Sunday, June 30, 2019

Έφη Σπέντζου: Η ΥΓΕΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ

Η προηγούμενη κυβερνητική θητεία της ΝΔ, η εναλλαγή της με τον ΣΥΡΙΖΑ και όσα αυτός έκανε ως κυβέρνηση την τελευταία τετραετία, δεν αφήνουν πολλά στη φαντασία για το πώς θα είναι η επόμενη μέρα στην Υγεία για υγειονομικούς, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους ασθενείς.
Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ εμβάθυνε την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Στόχος τους είναι να υλοποιηθεί μέχρι το 2020 ο στόχος για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την «πώληση» υπηρεσιών στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι για να αντέξουν τα νοσοκομεία, θα πρέπει να έχουν όσο το δυνατό λιγότερο και φτηνότερο προσωπικό, με πετσοκομμένα δικαιώματα.


• ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πετσόκοψαν τους κρατικούς προϋπολογισμούς για την Υγεία στο όνομα της δημοσιονομικής σταθερότητας και το ίδιο δεσμεύονται να συνεχίσουν να κάνουν. Από το 2013 (συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) μέχρι και το 2019 (ΣΥΡΙΖΑ) η κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων μειώθηκε κατά 30,3%. Μόνο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κρατικός προϋπολογισμός έχει περικοπεί κατά 432 εκατ. ευρώ. Ο πρώτος «μεταμνημονιακός» προϋπολογισμός για το 2019 μειώνει την κρατική χρηματοδότηση προς τα δημόσια νοσοκομεία κατά 65 εκατ. ευρώ.
• Αποτέλεσμα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής είναι και η κερδοφόρα δράση των επιχειρηματιών των διαγνωστικών κέντρων. Η υποχρηματοδότηση του δημόσιου τομέα έχει οδηγήσει ώστε το 75% - 90% των διαγνωστικών εξετάσεων να γίνεται από ιδιώτες κι αυτό θα ενισχυθεί την επόμενη μέρα, με τη μεγαλύτερη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
• Οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης γιγαντώθηκαν και σήμερα αφορούν περίπου το 20% - 25% του συνόλου των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, διαιωνίζοντας την ομηρία και την ανακύκλωση της ανεργίας, με τους νόμους ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
• ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τσακώνονται για το 1:1 ή το 1:5 στις προσλήψεις για αναπλήρωση των κενών θέσεων μόνιμου προσωπικού. Ακόμα όμως και αν κάλυπταν όλες τις κενές οργανικές θέσεις, με βάση τους υπάρχοντες οργανισμούς, και πάλι δεν θα αναπληρώνονταν οι χιλιάδες οργανικές θέσεις που χάθηκαν με τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις τμημάτων, κλινικών, ολόκληρων μονάδων Υγείας.
Τα προγράμματα για την Υγεία του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ καθώς και άλλων κομμάτων «μιας χρήσης», που εμφανίστηκαν, διαφέρουν στις λεπτομέρειες που θολώνουν τα νερά. Δε διαφέρουν στο ουσιώδες, ότι κανένας τους δεν αμφισβητεί τη βασική πολιτική και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που βλέπει την Υγεία του λαού ως εμπόρευμα, την εντάσσει στη σχέση κόστους-οφέλους προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο της Υγείας, προσπαθώντας συνεχώς να μειώσει τις απαιτήσεις του λαού.
Παρόλα αυτά ακόμα και οι λεπτομέρειες των Προγραμμάτων τους είναι αποκαλυπτικές των προθέσεων τους και τι περιμένει το λαό την επόμενη ημέρα των εκλογών.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στην ιστοσελίδα https://metonkyriako.gr όπου αναγράφεται αναλυτικά το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία, σταχυολογούμε τα παρακάτω:
• ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ: «κανένα νησί ή απομακρυσμένη περιοχή χωρίς ιατρό», «2000 συμβάσεις με γενικούς ιατρούς, παθολόγους, παιδιάτρους εντός 2 ετών», «ο πολίτης επιλέγει ελεύθερα τον γιατρό που εμπιστεύεται είτε από κρατικές δομές, είτε από τον ιδιωτικό τομέα», «τα Κέντρα Υγείας θα περάσουν στην Τοπική Διοίκηση», «σταδιακή εγκατάσταση τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης 24ωρες/24ωρο στα πρότυπα ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών», «τηλεϊατρική για νησιώτες και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών»


