Wednesday, November 22, 2017

Διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς Δημοσίων Συμβάσεων Έργων

Του Ιωάννη Χατζόπουλου
Με ιδιαίτερη επιτυχία και πρωτόγνωρη συμμετοχή, με βάση τις ημερομηνίες, ολοκληρώθηκε το διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Μελετών & παροχής Τεχνικών και συναφών Επιστημονικών υπηρεσιών μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων.
Στις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, καλούνται όλοι οι δημοτικοί υπάλληλοι, με τη βοήθεια των διοικήσεων των οργανισμών που υπηρετούν, να βρουν τρόπο ώστε να συμβάλλουν στην αναδιαμόρφωση των αναπτυξιακών στόχων και πρωτίστως στην έναρξη μιας νέας αναπτυξιακής πορείας του τόπου μας σε όλα τα επίπεδα με όσους πόρους και εάν διαθέτουμε. 
Οι γνώσεις αυτές αποκτούνται τελικά με προσωπική προσπάθεια του καθενός μας και την αφιέρωση συχνά αρκετού ελεύθερου χρόνου εκτός υπηρεσίας μας που πολλές φορές είναι σε βάρος του οικογενειακούς μας προγραμματισμού. 
Έτσι όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την παραγωγή έργων και επιστημονικών υπηρεσιών αποφασίσαμε την ημέρα του Πολυτεχνείου, που για κάποιους είναι αργία ή και σύνηθες μέρα γονικής άδειας, αλλά και το Σάββατο να διοργανώσουμε με εξειδικευμένο φορέα επιμόρφωσης και να παρακολουθήσουμε το ιδιαίτερα σημαντικό σεμινάριο για τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς μέσω του ΕΣΗΔΗΣ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά κάτι ανάλογο στον νομό μας και συμμετείχαν συνάδελφοι και από τους 7 Δήμους της ΠΕ Σερρών καθώς και από το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Συνολικά 52 συνάδελφοι παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό σεμινάριο με στόχο να προσαρμοστούμε στις νέες και συνεχώς μεταβαλλόμενες εξελίξεις, ώστε να αποκτήσουμε έγκαιρα τη νέα τεχνογνωσία για την ηλεκτρονική δημοπράτηση έργων που για πρώτη φορά επιτέλους θα εφαρμοστεί και στην χώρα μας. 
Ακόμα και κάποιοι συνάδελφοι μηχανικοί που μένουν εκτός νομού ήρθαν στην έδρα του νομού ώστε να παρακολουθήσουν εκτός ωραρίου και ημέρα Σάβατο αύτο σεμινάριο. 
Δεν είναι ψέματα ότι με την ανάδειξη του αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού μας θα ευοδωθεί και ο στόχος της αναδιοργάνωσης και ανασυγκρότησης των υπηρεσιών μας και θα προωθηθούν οι τομές που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της απίστευτης γραφειοκρατίας και την απλούστευση των διαδικασιών του δημοσίου. 
Η αλήθεια είναι όμως πως οι Δ.Υ. είναι η λιγότερο εκπροσωπούμενη και η περισσότερο λοιδορούμενη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης «επαγγελματική» τάξη. Όταν ανακύπτει ένα θέμα με άλλη ομάδα επαγγελματιών υπάρχουν τα αντίστοιχα ρεπορτάζ όπου οι επαγγελματίες του χώρου μιλούν για το πρόβλημα που ανέκυψε και ενημερώνουν το ευρύ κοινό για τις απόψεις τους. Όμως οι Δ.Υ. ως «επαγγελματίες» δεν έχουν φωνή παρά, συνήθως διαμεσολαβημένη και διχασμένη πολλές φορές συνδικαλιστική ή και κλαδική έκφραση. Η έλλειψη πόρων, δομών και η επιλεκτικά δαιδαλώδη νομοθεσία συνήθως "χάνεται" στο φώς της δημοσιότητας μέσα στην απλή και στιγματισμένη λέξη "δημόσιο" . 
Κι όμως υπάρχουν υπάλληλοι, που νοιάζονται για τη δουλειά τους, είναι επαγγελματίες και μοχθούν παρόλες τις σημερινές αντίξοες συνθήκες για μια καλύτερη δημόσια διοίκηση. Δίχως τους Δ.Υ. η Ελλάδα δεν είναι δυνατό να ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν επί δεκαετίες. 
Όλοι εμείς οι Δ.Υ. είμαστε μέρος της εξόδου από την κρίση κι όχι μέρος του προβλήματος που κάποιοι παρουσιάζουν . 
Στο χέρι μας είναι να μάθει ο κόσμος από πρώτο χέρι πως η δημόσια διοίκηση δεν είναι ένα αραχνιασμένο άντρο διαφθοράς όπου διαβιούν κοινωνικά και ηθικά μόνο «τελειωμένοι». 
Στο χέρι μας είναι να αναδείξουμε το «επάγγελμα» του Δ.Υ., ως αυτό που πραγματικά είναι: Μία δημόσια προσφορά

Προϊστάμενος Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος -Head of Technical services, Enviroment and Urban Planning Division στην εταιρεία Δήμος Σιντικής - Municipality Of Sintikis

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.