Sunday, July 29, 2018

Τεστ αναπνοής για πρώιμη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον


Η συσκευή ανίχνευσε τις διαφορές στον εκπνεόμενο αέρα από ανθρώπους που είχαν ήδη διαγνωστεί με νόσο Πάρκινσον και σε υγιή άτομα
Ισραηλινοί ερευνητές ανακοίνωσαν σε άρθρο στο επιστημονικό έντυπο ACS Chemical Neuroscience ότι σχεδίασαν μια συσκευή που μπορεί να διαγνώσει τη νόσο Πάρκινσον σε πρώιμο στάδιο απλά μέσω της αναπνοής των ασθενών.


Η νόσος Πάρκινσον είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική διαταραχή που επηρεάζει του νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη στη μέλαινα ουσία του εγκεφάλου. Η πρώιμη διάγνωση της είναι καίριας σημασίας καθώς μπορεί να συμβάλλει στην έγκαιρη έναρξης της θεραπείας νευροπροστασίας των ασθενών και στην άμβλυνση των συμπτωμάτων της πάθησης, όπως η απώλεια όσφρησης και ο μυϊκός τρόμος αλλά και τα νευροψυχιατρικά προβλήματα.
Η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας (Technion) του Ισραήλ, με επικεφαλής ερευνητή Τζον Φινμπεργκ, ανέπτυξε μια συσκευή με 40 αισθητήρες τοποθετημένους πάνω σε νανοσωματίδια χρυσού ή νανοσωλήνες άνθρακα.
Κάθε αισθητήρας έχει μια διαφορετική χημική ουσία προσαρτημένη επάνω του, η οποία μπορεί να προσδεθεί σε συγκεκριμένα πτητικά μόρια στην αναπνοή, και αυτή η σύνδεση αλλάζει την ηλεκτρική αντίσταση του αισθητήρα.
Η συσκευή ανίχνευσε τις διαφορές στον εκπνεόμενο αέρα από ανθρώπους που είχαν ήδη διαγνωστεί με νόσο Πάρκινσον και σε υγιή άτομα, σε πειράματα που έγιναν σε 29 νεοδιαγνωσμένους ασθενείς (που δεν είχαν λάβει ακόμα φαρμακευτική αγωγή).
Όταν τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αυτά 19 ατόμων ίδιας ηλικίας αλλά υγιή, διαπιστώθηκε ότι το τεστ είχε ευαισθησία διάγνωσης της νόσου κατά 79%, 89% εξειδίκευση και 81% ακρίβεια, ποσοστά σαφώς καλύτερα από το διαγνωστικό τεστ όσφρησης που είναι σήμερα διαθέσιμο και εξίσου καλά με το τεστ υπερήχων για τον έλεγχο του εγκεφάλου.
Τώρα οι ερευνητές θέλουν να δουν αν η συσκευή μπορεί να ανιχνεύσει διαφορές μεταξύ των πασχόντων σε πρώιμα στάδια της νόσου, δηλαδή που δεν υποβάλλονται ακόμα σε σχετική αγωγή.

Μαίρη Μπιμπή
ΠΗΓΗ: in.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.