ΔΗΛΑΔΗ:
1. Η κατεύθυνση της ΝΔ στο τομέα της Πρωτοβάθμιας είναι η άμεση και έμμεση χρηματοδότησή της από τους πολίτες, αφού περνάει στην ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης, χωρίς όμως να προβλέπονται οι αντίστοιχοι πόροι για τη χρηματοδότησή της.
2. Συμβάσεις με 2000 γιατρούς, που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. «Λογική» συνέπεια οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
3. Χρησιμοποιούν την «ελευθερία επιλογής γιατρού» ως σημαντικό επιχείρημα προσπαθώντας να μειώσουν στο ελάχιστο τις απαιτήσεις του λαού, αφού πίσω από την «ελευθερία» στην επιλογή γιατρού κρύβεται η απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς στην Υγεία, όπου οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ελεύθεροι ως πολίτες να αγοράζουν υπηρεσίες. Υπερασπίζονται την «ελευθερία» των ασθενών, με το πετσοκομμένο εισόδημα, να επιλέγουν ιατρό, όταν θα πρέπει να πληρώσουν ακόμα και τη συνταγογράφηση. Στην ουσία καλύπτουν ότι αυτό που περιορίζει την «ελευθερία» είναι οι περικομμένες παροχές, τα πλαφόν του κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ, οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, εργαστήρια, προσωπικό κλπ που καθιστούν αδειανό πουκάμισο και τα όποια δικαιώματα των ασθενών.
4. Προωθούν ότι πιο αντιδραστικό με τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης και τηλειατρική, όπου ο ασθενής θα αυτοθεραπεύεται, μακριά από τον γιατρό και χωρίς πρόσβαση σε αυτόν.


• ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ: «αποκέντρωση με μεταφορά αρμοδιοτήτων στις ΥΠΕ και Τοπική Διοίκηση», «προωθείται η ανάπτυξη συμπληρωματικών ή/και πρόσθετων προγραμμάτων ασφάλισης Υγείας», «αύξηση εργασιών και εσόδων των κρατικών Νοσοκομείων μέσω της συνεργασίας με την ασφαλιστική αγορά», «οι προσλήψεις προσωπικού είναι αποκλειστική αρμοδιότητα κάθε φορέα υγείας και γίνονται με βάση τον προϋπολογισμό κάθε Νοσοκομείου», «δημιουργία συστήματος κινήτρων, αξιολόγησης και αποζημίωσης σύμφωνα με την απόδοση (πχ η αποζημίωση των επαγγελματιών υγείας θα προκύπτει από το παραγόμενο έργο-επίτευξη στόχων)»


ΔΗΛΑΔΗ:
1. Τα Νοσοκομεία θα λειτουργούν ως Ανώνυμες Εταιρείες. Το κράτος βγάζει περισσότερο την ουρά του απέξω στη χρηματοδότηση. Τα Νοσοκομεία θα «πουλούν» υπηρεσίες σε ασφαλιστικές εταιρείες για αύξηση των εσόδων τους και ο λαός θα πρέπει να κάνει πρόσθετο πρόγραμμα ασφάλισης Υγείας με ιδιωτικές ασφαλιστικές για να καλύπτονται οι ανάγκες του σε υπηρεσίες Υγείας στα Νοσοκομεία
2. Το προσωπικό θα προσλαμβάνεται από το Νοσοκομείο με βάση τον Προϋπολογισμό του. Το κράτος αποχωρεί από τις προσλήψεις στο χώρο της Υγείας και στην πράξη τα Νοσοκομεία θα γεμίσουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης, όπως είναι σήμερα το επικουρικό προσωπικό. Έμμεσα αποχαιρετούμε τη μόνιμη και σταθερή εργασία.
3. Οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με βάση το παραγόμενο έργο και τους στόχους που η Διοίκηση θα βάζει και δε θα είναι άλλοι από οικονομικοί στόχοι για τη βιωσιμότητα του Νοσοκομείου.


