Monday, July 23, 2018

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΟΡΟΝΤΟ, ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ, ΑΝΕΛ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ


Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ παραχώρησε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή και τον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7. Αναφέρθηκε στα πρώτα στοιχεία του αιματηρού περιστατικού στην ελληνική γειτονιά του Τορόντο, στην επίθεση που δέχθηκε το ΥΠΕΞ από τον Ρουβίκωνα και τη θέση των ΑΝΕΛ στην κυβερνητική συμμαχία.

Στο τέλος ρωτήθηκε και για τον φετινό Ολυμπιακό!!!


ΟΙ ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΡΟΝΤΟ

Β. Σκουρής: Να σας κάνω καταρχήν ένα ερώτημα για όσα έγιναν στην Ελληνική συνοικία στο Τορόντο. Τι πληροφορίες έχετε, αν κάποιος από τους τραυματίες είναι Έλληνας.

Τ. Κουίκ: Κοιτάξτε, θέλω να είμαι προσεκτικός. Πρόκειται για μία καθαρόαιμη Ελληνική γειτονιά και απεύχομαι να έχουμε Έλληνα ή Ελληνίδα… αλλά πάντως σας λέω ότι είναι μια Ελληνική γειτονιά, είναι σαν να λέμε ότι μπήκε κάποιος στο China townκαι δεν βρήκε εκεί Κινέζο. 

Από την άλλη οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι η Αστυνομία του Τορόντο δεν θα κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση, ούτε θα δημοσιοποιήσει ονόματα τραυματιών και του θύματος, μιας νεκρής γυναίκας, ή και του μικρού του κοριτσιού του 9χρονου που είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση, εάν δεν ξημερώσει εκεί, δηλαδή το νωρίτερο 2 η ώρα Ελλάδος το μεσημέρι. 

Β. Σκουρής: Από τις διπλωματικές μας Αρχές δεν έχουμε κάποια πληροφόρηση για Έλληνες;

Τ. Κουίκ: Κοιτάξτε, μίλησα με τον Γενικό Πρόξενο, έχω μιλήσει αρκετές φορές μαζί του και επαναλαμβάνω ότι είναι μια Ελληνική γειτονιά άρα θα πρέπει να περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση που θα κάνει η Αστυνομία του Τορόντο. 

Ξέρουμε από μαρτυρίες κάποια γεγονότα, το ότι ο άνθρωπος ο οποίος ξάπλωσε κάτω τραυματίες και μία νεκρή με ημιαυτόματο όπλο στο χέρι προχωρούσε κατά μήκος της Dantforth Street και πυροβολούσε βλέποντας ανοίγματα σε καταστήματα. Ξέρουμε ότι είναι νεκρός από σφαίρα, αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν αυτοκτόνησε ή αν στην ανταλλαγή πυρών με την Αστυνομία έπεσε από άλλη σφαίρα νεκρός. Όλα αυτά όμως πρέπει να περιμένουμε να μας το πει επίσημα η Αστυνομία του Καναδά η οποία ψάχνει το περιστατικό. 

Β. Σκουρής: Νομίζω ότι πρέπει να ανησυχώ όπως τα λέτε κ. Υπουργέ.

Τ. Κουίκ: Δηλαδή Βασίλη τι να ανησυχείς;

Β. Σκουρής: Ότι δηλαδή μπορεί να έχουμε και Έλληνες τραυματίες. 

Τ. Κουίκ: Επαναλαμβάνω ότι για εμάς έχει πολύ μεγάλη σημασία το ότι έχουμε ένα περιστατικό σε Ελληνική γειτονιά. Και εδώ δεν θα διακρίνω τα θύματα σε Έλληνες και μη Έλληνες, έτσι δεν είναι;

Β. Σκουρής: Σωστό! Αλίμονο .

Τ. Κουίκ: Αλλά επειδή είναι Ελληνική γειτονιά, θέλω να περιμένω την τελική εξέλιξη με τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας. 

