Friday, May 4, 2018

Σοβαρό επεισόδιο στο Αιγαίο: Τουρκικό πλοίο «ακούμπησε» την κανονιοφόρο «Αρματωλός»


Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι

Ένα νέο σοβαρό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έρχεται να προστεθεί στη λίστα των προκλητικών κινήσεων από την πλευρά της Αγκυρας στο Αιγαίο. Ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο «ακούμπησε» την ελληνική κανονιοφόρο «Αρματωλός», ανοικτά της Μυτιλήνης λίγες ώρες μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στο νησί.
Το τουρκικό πλοίο μάλιστα αμέσως ανέπτυξε ταχύτητα κι έφυγε χωρίς να σταματήσει ούτε λεπτό. Αμέσως σήμανε συναγερμός στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις καθώς κρίθηκε σοβαρό περιστατικό και ξεκίνησε η διερεύνησή του.


Το γεγονός αυτό μοιάζει πολύ με την προσπάθεια εμβολισμού του λιμενικού σκάφους «Γαύδος« πριν μερικές εβδομάδες από πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής. Και μόνο τυχαίο δεν είναι καθώς η κανονιοφόρος είναι ένα πολύ μεγάλο πλοίο και δεν μπορεί να μην το είδε ο καπετάνιος του τουρκικού εμπορικού.
Όπως έγινε γνωστό δεν υπάρχουν τραυματίες ή κάποιες ζημιές στο ελληνικό πλοίο. Από τις πρώτες πληροφορίες τονίζεται ότι το τουρκικό πλοίο έκανε έναν ελιγμό ξαφνικά «ακούμπησε» την κανονιοφόρο από τα αριστερά, στο ύψος του μεσόστεγου του πλοίου και στη συνέχεια ανέπτυξε ταχύτητα προς τα τουρκικά παράλια.

Οι κανονιοφόροι του Πολεμικού Ναυτικού έχουν παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό από τα τέλη του 1990 και αξιοποιούνται επιχειρησιακά, φέροντας τις ονομασίες ΝΑΥΜΑΧΟΣ και ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ που συμβολίζουν πολεμικές έννοιες και θέλουν να τιμήσουν τους Έλληνες πυρπολητές τ ου 1821 καθώς και Έλληνες πολεμιστές δια μέσω των αιώνων.
Αρχικά έφεραν ελαφρύτερο οπλισμό, αλλά με την παρόπλιση των αντιτορπιλικών Gearing ο οπλισμός τους συμπληρώθηκε το 1995 με πυροβόλα OTO Breda που αντικατέστησαν τα Bofors, τα οποία με τη σειρά τους αντικατέστησαν τα Oerlikon


Τεχνικά χαρακτηριστικά της κανονιοφόρου
Εκτόπισμα
515 τόνοι (πλήρες 555 τόνοι)
Μήκος / πλάτος / βύθισμα
54,75μ / 10,5μ / 2,55μ
Ταχύτητα (οικονομική)
12 κόμβοι
Ταχύτητα (μέγιστη)
24,7 κόμβοι (450 τόνοι)
Εμβέλεια (ν.μ. / κόμβους)
500/25, 2.800/12
Αυτονομία
10 ημέρες
Καύσιμα
104 τόνοι
Πλήρωμα
36 (6 αξιωματικοί)
Κινητήρες
2 πετρελαιοκινητήρες MTU 16V 1163
TN63 των 9.870 ίππων
Εξοπλισμός
πρωραίο σύστημα αποθήκευσης φουσκωτής ακάτου
Οπλισμός
4 βλήματα RGN-84 Harpoon, 1 πυροβόλο ΟΤΟ Breda Compatto
2 δίδυμα α/α Rheinmetall, 1 Bofors, 2 ράγες πόντισης ναρκών

Πηγή: tanea.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.