• «100εκ για ανακαίνιση, προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων νοσοκομείων για 5ετία»
ΔΗΛΑΔΗ: 100εκ/5 χρόνια= 20 εκατ Ευρώ το χρόνο. Αν αυτά τα διαιρέσουμε με τα 100 και πλέον Νοσοκομεία της χώρας είναι 200χιλ Ευρώ το χρόνο σε κάθε Νοσοκομείο, που δε φτάνει ούτε για τη συντήρηση των κτιρίων που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.

ΣΥΡΙΖΑ
Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη 4ετία στο χώρο της Υγείας είναι αποκαλυπτική των θέσεων του. Από το 2015 στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ ως βασική προτεραιότητα έβαζε την «διασφάλιση καθολικής πρόσβασης σε ποιοτική φροντίδα Υγείας» και στον «περιορισμό των εμποδίων πρόσβασης στην Υγεία». Στο πλαίσιο αυτό έδωσε πρόσβαση στους ανασφάλιστους στα Νοσοκομεία και στις Δημόσιες Δομές Υγείας. Η «δωρεάν» και «καθολική» αυτή πρόσβαση καλύπτει παροχές Υγείας με τους όρους του Κανονισμού Παροχών ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει ότι οι ανασφάλιστοι πληρώνουν κανονικά τις συμμετοχές τους, αλλά και εξ ολοκλήρου τα ποσά για φάρμακα, θεραπείες και υλικά, που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, όπως ακριβώς και οι ασφαλισμένοι. Η δαπάνη για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τα ασφαλιστικά ταμεία και όχι από το κράτος, ενώ δεν προβλέπεται επιπλέον κρατική οικονομική ενίσχυση των Δημόσιων Μονάδων Υγείας.
Δηλαδή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του ΕΟΠΥΥ (τα χρήματα των ίδιων των εργαζόμενων) χρηματοδότησε παροχές προς τους ανασφάλιστους, που είναι το ίδιο πετσοκομμένες όσο και των ασφαλισμένων. Ελάχιστες παροχές δωρεάν και οι υπόλοιπες «βάλτε βαθιά το χέρι στην τσέπη»

Στην παρουσίαση των αξόνων του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές ο κ. Ηλιόπουλος είπε για την Υγεία: « Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα σημαίνει ότι ο πρώτος και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας, όταν θα πηγαίνει στο Νοσοκομείο, θα βρίσκει το προσωπικό που πρέπει να βρει για να τον εξυπηρετήσει. Αυτό θα επιτευχθεί με 10.000 νέες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, την επόμενη 4ετια»
Η κοροιδία σε όλο της το μεγαλείο. Υπόσχονται ότι οι πολίτες της χώρας θα βρίσκουν στα Νοσοκομεία το προσωπικό που πρέπει με 25 προσλήψεις/Νοσοκομείο/έτος. Μόνο στο Νοσοκομείο Σερρών αποχωρούν φέτος 20 ιατροί.

Απάντηση σε όλα αυτά είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ και στην κάλπη.