Β. Σκουρής: Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ήταν στόχος η Ελληνική συνοικία;

Τ. Κουίκ: Δεν έχουμε τίποτα. Δεν έχουμε εικόνα του για ποιό λόγο αυτός ο άνθρωπος ήταν σε αυτήν την κατάσταση. Μου τον περιγράφουν ως μια διαταραγμένη προσωπικότητα. Δεν έχουμε ονόματα, αλλά και να είχαμε, από τη στιγμή που το διαχειρίζεται η τοπική Αστυνομία, και από τη στιγμή που και εκεί ισχύουν στο έπακρο οι κανόνες του ότι αν δεν ενημερωθούν πρώτα οι συγγενείς, δεν ενημερώνονται τα μίντια, και επειδή είναι και 7 ώρες πίσω και εκεί είναι τώρα 5 το πρωί, θα πρέπει να περιμένουμε λίγο σε παρακαλώ. 

Οπότε και τότε, από την Ενημέρωση του ΥΠΕΞ, θα δώσουμε και δύο ονόματα με δύο τηλέφωνα όπως προανέφερα, για να μπορούν να κάνουν οι δημοσιογράφοι τη δουλειά τους όσο γίνεται καλύτερα. Σκέφτομαι πάντα ως δημοσιογράφος την εξυπηρέτηση των συναδέλφων.

Β. Σκουρής: Έχετε μια εικόνα για το πόσοι Έλληνες ζουν σε αυτήν την Ελληνική συνοικία του Καναδά;

Τ. Κουίκ: Είναι η μεγαλύτερη Ελληνική συνοικία στο Τορόντο, δεν είναι τόσο μεγάλη όσο είναι στο Μόντρεαλ, αλλά όμως είναι μια Ελληνική γειτονιά όπου προέχει το Ελληνικό στοιχείο, όπου γίνεται κάθε τέλος καλοκαιριού και το Ελληνικό φεστιβάλ, στο οποίο μετέχουν όλα τα καταστήματα και είναι μια γιορτή γαστρονομική και πολιτιστική, είναι Ελλάδα. 

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ ΣΤΟ ΥΠΕΞ

Β. Σκουρής: Τώρα να σας ρωτήσω για την επίθεση του Ρουβίκωνα χθες το απόγευμα. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Τ. Κουίκ: Κύριε Σκουρή, επιτρέψτε μου να είμαι πολύ ανοιχτός και σαφής. Αυτοί ή κινούνται με ηλιθιότητα ή είναι χρήσιμοι τρίτων συμφερόντων. 

Διότι δεν μπορούν να προβοκάρουν το Υπουργείο Εξωτερικών την ώρα που υπερασπίζεται τα εθνικά μας συμφέροντα. Την ώρα που στέλνουμε παράλληλα μηνύματα σε ανατολή και δύση, την ώρα που δεχόμαστε επιθέσεις και κυρίως από τα κόμματα τις αντιπολίτευσης, να δημιουργούν την εικόνα, σε βάρος ενός Υπουργείου Εξωτερικών που παλεύει για τα εθνικά συμφέροντα και να στοχοποιούν για μια ακόμα φορά τον Νίκο Κοτζιά. Ο οποίος, στο κάτω-κάτω της γραφής, δεν είναι και επαγγελματίας πολιτικός, αλλά είναι ο άνθρωπος ο οποίος πιστεύει και καλά κάνει και το πιστεύει, ότι αυτό που πράττει, κλείνοντας διάφορα εθνικά ζητήματα, το κάνει για το συμφέρον της πατρίδας. 

Τι ακριβώς θέλουν να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι όταν, μάλιστα, για «ξεκάρφωμα» και το πιστεύω, πέταξαν και τρικάκια με το θέμα ενός χωριού της Παλαιστίνης. Ποιοι και σε ποιους; Σε εμάς του Υπουργείου Εξωτερικών, όπου την Παλαιστίνη την έχουμε πάνω στο τραπέζι και μιλάμε ισόρροπα και με Παλαιστίνιους και με Ισραηλινούς; Να υπενθυμίσω ότι ο πρόεδρος των Παλαιστινίων ήταν στην Ελλάδα και τη Βουλή πριν από δύο χρόνια και κάναμε και εκδήλωση. Πραγματικά πιστεύω ότι τα τρικάκια τα πέταξαν για ξεκάρφωμα.

Β. Σκουρής: Για ξεκάρφωμα, σε τι;

Τ. Κουίκ: Για να βρουν μία δικαιολογία που επιτέθηκαν προβοκατόρικα στο Υπουργείο Εξωτερικών. 

Β. Σκουρής: Όταν λέτε χρήσιμοι τρίτων συμφερόντων που είναι μια βαριά έκφραση…..

