Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013

Μείωση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων ρύπων για τη ΔΕΗ


Ερώτηση της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά
ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων - Βουλευτής Ν. Σερρών
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ.: 9852/18.04.2013 
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα:  Μείωση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων ρύπων για τη ΔΕΗ

Την Τρίτη 16/4/2013, απερρίφθη από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καθιέρωση της διαδικασίας του backloading. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί τη μείωση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων ρύπων για τη ΔΕΗ. Μετά την ανακοίνωση της είδησης για την απόρριψη της πρότασης , η αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγήθηκε σε κατάρρευση, καταγράφοντας νέα χαμηλή τιμή στα 2,93 ευρώ ανά τόνο, ενώ σημαντική μείωση κατέγραψε στα χρηματιστήρια της ενέργειας και η τιμή του ηλεκτρισμού. Η ΔΕΗ είχε προϋπολογίσει το κόστος των ρύπων με τιμές στα επτά (7) ευρώ τον τόνο, ποσό που είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση και είχε περάσει στους λογαριασμούς του ρεύματος κατά τις αυξήσεις των τιμολογίων του Ιανουαρίου. Ουσιαστικά στην πράξη, και με τιμές να διαμορφώνονται κάτω από 3 ευρώ , προκύπτει περίσσευμα 4 ευρώ για κάθε δικαίωμα, και ως πλεόνασμα που θα πρέπει να επιστραφεί στους καταναλωτές ή να συνυπολογιστεί στις επικείμενες αναπροσαρμογές των τιμολογίων τον Μάιο και τον Ιούλιο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Επειδή η νέα αυτή εξέλιξη μεταφράζεται σε μείωση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων ρύπων για τη ΔΕΗ, εάν θα συνυπολογιστεί από το υπουργείο σας , προκειμένου να μην εφαρμοστεί αύξηση αλλά μείωση στα τιμολόγια ρεύματος των καταναλωτών , όπως επίσης και των επιχειρήσεων και βιομηχανιών και που κλήθηκαν να πληρώσουν την αύξηση του κόστους προκαταβολικά που είχε προϋπολογιστεί για τους ρύπους με βάση τις αυξημένες τιμές.
Αθήνα, 18 Απριλίου  2013
                                                                                                                                Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’  Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.