Η Υγεία ως κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής, πνευματικής και κοινωνικής ευεξίας μπορεί να προαχθεί στο επίπεδο που απαιτούν οι λαϊκές ανάγκες, στο επίπεδο που επιτρέπει η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά εμποδίζεται από την πολιτική, από την ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος και αντιμετωπίζει την Υγεία σαν εμπόρευμα.
Συνεπώς, ο καθημερινός αγώνας κατά των αντιλαϊκών μέτρων, κατά της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης της Υγείας, με στόχους πάλης για την πρόληψη - προστασία της υγείας του λαού και για την κατάργηση της ιδιωτικής - επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι αναγκαίο να έχει κατεύθυνση και να συμβάλλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων για ριζικές αλλαγές, για την ανατροπή του καθεστώτος της εκμετάλλευσης, για ανάπτυξη που θα έχει κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.
Το σύστημα Υγείας πρέπει να δομείται, παίρνοντας υπόψη τους νοσογόνους παράγοντες και επιδημιολογικούς δείκτες, τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της χώρας, το φύλο και την ηλικία, με στόχο την πλήρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
Βεβαίως, η υλοποίηση αυτού του στόχου προϋποθέτει οργανωμένους αγώνες ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές, για ουσιαστικές διεκδικήσεις ως την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης, με στόχο τη γενικότερη οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με σχέσεις κοινωνικής ιδιοκτησίας στα βασικά - συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και κεντρικό σχεδιασμό.
Προϋποθέτει την αποκλειστικά κρατική (κοινωνική) οργάνωση και λειτουργία όλων των φορέων Υγείας, επομένως ανατροπή στις σχέσεις ατομικής ιδιοκτησίας, της σημερινής εξουσίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση διαμορφώνεται η πρόταση του ΚΚΕ.
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
• Αποκλειστικά δημόσιο, ενιαίο, δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, αναπτυγμένο σε όλες τις βαθμίδες, ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.
• Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας.
• Κοινωνικοποίηση των ιδιωτικών δομών που πληρούν τις προϋποθέσεις και απορρόφηση όλων των εργαζομένων τους στο λαϊκό σύστημα Υγείας.
• Απορρόφηση στο λαϊκό σύστημα Υγείας όλων των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων Υγείας (γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, ψυχολόγοι, φυσιοθεραπευτές κλπ.).
• Κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και κάθε μορφής συμμετοχής (νοσήλια, εισιτήρια) ή άλλες προϋποθέσεις (ένσημα) για στην υγειονομική φροντίδα και περίθαλψη.
• Κατάργηση των υπηρεσιών και μονάδων Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και απορρόφησή τους στο λαϊκό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας.
• Πλήρης χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες.
• Ανάπτυξη κρατικής βιομηχανίας παραγωγής ιατρικών μηχανημάτων και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού.
• Λειτουργία κρατικού οργανισμού φαρμάκου που θα έχει την ευθύνη της έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής, ελέγχου και διάθεσης όλων των σύγχρονων σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά.
Για τους υγειονομικούς
• Μαζικές προσλήψεις σε όλες τις μονάδες Υγείας - Πρόνοιας μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για την πλήρη κάλυψη των αναγκών.
• Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και άμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση μερικής απασχόλησης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Ολοι οι σημερινοί αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, καθώς και οι άλλοι επαγγελματίες Υγείας, μπορούν να απορροφηθούν από το αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας.
• Αναβάθμιση των νοσοκομείων με αύξηση των θέσεων για όλες τις ειδικότητες, ιδιαίτερα αυτών που σήμερα υπάρχει έλλειψη (γενικής ιατρικής, ιατρικής της εργασίας, κοινωνικής ιατρικής κλπ.). Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής υγειονομικής μονάδας από το φοιτητή/τρια στο τελευταίο έτος των σπουδών τους και θα μπορέσουν να απορροφηθούν όλοι οι νέοι ειδικευόμενοι γιατροί.
• Ο χρόνος αναμονής των γιατρών για ειδικότητα να υπολογίζεται σαν συντάξιμος χρόνος, με πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη και να δίνεται επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις, για όσο διαρκεί η ανεργία τους.
• Οχι στη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο με μία εφημερία την εβδομάδα για τους γιατρούς.
• Αναγνώριση των χώρων Υγείας ως ανθυγιεινών.
• Σύνταξη στα 55 χρόνια οι άντρες και στα 50 οι γυναίκες.
ΣΠΕΝΤΖΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ (ΕΦΗ)
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΚΥ ΣΕΡΡΩΝ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΚΕ
ΣΕΡΡΕΣ

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.