Τ. Κουίκ: Πρέπει να ψάξουμε ποιοι είναι αυτοί οι τρίτοι οι οποίοι θέλουν να βάλουν στο στόχο το Υπουργείο Εξωτερικών, την ώρα ακριβώς που εμείς προσπαθούμε να επιλύσουμε εθνικά θέματα. Την ώρα ακριβώς όπου ξεκαθαρίζουμε προς όλους, ανατολή και δύση, ότι εμείς δεν δεχόμαστε την εμπλοκή κανενός και θέλουμε να επιλύουμε μόνοι μας, έτσι όπως κάνουμε, τα δικά μας εθνικά ζητήματα.

Β. Σκουρής: Επειδή είναι λίγο βαριά η κατηγορία.

Τ. Κουίκ: Όχι!!! Για αυτούς δεν είναι καθόλου βαριά η κατηγορία.

Β. Σκουρής: Όταν λέτε τρίτων συμφερόντων, εννοείται στο εσωτερικό της χώρας ή και στο εξωτερικό;

Τ. Κουίκ: Δεν πάει το μυαλό μου έξω. Μιλάω για εδώ. Τώρα ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να στοχεύουν το Υπουργείο Εξωτερικών και σε ποια τάση ανήκουν, δεν ξέρω. Θα βρεθεί άκρη.

Αμ το άλλο που κάνανε; Πήγανε και διαλύσανε την εκδήλωση στο αρχαιολογικό μουσείο;. Στην Αθήνα του τουρισμού!! Πείτε μου τι προσπαθούν να κάνουν τελικά οι Ρουβίκωνες.

Β. Σκουρής: Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι παρόλα αυτά δεν τους συλλαμβάνετε. Υπάρχει πρόβλημα;

Τ. Κουίκ: Αυτό που ξέρω είναι ότι εμείς έχουμε παραδώσει βίντεο στην Ελληνική Αστυνομία. Άρα, θα διευκολύνουμε το έργο της, όπως επίσης και της Δικαιοσύνης. Διότι πολλές φορές όπως ξέρετε, παραδίδονται από την Ελληνική Αστυνομία στηΔικαιοσύνη οι ύποπτοι και τελικά, ελλείψει μαρτύρων, αθωώνονται και φεύγουν. 

Τα βίντεο τα έχουμε παραδώσει. Από εκεί και πέρα θέλω να πιστεύω και το εννοώ, ότι η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της, η Δικαιοσύνη επίσης θα κάνει τη δουλειά της. Επειδή είμαστε η Αθήνα του τουρισμού δεν θα μπορούσαμε να δείξουμε ότι είμαστε μια αστυνομοκρατούμενη πόλη η Αθήνα. Η διακριτική αστυνόμευση της Αθήνας είναι γεγονός αλλά από εκεί και πέρα φρονώ ότι όλοι αυτοί του Ρουβίκωνα πραγματικά, ή από ηλιθιότητα ή από σκοπιμότητα δημιουργούν μια κατάσταση. 

Και βάζω και ένα τελευταίο. Εκτός και αν θέλουν και το εννοώ και αυτό, να χρεώσουν ή να δυσκολέψουν τη ζωή της κυβέρνησης. Τη ζωή του μεγαλύτερου κυβερνόντος κόμματος που είναι ο Σύριζα. Δηλαδή να στοχεύουν επιλεκτικά και προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά αυτό που έκαναν χθες με το Υπουργείο Εξωτερικών και προχτές με το αρχαιολογικό μουσείο, ξεπερνά κάθε όριο. Είναι προβοκατόρικο από το α ως το ω. 

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΕΛ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ

Β. Σκουρής: Τώρα πάντως, αν από κάποιον κινδυνεύει η κυβέρνηση είναι, αν έρθει η συμφωνία για το «Μακεδονικό», από τους ΑΝΕΛ. Ο κ.Βούτσης που είχαμε εδώ στο στούντιο, μας είπε ότι είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν θα κάνει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ο κ. Πάνος Καμμένος.

Τ. Κουίκ: Αυτό που λέω εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι ότι οι ΑΝΕΛ, με τρία Εθνικά Συμβούλια, έχουν αποφασίσει ότι δεν δέχονται το όρο Μακεδονία. Και είναι πάρα πολύ ξεκάθαρο. Είναι μία ξεκάθαρη θέση την ώρα που το πάλαι ποτέ κόμμα της ΝΔ, για παράδειγμα, δεν έχει αποσαφηνίσει τι ακριβώς θέλει να κάνει με το θέμα των Σκοπίων και βρίσκει συνέχεια προφάσεις για να διαφεύγει. 

