Monday, August 12, 2019

Σε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά στον Υμηττό: Κάηκαν δύο σπίτια, αγωνία για τις αναζωπυρώσεις


Η Πυροσβεστική έδωσε από τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς εντολή εκκένωσης σπιτιών τα οποία υπάρχουν διάσπαρτα στην περιοχή ενώ με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα
Σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στην Παιανία και γρήγορα έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.
Από την πυρκαγιά η οποία ξεκίνησε από κατοικημένη περιοχή της Παιανίας στις 3:18 τα ξημερώματα, κάηκαν τουλάχιστον δύο σπίτια ενώ άλλα δύο υπέστησαν ζημιές.


Αυτή τη στιγμή η εικόνα που έχει η Πυροσβεστική για τα πύρινα μέτωπα που έφτασαν μέχρι την κορυφογραμμή του Υμηττού, κοντά στις κεραίες, είναι σαφώς καλύτερη και υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορεί να ελεγχθεί τις επόμενες ώρες.

Καταγγελίες για έκρηξη

Την ώρα που η Πυροσβεστική με τη βοήθεια και των εναέριων μέσων έχει αρχίσει να περιορίζει το πύρινο μέτωπο έρχονται στο φως καταγγελίες για έκρηξη αλλά και ταυτόχρονες εστίες που ξέσπασαν κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς.
Όπως έγινε γνωστό, από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, εξετάζονται μεταξύ άλλων καταγγελίες κατοίκων της Παιανίας, που κάνουν λόγω για έκρηξη και ταυτόχρονες εστίες, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στοιχείο που να πιστοποιεί εμπρησμό.

Βελτιωμένη η εικόνα

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει αυτή την ώρα η πυρκαγιά στον Υμηττό καθώς δεν υπάρχει ανησυχία για το δάσος της Καισαριανής.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά δεν μπορούν ακόμα να μιλήσουν για έλεγχο, καθώς υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, όπου κάνουν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις.
Εκφράζεται ωστόσο αισιοδοξία ότι η πυρκαγιά θα ελεγχθεί σύντομα.
Η φωτιά έφτασε στις κεραίες, όπου προξένησε μικρές ζημιές σε υλικά έξω από το χώρο.

Φλόγες σε ύψος 20 μέτρων

Η Πυροσβεστική έδωσε από τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς εντολή εκκένωσης σπιτιών τα οποία υπάρχουν διάσπαρτα στην περιοχή.
Για μια δύσκολη φωτιά έκανε λόγο  ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας για «φλόγα ύψους 20 μέτρων σε μικρή απόσταση από σπίτια στην Παιανία».
 «Είχαμε δύο μεγάλα μέτωπα: το ένα σε χαράδρα κοντά στον οικισμό της Παιανίας και το δεύτερο στην κορυφογραμμή» συμπλήρωσε για την εικόνα που είχε στην αρχή η πυρκαγιά.
«Ο μεγάλος κίνδυνος ήταν να μην περάσει την κορυφογραμμή. Όλοι ευτυχώς ήταν στα σημεία που έπρεπε όταν έπρεπε και έκαναν όσα έπρεπε», πρόσθεσε, μιλώντας στο Θέμα 104,6.

Υπόνοιες για εμπρησμό

Ο δήμαρχος Παιανίας αμέσως μετά τις δραματικές ώρες που έζησαν οι κάτοικοι της περιοχής εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αφήνει υπόνοιες για εμπρησμό. «Ο πρώτος απολογισμός της ζημιάς δείχνει μια αρκετά μεγάλη καμμένη έκταση και δυο κατεστραμμένες οικίες, ενώ ευτυχώς δεν  χάθηκε καμιά ανθρώπινη ζωή», τόνισε ο δήμαρχος Σπύρος Στάμου για να προσθέσει. «Η πυροσβεστική με ειδικό επιτελείο, ερευνά τις αιτίες της πυρκαγιάς, ενώ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο εμπρησμού».
Ο κ. Στάμου ενημερώνει μάλιστα τους πολίτες πως η πυρκαγιά στον Υμηττό έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο χάρη στις συντονισμένες ενέργειες – όπως είπε –  όλων των δυνάμεων, επίγειων και εναέριων, που έσπευσαν στο βουνό από τα πρώτα λεπτά της εκδήλωσης της φωτιάς, η οποία ξέσπασε κατά τις 3:15.
«Σήμερα τη νύχτα δόθηκε ένας υπεράνθρωπος αγώνας με μια γιγάντια κινητοποίηση που συγκίνησε το πανελλήνιο. Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες ο δυνατός αέρας κόπασε, δίνοντας τη δυνατότητα άμεσης και καίριας επέμβασης των πυροσβεστικών οχημάτων.
Θέλω να ευχαριστήσω την Πυροσβεστική, την Ελληνική Αστυνομία, την Τροχαία, το ΕΚΑΒ, τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας, καθώς επίσης τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος και όλους τους άντρες που αγωνίστηκαν με κίνδυνο της ζωής τους. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Αττικής και όλους τους όμορους Δήμους που έσπευσαν σε βοήθεια».

