Saturday, November 25, 2017

Επιστημονική Ημερίδα Με Τίτλο «Αρχαιολογικό Απόθεμα Και Οικονομική Ανασυγκρότηση Της Ελλάδας, 1945-1967»

Επιστημονική συνάντηση με τίτλο «Αρχαιολογικό απόθεμα και οικονομική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, 1945-1967», διοργανώθηκε σήμερα Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

«Λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Έλληνες και ξένοι εμπειρογνώμονες αναδείκνυαν τον τουρισμό σαν μια από τις βασικές προτεραιότητες για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ως ένα από τα βασικότερα στοιχεία του ενεργητικού της. Το καλό κλίμα που επέτρεπε μακρά τουριστική περίοδο, το ποικίλο φυσικό περιβάλλον, η τοπική κουζίνα και η φιλοξενία των ανθρώπων θεωρούνταν βασικά πλεονεκτήματα. Αλλά ήταν κυρίως τα έργα τέχνης της κλασικής ελληνικής αρχαιότητας που έκαναν τη χώρα ανταγωνιστική των μεσογειακών χωρών», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Ελένη Μπενέκη, προϊσταμένη της Υπηρεσίας Ιστορικού Αρχείου του ΠΙΟΠ, ανοίγοντας την ημερίδα. Παράλληλα, έδωσε και το ερέθισμα της επιστημονικής συνάντησης: «Αυτές οι προσδοκίες και προθέσεις των εμπειρογνωμόνων δημιούργησαν το ερευνητικό ερώτημα, στο ευρύτερο πλαίσιο της ανάπτυξης που εξετάζουμε, σχετικά με το κατά πόσο επιδιώχθηκε στην πράξη αυτή η ανάπτυξη, με αιχμή του δόρατος την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας», εξήγησε η ίδια.


Πρώτος μίλησε ο ‘Αγγελος Βλάχος, δρ. Ιστορίας, ο οποίος με τίτλο διάλεξης «Η Ελλάς κραυγάζη για Τουρισμό!: Το αρχαιολογικό απόθεμα και οι πρόνοιες για την ανάπτυξη υπό το πρίσμα του Σχεδίου Marshall (1948-1951)», έδωσε ένα πολύ κατατοπιστικό γενικό περίγραμμα του Σχεδίου Μάρσαλ σε σχέση με τον τουρισμό και το αρχαιολογικό απόθεμα. «Τα προβλήματα που αφορούσαν το εγχείρημα της ελληνικής ανασυγκρότησης παρουσίαζαν ομοιότητες αλλά και ουσιώδεις διαφορές συγκριτικά με τα δυτικοευρωπαϊκά», σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Βλάχος, δίνοντας και το οικονομικό στίγμα αυτών των προβλημάτων: Διαπρεπής οικονομολόγος το 1947 ανέφερε ενώπιον της βρετανικής ελίτ ότι «το συνολικό συσσωρευμένο χρέος των ευρωπαϊκών χωρών προς τον υπόλοιπο κόσμο προσέγγιζε τα 7,5 δισ. δολάρια ως αποτέλεσμα της βοήθειας και της σχέσης με τον πόλεμο».

Για «Το Σχέδιο Marshall και τις επεμβάσεις στα μνημεία τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια», μίλησε η Λία Δάγκλα, αρχαιολόγος στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. «Η συμβολή του Σχεδίου Μάρσαλ στην αποκατάσταση των ελληνικών μουσείων και στις αναστηλώσεις των μνημείων μετά τις καταστροφές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου είναι πολύ λίγο γνωστή», επισήμανε στην παρουσίασή της η κ. Δάγκλα, που επιχείρησε να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων. Μεταξύ αυτών, «ποια ήταν η κατάσταση των μουσείων και των μνημείων πριν την έναρξη του Σχεδίου Μάρσαλ;», «πότε και με ποιο σκεπτικό εντάχθηκαν σε αυτό οι επεμβάσεις στα μουσεία και στα μνημεία;», «τι είδους επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν;» και, τέλος, «είναι σημαντική η συμβολή του Σχεδίου Μάρσαλ εκείνη την περίοδο;».


Πηγή: analitis.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.