Από εκεί και πέρα, ο Πάνος Καμμένος έχει τοποθετηθεί. Επίσης όπως και ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς έχει πει ότι είναι δικαίωμα των ΑΝΕΛ να έχουν τη δική τους θέση, όπως και εκείνος τη δική του και ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι όταν θα έρθει στη βουλή το θέμα αυτό θα ψηφιστεί από την απαιτούμενη πλειοψηφία».

Β. Σκουρής: Δεν θα ρίξετε, με αφορμή αυτό το θέμα, την κυβέρνηση;

Τ. Κουίκ: Έχω πει ότι οι ΑΝΕΛ και το έχει πει ο Πάνος Καμμένος, θα πάμε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι τις εκλογές. 

Μάλιστα μου δίνεται η ευκαιρία να πω, ότι από την στιγμή που και ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος έχει κάνει αυτή τη δήλωση ότι, «μαζί μέχρι τέλος» - εξάλλου τον Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο, τον είπε ότι είναι ο καλύτερος Πρωθυπουργός όλων των εποχών - καλό θα είναι και κάποιοι, μέσα από το Κίνημα των ΑΝΕΛ, όταν τοποθετούνται σε συνεντεύξεις, να τοποθετούνται με λίγο προσοχή και να μην γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως. Δεν διευκολύνουν. Από την άλλη πλευρά, εγώ μένω σε αυτά που λέει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ό,τι θα είναι μαζί με τον Αλέξη μέχρι την ημέρα των εκλογών. 

ΠΕΡΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Β. Σκουρής: Μία τελευταία ερώτηση. Ξέρω την αγάπη σας για τον Ολυμπιακό. Σήμερα στις 3 είναι η κλήρωση για το EUROPA. Δεν πάει καλά στην προετοιμασία.

Τ. Κουίκ: Για μια ακόμα φορά, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού ρίχνει ζεστό χρήμα για να φτιάξει μια ομάδα. Πέρσι, είναι προφανές, ότι οι συνεργάτες στο τμήμα του Ολυμπιακού είχαν πάρει παίχτες από το κάτω ράφι ή είχαν πάρει παίχτες οι οποίοι συμπεριφέρονται πολύ μισθοφορικά. Γιατί οι φανέλα του Ολυμπιακού όπως και του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού, είναι βαριές φανέλες για να μπορούν να αντιληφθούν οι μισθοφόροι ποδοσφαιριστές με ποιό πάθος πρέπει να τις υπηρετούν. Γιατί όλοι οι ποδοσφαιριστές δεν είναι σαν τον Ζέκα για παράδειγμα, ο οποίος έπαιζε στον Παναθηναϊκό και έπαιζε πραγματικά για την φανέλα. Δεν είναι ποδοσφαιριστές σαν - ποιον να πω από τους ξένους του Ολυμπιακού που πέρασαν - όπως ήταν ο Λοσάντα, όπως ήταν παίχτες οι οποίοι έπαιζαν πραγματικά για την φανέλα.

Συνεπώς, καλό θα ήταν να σκεφτούν ότι κάποιος βάζει τα λεφτά του εκεί. Και αυτός ο κάποιος που βάζει τα λεφτά του, θα τους στείλει στα σπίτια τους αν έχουμε την ίδια περσινή τακτική. 

Αυτό το οποίο, όμως, με θορύβησε είναι ο τρόπος συμπεριφοράς του πορτογάλου προπονητή. Ο οποίος, τρώει ο Ολυμπιακός δεύτερο γκολ και κάθεται στον πάγκο και αφήνει την ομάδα στην τύχη της να σέρνεται. Εγώ θα ήθελα να δω ηγέτη επάνω στη γραμμή, να δίνει οδηγίες, να αφυπνίσει τους παίκτες, να προσπαθεί να τους ανατάξει. Τίποτα!!! Καθιστός σε ένα πάγκο…….

Β. Σκουρής: Δύο αγώνες να χάσει και δεν θα κάνει παρέλαση.

Τ. Κουίκ: Εγώ τον λέω «ο αραχτός προπονητής» και ελπίζω να ξυπνήσει. Να μην έχει αυτή τη συμπεριφορά.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.