Saturday, May 5, 2018

Εορτή της Αγίας Ειρήνης στα Κάτω Πορόια Σερρών (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)




Του Χρήστου Κατσαρού
Το Σάββατο 5 Μαΐου 2018, εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης πανηγύρισε όλως ιδιαιτέρως ο Ιερός Ναός Αγίας Ειρήνης Κάτω Ποροΐων Σερρών. Την παραμονή της εορτής, Παρασκευή 4 Μαΐου 2018 εψάλει ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος και λειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. κ. Μακαρίου, μετ’ Αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος και εν συνεχεία έγινε η λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνος της Αγίας Ειρήνης, παιανιζούσης της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Μουσικής των Άνω Πορροΐων. Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος, πρωτοστατούντος και λειτουργούντος του Πατρός Βαρθολομαίου, ηγουμένου του Ιερού Μοναστηρίου της Παναγίας Γουμερά Μακρινίτσας. Το παρών τους έδωσαν μεταξύ άλλων, ο τέως υπουργός και βουλευτής Σερρών με τη Νέα Δημοκρατία Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Δήμαρχος Σιντικής, κ. Φώτης Δομουχτσίδης, ο αντιδήμαρχος της δημοτικής ενότητας Κερκίνης, κ. Κώστας Νικηφόρου, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Στάθης Ζαπρίδης, Παύλος Κορωνίδης, Κώστας Θωμαΐδης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ Ποροΐων Ζαχαρίας Μαβινίδης, οι πρόεδροι Τ.Κ. γειτονικών χωριών, ο Λυκειάρχης Κάτω Ποροΐων κ. Εμμανουήλ Κούκος, εκπρόσωποι του Α.Τ Ποροΐων, εκπρόσωποι του Στρατού κ.α. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ακολούθησε κέρασμα σε όλους, προσφορά του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ιερού ναού. Κατά την διάρκεια της θείας λειτουργίας τιμήθηκε και ο επί 30ετία , Αρχών Πρωτοψάλτης του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλειος Σπυριδόπουλος. Ο Ιερέας του ναού, πατέρας Σαμουήλ, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου που τον τίμησε με την παρουσία του , καθώς και τους πιστούς που τίμησαν την Αγία Ειρήνη. Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι πρέπει να δοθούν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στον πρόεδρο της Τ.Κ. Πορροΐων, κ. Ζαχαρία Μαβινίδη, καθώς τα κάτω Πορόια Σερρών ήταν πεντακάθαρα, αλλά και στην φιλότιμη πρόσφορα της οργανωτικής επιτροπής του Ιερού Ναού και των κατοίκων του χωριού, χάρη στους οποίους η πανήγυρις στέφθηκε με επιτυχία.

Η ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ Η ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ


Βίος και απολυτίκιο της Αγίας Ειρήνης της Μεγαλομάρτυρος, της οποίας η Εκκλησίας μας τιμά την μνήμη στις 5 Μαΐου. Μεγάλο παράδειγμα πίστης στον Ένα και αληθινό Θεό αποτελεί η Αγία Ειρήνη. Γεννήθηκε στην πόλη Μαγεδών της Περσίας και το πρώτο της όνομα ήταν Πηνελόπη. Ο πατέρας της ονομαζόταν Λικίνιος και ήταν έπαρχος, η δε μητέρα της ονομαζόταν Λικινία. Από έξι χρονών η Πηνελόπη άρχισε τη γραμματική της εκπαίδευση, σʼ έναν από τους πιο σοφούς διδάσκαλους της εποχής της, τον Απελλιανό. Της έμαθε πολλά ο σοφός διδάσκαλος. Ένα, όμως, δεν της έμαθε, για τον Χριστό. Και αυτό το κατόρθωσε μια απλή χριστιανή υπηρέτρια του Λικινίου, που με τη θεία χάρη κατέκτησε την καρδιά της αρχοντοκόρης. Η Πηνελόπη ένιωσε μεγάλη χαρά που έμαθε την πραγματική αλήθεια της ζωής και επιδίωξε αμέσως να βαπτισθεί χριστιανή. Πήρε το όνομα Ειρήνη και ενεδύθηκε αμέσως τον σταυρό της χριστιανικής ζωής. Από εδώ και πέρα η Ειρήνη άρχισε μια πνευματική πορεία, που περνά δια μέσου πυρός και σιδήρου. Όταν ο Λικίνιος έμαθε ότι η κόρη του έγινε χριστιανή διέταξε να τη δέσουν στα πόδια ενός άγριου αλόγου, να τη σκοτώσει με κλωτσιές, αλλά από θαύμα το άλογο στράφηκε εναντίον του και σκότωσε αυτόν. Τότε επικράτησε μεγάλη σύγχυση μεταξύ των εκεί παρεβρισκομένων ανθρώπων. Αλλά η Ειρήνη τους καθησύχασε με τα λόγια του Χριστού: «Πάντα δυνατά τω πιστεύοντι» (Μαρκ. θ΄ 23). Δηλαδή όλα είναι δυνατά σε εκείνον που πιστεύει. Και πράγματι, με θαυμαστή πίστη προσευχήθηκε και ο πατέρας της σηκώθηκε ζωντανός. Τότε, οικογενειακώς όλοι βαπτίστηκαν χριστιανοί. Της Αγίας Ειρήνης οι δοκιμασίες και τα μαρτύρια ήταν πολλά, αλλά πάντα έβγαινε ζωντανή μέσα από αυτά, διότι είχε μεγάλη και ζωντανή πίστη. Περιόδευσε σε αρκετούς τόπους, έκανε πολλά θαύματα και δίδαξε το λόγο του Θεού ιδιαίτερα με το παράδειγμα της ζωής της. Στο τέλος αποσύρθηκε σε ένα ερημικό μέρος έξω από την Έφεσο, όπου έζησε με προσευχή και άσκηση.




Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και Λιτάνευση της Εικόνας της Αγίας Ειρήνης στα Κάτω Πορόια 4.5.18 https://youtu.be/wDrJ3YxfI8o


Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης στα Κάτω Πορόια 5.5.18


Στις εργασίες για τον καθαρισμό του χωριού ο πρόεδρος της ΤΚ Κάτω Ποροΐων Ζαχαρίας Μαβινίδης 4.5.18 https://youtu.be/lytXO9pv_pQ


ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ














































































































































































































































































































































































































































































































































Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος, πρωτοστατούντος και λειτουργούντος του Πατρός Βαρθολομαίου, ηγουμένου του Ιερού Μοναστηρίου της Παναγίας Γουμερά Μακρινίτσας.















































































































No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.