Wednesday, November 29, 2017

Ο Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου στο Νυμφαίο Φλώρινας!

Άλλη μια δράση του συλλόγου μας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Την Κυριακή 26/11/2017 επισκεφθήκαμε το βλαχοχώρι του Ν. Φλώρινας, το όμορφο Νυμφαίο.
Μόλις πατήσαμε το πόδι μας Νυμφαίο, μας περίμενε στην πλατεία του χωριού ο αντιδήμαρχος Αμύνταιου κ. Νάτσης Ιωάννης.
Μας οδήγησε στο τριώροφο Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας, (το Σπίτι των Χρυσικών), όπου θαυμάσαμε παλιά έργα αργοροχρυσοχοΐας, παραδοσιακές φορεσιές καθώς και ιστορικά αντικείμενα και αρχεία από το προσωπικό αρχείο του κ. Νικόλαου Μέρτζου. Εκεί μας περίμενε και ο πρόεδρος του χωριού ο κ. Τάκης ο οποίος μας μίλησε για τα παραπάνω.
Κατόπιν περπατώντας στα πλακόστρωτα σοκάκια, επισκεφθήκαμε τη «Νίκειος Σχολή», όπου οι ξεναγοί μας μίλησαν για τις δραστηρότητες του Αρκτούρου, για τη βιολογία και τη ζωή της καφέ αρκούδας και του λύκου και έπειτα περπατώντας στο πλακόστρωτο μακρύ μονοπάτι κατευθυνθήκαμε στις εγκαταστάσεις όπου φιλοξενούνται 13 αρκούδες, οι οποίες λόγω του πλήθους κόσμου ήταν ανήσυχες και αναστατωμένες...
Σταθήκαμε πολύ τυχεροί διότι καταφέραμε και είδαμε 8 από αυτές!
Το τοπίο περικυκλωμένο από δάση οξιάς μας έδινε ζωογόνο αναπνοή κι έτσι ανηφορίσαμε πλέον για το αρχοντικό “Casa Mare”, όπου μετά το καλό φαγητό, χορέψαμε με την ψυχή μας!
Τέλος με μια χονευτική...όπως αποδείχθηκε βόλτα, θαυμάσαμε τα εντυπωσιακά αρχοντικά με τη μοναδική αρχιτεκτονική, τη γραφικότητα που τα χαρακτηρίζει, με τις στέγες από λαμαρίνα για να μην κρατάει το χιόνι, καθώς και τα πλακόστρωτα δρομάκια απ’ άκρη σ’ άκρη του χωριού!
Και αφού νύχτωσε πήραμε το δρόμο της επιστροφής...! Όλοι κατενθουσιασμένοι, ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την άνοιξη σε κάποιο ανάλογο προορισμό!
Σας ευχαριστούμε από καρδιάς Φιλικά, η πρόεδρος
Σύρμω Χαλίλη.

Φωτογραφίες Νυμφαίο 26/11/2017:











































No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.