Στη μάχη τα εναέρια μέσα

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα τα οποία συνέβαλαν στον άμεσο περιορισμό της πυρκαγιάς.
Πιο συγκεκριμένα από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερα, ένα ελικόπτερο σε συντονιστικό ρόλο, καθώς και δύο ελικόπτερα του στρατού. Συνδράμουν επίσης δύο μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και δύο της περιφέρειας, καθώς και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες ΟΤΑ. Στο σημείο βρίσκονται ακόμη περισσότεροι από 140 πυροσβέστες και 46 οχήματα.

Διακοπή κυκλοφορίας

Λίγα λεπτά με την πυρκαγιά διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την αστυνομία στην οδό Ιονίου, ενώ λίγο αργότερα διακόπηκε επίσης η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στη λεωφόρο Κατεχάκη, από το ύψος της οδού Πίνδου έως και Σακέτα, καθώς και στην Αττική Οδό, στο ύψος της εξόδου για Καισαριανή.
Video Player
00:00
00:40
Από τις 7:30 το πρωί ωστόσο, το τμήμα της Αττικής Οδού προς Καισαριανή και η λεωφόρος Κατεχάκη-Αλίμου, όπου είχε διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων λόγω της πυρκαγιάς στον Υμηττό έχουν ανοίξει.
Η πυρκαγιά έφτασε μέχρι την κορυφογραμμή του Υμηττού κοντά στις κεραίες, ενώ το μεγάλο στοίχημα της Πυροσβεστικής  ήταν από την πρώτη στιγμή να μην επεκταθεί προς την πλευρά της Καισαριανής όπου υπάρχει πυκνό δάσος, στοίχημα το οποίο φαίνεται να κερδίζεται.
Η λίγο μετά τις 9 το πρωί ήταν καλύτερη με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη προκειμένου να θέσουν αρχικά υπό μερικό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά και με απώτερο στόχο να την οριοθετήσουν .

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες κατοίκων

Κάτοικος της περιοχής περιέγραψε στο protothema.gr τα λόγια των πυροσβεστών τα πρώτα λεπτά της φωτιάς.  «Βγείτε έξω, βγείτε έξω γρήγορα».
Όπως λέει, τους δόθηκε εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. «Εμείς βγήκαμε έξω, κατεβήκαμε και φύγαμε προς τη λεωφόρο Λαυρίου. Το σπίτι μας δεν έπαθε κάποια ζημιά».
Ένας άλλο κάτοικος της περιοχής, μιλώντας  στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για πύρινη κόλαση. Με ενημέρωσε φίλος στις 4:30. Η πυροσβεστική επιχείρησε γρήγορα και η αστυνομία μας ενημέρωσε με ντουντούκες».


Πανικός στους κατοίκους

Παρά την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς επικράτησε πανικός στους κατοίκους που βρισκόντουσαν στην ευρύτερη περιοχή της Παιανίας. Η Πυροσβεστική έδωσε εντολή εκκένωσης ενώ αστυνομικοί με ντουντούκες, όπως ενημέρωσε κάτοικος της Παιανίας, περνούσαν έξω από τα σπίτια και ζητούσαν από τον κόσμο να απομακρυνθεί.

Στην κορυφογραμμή του Υμηττού η πυρκαγιά

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς μέλημα της Πυροσβεστικής ήταν να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Όπως έχει γνωστό μέχρι στιγμής, από τη φωτιά στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε αναφέρθηκαν ζημιές εξωτερικά σε τέσσερα σπίτια ενώ δύο σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. Ευτυχώς, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, απομακρύνθηκαν από τις οικίες του κάτοικοι της περιοχής προκειμένου να μην κινδυνέψουν.
 

Στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής ο Χαρδαλιάς

Σε πλήρη ανάπτυξη είναι οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, που έχουν κηρυχθεί σε γενική επιφυλακή στην Αττική και μερική στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Στο ελικόπτερο της πυροσβεστικής από το οποίο γίνεται η επίβλεψη της επιχείρησης επιβιβάστηκαν νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο αρχηγός του σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος, οι οποίοι συντονίζουν τα εναέρια μέσα που κάνουν ρίψεις στο μέτωπο της φωτιάς.

Στο «κόκκινο» πολλές περιοχές της χώρας

Εν τω μεταξύ, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς – κατηγορία «4» – προβλέπεται για σήμερα Δευτέρα σε αρκετές περιφέρειες της χώρας.
 Σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
  • Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)


ΠΗΓΗ: in.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.