Tuesday, November 28, 2017

Γιάννης Μαγκριώτης: ΤΑ ΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Στο χθεσινό μου σχόλιο εστίασα στην ευθύνη, κυρίως της κυβέρνησης, για το κλίμα διχασμού πού επικρατεί στην χώρα, όπως επίσης και για το θεσμικό πλαίσιο για την διαφάνεια και την υποστήριξη του δημοσίου συμφέροντος, που θεσπίστηκε απο το ΠΑΣΟΚ την διετία 2010-2011 και πού πολλές φορές παρακάμφθηκε απο τις μετέπειτα κυβερνήσεις και κυρίως από την σημερινή.
Σήμερα, θέλω να αναφερθώ κυρίως, στην διάψευση κάθε προσδοκίας για την ηθική πλευρά της κυβέρνησης.
Δεν αναφέρομαι βέβαια για την διαδικασία της πώλησης του στρατιωτικού υλικού στην Σαουδική Αραβία, που σίγουρα έχει νομικές και θεσμικές σκιές.
Αναφέρομαι στην παραβίαση των συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα μας με τον ΟΗΕ και την ΕΕ, για την μη πώληση όπλων σε εμπόλεμες χώρες και κυρίως αυτές πού παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Σαουδική Αραβία είναι τυπικό παράδειγμα τέτοιας χώρας.
Εάν η ΕΕ εφαρμόσει τούς κανόνες της, είναι βέβαιο ότι θα ακυρώσει την συμφωνία, εκτός και αν κάνει τα στραβά μάτια, όπως και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις.
Όμως και εάν δεν υπήρχαν οι συμφωνίες η χώρα μας και ειδικά με κυβέρνηση που αυτοχαρακτηρίζεται αριστερή, θα έπρεπε να μην προχωρήσει στην πώληση, τόσο για ηθικούς λόγους, όσο και για λόγους ασφάλειας.
Αυτός είναι ο λόγος που η χώρα μας αρνιόταν μέχρι τώρα να συμμετέχει σε οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα στην Μέση Ανατολή και όχι μόνο.
Δυστυχώς ο Πρωθυπουργός έχει προσχωρήσει πλήρως στο δόγμα "business as usual" και δεν άκουσε χθες στην Βουλή, ούτε τις καταγγελίες των δικών του βουλευτών.
Ενας ακόμη λόγος, να φαίνεται και να είναι, τόσο αστεία η προσπάθεια του και χθες να μιμηθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Να του θυμίσω μόνο, ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου συμμετείχε ενεργά στο κίνημα των 5 ηγετών για την ειρήνη και τον περιορισμό των πυρηνικών, σε μια πολύ δύσκολη διεθνή συγκυρία με τον ψυχρό πόλεμο σε ένταση.
Αυτός ήταν ένας από τους λόγους πού δεν τον κάλεσαν ποτέ στον Λευκό Οίκο οι Ρεπουμπλικάνοι Πρόεδροι. Τον κάλεσε ο Κλίντον, όταν είχε τελειώσει ο ψυχρός πόλεμος και η Ελλάδα ήταν ο μοναδικός πυλώνας σταθερότητας σε όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τι θα δούμε ακόμη;

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.