Tuesday, August 6, 2019

Με ονομαστική ψηφοφορία απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στην επίθεση του «Επιτελικού Κράτους»: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο (ενημέρωση)


Το νομοσχέδιο για το “επιτελικό κράτος”, που εγκαθιδρύει μια πανίσχυρη διοικητική δομή γύρω από τον πρωθυπουργό, συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα και την Τρίτη - Αϊτημα ονομαστικής ψηφοφορίας από τον ΣΥΡΙΖΑ - Εισάγει μια νέα μορφή συγκέντρωσης εξουσιών στο πρωθυπουργικό γραφείο σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ - Αλ. Τσίπρας: Όσα κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα τα ζήλευε ο Όρμπαν ή και ο Μπολσονάρου - Παράλληλα, συζητείται στις Επιτροπές το νομοσχέδιο που καταργεί το άσυλο στα πανεπιστήμια και «νοθεύει» την απλή αναλογική σε δήμους και περιφέρειες

Στην Ολομέλεια συζητείται τη Δευτέρα και την Τρίτη το νομοσχέδιο του υπ. Επικρατείας, με το οποίο θεσπίζονται στο πρωθυπουργικό γραφείο τρεις γενικές γραμματείες, υπό τον υφυπουργό Συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Καθεμία γενική γραμματεία θα συντονίζει και τα υπουργεία, ανάλογα με το αντικείμενό τους. Ο σχεδιασμός προβλέπει πως οι βασικοί άξονες των νομοσχεδίων θα παράγονται από τα υπουργεία, αλλά η κατάρτισή τους θα γίνεται κεντρικά.
Το νομοσχέδιο μάλλον κατ' ευφημισμό αφορά το επιτελικό κράτος, αφού στην πραγματικότητα εισάγει μια νέα μορφή συγκέντρωσης εξουσιών στο πρωθυπουργικό γραφείο, την “ασφυξία” των ελεγκτικών μηχανισμών και τη ραγδαία αύξηση των μετακλητών υπαλλήλων.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι υπουργοί και ολόκληρη η πολιτική ιεραρχία εξακολουθούν να έχουν πλήρη αρμοδιότητα, αλλά δημιουργείται ένα κεντρικό σύστημα στο οποίο «με τη βοήθεια της τεχνολογίας» θα εντάσσονται οι στόχοι, οι δράσεις και τα χρονοδιαγράμματα, ώστε ανά πάσα στιγμή ο πρωθυπουργός και οι καθ΄ύλην αρμόδιοι υπουργοί να μπορούν να δουν πού βρίσκεται κάθε έργο ή ύλη του υπουργείου. Ο πρωθυπουργός θα μπορεί να παρεμβαίνει συντονιστικά όπου υπάρχουν συναρμοδιότητες που οδηγούν σε καθυστερήσεις.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται, ακόμα, διατάξεις που αφορούν την ψηφιακή έκδοση συντάξεων και τη μείωση του επιτοκίου για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία από το 5% στο 3%, καθώς και τη δυνατότητα σε καρκινοπαθείς και όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας να παραλαμβάνουν τα φαρμακευτικά συσκευάσματά τους από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους.

Ονομαστική ψηφοφορία καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και για το σύνολο του κεφαλαίου του νομοσχεδίου για τη νέα Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας υποβάλλεται στα άρθρα για τον υπηρεσιακό γραμματέα, τα άρθρα για τους γενικούς και τους ειδικούς γραμματείς, για τη μεταβατική διάταξη που καταργεί το μητρώο για τα επιτελικά στελέχη και τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στο ΑΣΕΠ.
Το αίτημα για ονομαστική ανακοίνωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, όπου στη συνέχεια προέβη σε αναφορά των μεταρρυθμίσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια διοίκηση, τη διαδικασία της απογραφής, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, καθώς και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Παρεμβάσεις κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια

«Όσα κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα τα ζήλευε ο Όρμπαν ή και ο Μπολσονάρου»: Τοποθέτηση Τσίπρα κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης:
Τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης «θα τις ζήλευε ακόμη και η κυβέρνηση Όρμπαν στην Ουγγαρία», «μπορεί και η κυβέρνηση Μπολσονάρο στη Βραζιλία, αν λάβουμε υπόψη μας και τους υμνητές της Χούντας που έχετε διορίσει σε κυβερνητικές θέσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια το απόγευμα της Δευτέρας.

