβαλαν σε αυτή τη φάση για την επιτυχία του σκοπού, ανάμεσά τους οι Υπουργοί Θοδωρής Δρίτσας και Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Πρόεδρος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές.

Τώρα πια πρέπει να μας απασχολήσουν τα επόμενα βήματα με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα εκείνη που θα αντιστοιχεί στο όραμα και θα δικαιώνει τους αγώνες της πόλης.

Το πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι η σύντομη διεκπεραίωση των απαιτούμενων νομικών και διοικητικών βημάτων. Οι ενδείξεις μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι αλλά η αδράνεια της γραφειοκρατίας είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάσουμε. Και δεν θα εφησυχάσουμε.

Ταυτόχρονα πρέπει να αρχίσουμε άμεσα να σχεδιάζουμε το μέλλον. Ίσως μάλιστα και να έχουμε αργήσει. Δεν αποτελεί βέβαια σύμπτωση ότι δύο μέρες μετά την απόφαση του ΟΛΠΑ παρουσιάζονται και βραβεύονται οι προτάσεις που διακρίθηκαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την “ανάπλαση του παλαιού λιμένα Πατρών” που διοργάνωσε η εφημερίδα “Πελοπόνησσος” σε συνεργασία με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ν. Αχαΐας. Δεν θα υπάρξει καμία δικαιολογία αν κάποιοι ανακαλύψουν προσκόμματα και δυσκολίες γραφειοκρατικές, χρηματοδοτικές ή άλλες για να καθυστερήσουν το σχεδιασμό. Ένα σχεδιασμό που πρέπει να είναι συνολικός, δηλαδή να συνδέει αρμονικά και λειτουργικά το θαλάσσιο μέτωπο με το κέντρο της πόλης, με το νέο λιμάνι αλλά και με την προέκταση της ακτογραμμής του και προς τις δύο πλευρές. Επιπλέον πρέπει να είναι και αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας και κινητοποίησης όλων των ζωντανών φορέων της πόλης. Των κοινωνικών, επιστημονικών, επαγγελματικών, των ενεργών πολιτών. Θα ήταν σκόπιμο το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει τις ανάλογες πρωτοβουλίες, να οργανώσει ένα φόρουμ διαλόγου, μια πλατειά Επιτροπή που θα συμμετέχουν όλοι όσοι έχουν τη θέληση και τη δυνατότητα να συμβάλουν, κρατώντας πάντα το δικό του διακριτό, θεσμικό ρόλο. Από τη συστράτευση αυτή δεν θα πρέπει να απουσιάζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς από όσους θα ήθελαν με ειλικρίνεια να συμμετέχουν. Γιατί οι βάσεις που θα βάλουμε σήμερα θα καθορίσουν το πρόσωπο της πόλης σε μεγάλο βάθος χρόνου. Και αυτό κάνει την ευθύνη μας ιστορική.

Για πιο άμεση ενημέρωση κάντε like στην σελίδα μας στο facebook εδώ: Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook:  



No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.