Friday, July 27, 2018

Οι «180» στη απόφαση του ΣτΕ και ομολογία του Κυριάκου

Άρθρο του Χρήστου Α. Κατσαρού (Chris Sintiki)  
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Σερραϊκόν Θάρρος, ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ, Παρασκευή 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018, στην σελίδα 10. ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 14.280 https://issuu.com/sertharros/docs/27_07_2018
Οι «180» στη απόφαση του ΣτΕ και ομολογία του Κυριάκου http://sertharros.gr/oi-180-sti-apofasi-toy-ste/

Του Χρήστου Κατσαρού
Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε την άποψη των ΑΝΕΛ σχετικά με την εγκυρότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία ισχύει της συγκεκριμένης συμφωνίας, αν αυτή δεν περάσει για επικύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αν προσπαθήσουμε να αναλύσουμε διεξοδικότερα την τοποθέτηση του ΣτΕ, θα διαπιστώσουμε πόσο σημαντική είναι η αυξημένη πλειοψηφία των 180 Βουλευτών για ένα ζήτημα που έχει εθνική σημασία και πόσο επικίνδυνη θα ήτανε μία επικύρωση από την Ελληνική Βουλή μόνο με την ελάχιστη πλειοψηφία των 151 Βουλευτών.


Η αυξημένη πλειοψηφία δηλώνει όχι μόνον τη σημασία που έχει τη συγκεκριμένη συμφωνία μέσα στα κοινοβουλευτικά δρώμενα, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει και την εγκυρότητα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας πάνω σε ένα ζήτημα που απαιτείται η αρραγής ενότητα του κοινοβουλευτικού κόσμου.
Σε τελική ανάλυση την ευθύνη για μία τέτοια απόφαση δεν μπορεί να την πάρει μία ισχνή πλειοψηφία, αλλά μόνο μία διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα κληθεί να πάρει και το κόστος. Είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση δεν αναιρείται η κοινοβουλευτική ευθύνη, γιατί ακόμα και αν συμπράξουν κάποιες κοινοβουλευτικές δυνάμεις για να συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός των 151 θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνες στα πλαίσια μιας κοινοβουλευτικής συνενοχής.
Αυτό είναι το βαθύτερο νόημα της πολιτικής τοποθέτησης του Πάνου Καμμένου και αυτό συνάγεται και από την τοποθέτηση της υφυπουργού του ΥΜΑΘ Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά. Το βασικότερο ζήτημα σε αυτή την περίπτωση είναι ποιος θέλει να δει την κοινοβουλευτική πραγματικότητα και ποιος θέλει με ύπουλο τρόπο να επιβάλει μία πρακτική εθνικής μειοδοσίας, είτε με τη λογική της ελάχιστης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είτε με τη λογική της πολιτικής αναταραχής και της δημιουργίας ενός προβλήματος στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
Η λογική των 151 απέναντι στη λογική των 180 δεν έχει μόνο πολλαπλασιαστική αξία, αλλά αποδεικνύει ποιοι επιμένουν να λειτουργούν υπεύθυνα  και ποιοι επιδιώκουν γενικότερα η σαλαμοποίηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και των εθνικών μας θεμάτων. Παράλληλα η αποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι στις 21 Αυγούστου του 2018  βγαίνουμε από τα μνημόνια, αποτελεί μία πολιτική ομολογία που δικαιώνει την τοποθέτηση των ΑΝΕΛ σχετικά με την υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την επιμονή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση, αφού αυτή οδηγεί την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο.

Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki)
Αρθρογράφος της Γραφίδας Σιντικής, του Σερραϊκού Θάρρους και του Θάρρους της Σιντικής
Ταχ. Δ/νση: Λιβαδιά Σιντικής Σερρών, Τ.Κ. 62055
Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.: 6945488779


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.