«Από τις πρώτες τρεις βδομάδες, αποδεικνύετε ότι το μόνο σχέδιο που πράγματι είχατε έτοιμο, ήταν αυτός της άλωσης του κράτους, γινόμαστε μάρτυρες της υλοποίησης ενός σχεδίου που βάλλει ευθέως εναντίον των δημοκρατικών θεσμών και της κοινής λογικής», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ αναφέρθηκε παράλληλα τόσο στο βιογραφικό του διοικητή της ΕΥΠ που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε σήμερα μόλις στη δημοσιότητα, αλλά και στον διορισμό του κ. Λούλη, στα fake news για την αποφυλάκιση Φλώρου και Κορκονέα, καθώς και στο Ελληνικό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μας είχατε πει την πρώτη βδομάδα θα αρχίσουν οι εργασίες στο Ελληνικό. Τι έγινε, που είναι οι εργασίες; Οι μόνες εργασίες είναι οι χαριστικές τροπολογίες» (διαβάστε αναλυτικά)
***
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το επιτελικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας είναι υπερσυγκεντρωτικό -αν δει κανείς την υπαγωγή για παράδειγμα της ΕΡΤ και της ΕΥΠ στον πρωθυπουργό-, αναξιοκρατικό -όπως στο παράδειγμα του διορισμού των γενικών γραμματέων-, και εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα, δηλώνει ο Αλ. Χαρίτσης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στη Νέα Σελίδα
* * *

Στις επιτροπές το νομοσχέδιο για άσυλο και ΟΤΑ

Ξεκίνησε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, με τον χαρακτήρα του επείγοντος, η συζήτηση του διϋπουργικού νομοσχεδίου που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες. Η συζήτησή του στις Επιτροπές θα ολοκληρωθεί αύριο, Τρίτη 6 Αυγούστου, με δύο συνεδριάσεις, πρωί-απόγευμα, ενώ θα κληθούν για ακρόαση και εξωκοινοβουλευτικοί φορείς. Την Τετάρτη 7 Αυγούστου θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διάσκεψης των Προέδρων θα ψηφιστεί την Πέμπτη 8 Αυγούστου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:
* * *
Στιγμιότυπα από τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος:

«Βάσιμη η κοινωνική πεποίθηση ότι είμαστε ένα ανίκανο κράτος»

Με αυτή τη φράση επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία του ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Σταύρος Κελέτσης. «Οι διατάξεις δείχνουν την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους άξιους δημοσίους υπαλλήλους», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση θέλει πραγματικό συνεργάτη τον δημόσιο υπάλληλο και γι' αυτό του αναθέτει ουσιαστικές αρμοδιότητες», προσέθεσε.
«Σύγχρονο, οργανωμένο και αποτελεσματικό κράτος, σημαίνει προγραμματισμός, στοχοθεσία, χρονοδιαγράμματα, παρακολούθηση της υλοποίησης της πολιτικής. Τελικά σημαίνει μέτρηση της απόδοσης», είπε εξάλλου ο κ. Κελέτσης, αναφερόμενος στις διατάξεις για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Όπως επισήμανε η προεδρία της κυβέρνησης θα είναι ένα ισχυρό υποστηρικτικό κέντρο του έργου του πρωθυπουργού, ενώ το υπουργικό συμβούλιο αποκτά ουσιαστικό ρόλο χάραξης πολιτικής και γι΄αυτό θα συνεδριάζει τακτικά κάθε μήνα.
Αναφερόμενος στην εισαγωγή των κανόνων καλής νομοθέτησης, ο κ. Κελέτσης υπογράμμισε ότι όχι μόνο θεσμοθετούνται κανόνες καλής νομοθέτησης για την αντιμετώπιση της πολυνομίας και φαινόμενων κακής νομοθέτησης αλλά εισάγεται και η υποχρέωση κωδικοποίησης της νομοθεσίας.
Για την Εθνική Επιτροπή Διαφάνειας, ο κ. Κελέτσης είπε ότι θα έχει υποχρέωση λογοδοσίας ενώπιον της Βουλής.

«Ένα τέλειο σχέδιο πρωθυπουργικού κομματικού κράτους»

«Στόχος είναι να εγκαθιδρυθεί το κομματικό κράτος», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έσπευσε να καταθέσει και να συζητήσει το πρώτο της νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος χωρίς να ακολουθεί τους κανόνες καλής νομοθέτησης, αφού δεν υπήρχε έκθεση της ΚΕΝΕ, η έκθεση του ΓΛΚ είχε πολλές «γκρίζες» ζώνες, ενώ η δημόσια διαβούλευση ήταν υποτυπώδης και εσπευσμένη. «Φέρνετε το τέλειο σχέδιο για την άλωση του κράτους εντός 30 ημερών», είπε ο εισηγητής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης.
Αναφερόμενος στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ο Χρήστος Σπίρτζης κατήγγειλε ότι στόχος ήταν η καθαίρεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και το ξήλωμα των ελεγκτικών μηχανισμών. «Υποβαθμίζετε το ΣΕΠΕ, το ΣΔΟΕ. Διαβάστε περισσότερα...

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωθυπουργοκεντρική δομή

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που καταψηφίζει το νομοσχέδιο, θέτει στην κορυφή της κριτικής του τη δομή της Προεδρίας της Κυβέρνησης και τις εξουσίες της. Μιλά ειδικότερα για τη «δημιουργία υπερσυγκεντρωτικής, πρωθυπουργοκεντρικής δομής», η οποία δεν απαντά στο ζήτημα του καλύτερου συντονισμού και μειώνει το κύρος του υπουργικού συμβουλίου, με την υφαρπαγή κρίσιμων αρμοδιοτήτων από την Προεδρία της Κυβέρνησης και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Η κριτική αυτή εκφράστηκε, τις προηγούμενες ημέρες, υπό τον τίτλο «το κράτος είμαι εγώ. Το κράτος είναι ο πρωθυπουργός». Στην αιχμή της κριτικής έχει τεθεί και η νέα Εθνική Αρχή Διαφάνειας, για την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το μόνο που επιδιώκει είναι η κατάργηση του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και ο ασφυκτικός έλεγχος του νέου φορέα με τον ενταφιασμό όλων των εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν τη δημόσια σφαίρα.
Πέραν αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, του ΣΔΟΕ και άλλων κρίσιμων ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και την κατάργηση εμβληματικών διατάξεων του ν. 4369/16 για την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.
Κίνημα Αλλαγής: Θηριώδη υπηρεσία η Προεδρία της Κυβέρνησης
Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, έχει όμως χαρακτηρίσει θετικές ορισμένες διατάξεις του. Στο επίκεντρο της κριτικής του Κινήματος Αλλαγής βρίσκεται η Προεδρία της Κυβέρνησης, για την οποία αναφέρει ότι θα αποτελέσει μια θηριώδη υπηρεσία η οποία ενισχύει ακόμη περισσότερο το πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, την ώρα που το αναγκαίο είναι η διαμόρφωση θεσμικών αντίβαρων στη συγκέντρωση εξουσιών.
Αντιπροτείνει μάλιστα το Κίνημα Αλλαγής, ο συντονισμός των υπουργείων και των δράσεων τους να συμβεί με τη διαμόρφωση ενός αυτόνομου υπουργείου, κατά το πρότυπο του αυτόνομου παλαιού υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης, του οποίου πολιτικός προϊστάμενος μπορεί να είναι ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Θετικές χαρακτηρίζει τις ρυθμίσεις που αφορούν στα κωλύματα, τα ασυμβίβαστα για την αποφυγή σύγκρουσης των πολιτικών αξιωματούχων.
Θετική κρίνει τη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής Διαφάνειας, στο πλαίσιο της οποίας ενοποιούνται διάσπαρτοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους. Ωστόσο, η επιλογή του Προέδρου του Συμβουλίου και του Διοικητή της Αρχής δημιουργεί στην πρώτη εφαρμογή, κατά το Κίνημα Αλλαγής, υπόνοιες κομματικού ελέγχου.
ΚΚΕ: Συγκεντρωτική κρατική διοίκηση
«Πίσω από τα παραπλανητικά συνθήματα της «αποτελεσματικότητας» και της «αποκομματικοποίησης», η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να διαμορφώσει μια κρατική διοίκηση πιο συγκεντρωτική, πιο αφοσιωμένη στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, πιο ανθεκτική και εχθρική απέναντι στις λαϊκές ανάγκες και διεκδικήσεις, πιο φιλική απέναντι στις κάθε είδους απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου», έχει καταγγείλει το ΚΚΕ και εκτιμά ότι «στόχος είναι να διαμορφωθεί ένας πυρήνας ανώτερων κρατικών υπαλλήλων που θα εξασφαλίζει τη συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής, ανεξάρτητα από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία, την όποια κυβερνητική εναλλαγή, την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα».
ΜέΡΑ25: Επεκτείνεται επικίνδυνα η εξουσία του πρωθυπουργού
«Προβληματικές» χαρακτηρίζει πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου το ΜέΡΑ25 και εκτιμά ότι επεκτείνεται επικίνδυνα η εξουσία του πρωθυπουργού. Σε σχέση με την Προεδρία της Κυβέρνησης, το ΜέΡΑ25 αναφέρει ότι «δημιουργείται μια αντιδημοκρατική υπερσυγκεντρωτική δομή, η οποία παραπέμπει ενδεχομένως σε άλλες εποχές».
«Το νομοσχέδιο χτίζει ένα κράτος, υποχείριο του πρωθυπουργού», κατήγγειλε στη συζήτηση για το επιτελικό κράτος η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου.  Η βουλευτής κατηγόρησε τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι έχουν καταληφθεί από «οίστρο τυφλής υπακοής στον πρωθυπουργό» και πρόσθεσε: «Όταν επαίρεσαι για την κανονικότητα, οφείλεις να σέβεσαι το ύπατο μέτρο της που είναι το Σύνταγμα. Μέχρι και αντισυνταγματικές διατάξεις περιέχει το νομοσχέδιο».
Η κ. Αδαμοπούλου είπε ότι με την παραχώρηση αρμοδιοτήτων στον πρωθυπουργό αγνοείται η συλλογική ευθύνη του υπουργικού συμβουλίου και των υφυπουργών για τη γενική πολιτική πολιτική της κυβέρνησης και την ατομική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις στις αρμοδιότητες του καθενός, όπως προβλέπεται στο άρθρο 85 του Συντάγματος. Η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 κατήγγειλε ότι η λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου τίθεται υπό εσωτερικό κανονισμό αν και το άρθρο 81 του Συντάγματος αναφέρει ρητά ότι μόνο νόμος μπορεί να τη ρυθμίσει.
«Ίσως περιμένουμε πολλά από υπουργούς που αποδέχονται ότι ο ρόλος τους θα είναι διακοσμητικός και διαχειριστικός, ότι θα είναι ενεργούμενα του πρωθυπουργού και ότι ακόμη και το προνόμιο της νομοθετικής τους πρωτοβουλίας θα το παραχωρήσουν στην πλήρως ελεγχόμενη από τον κ. Μητσοτάκη, προεδρία της κυβέρνησης», είπε η ίδια.

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ, left.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.