Monday, June 24, 2019

Κωστής Ιωαννίδης: Ο Νομός Σερρών πρέπει και μπορεί να εστιάσει στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα – Προτάσεις στήριξης αγροτών & κτηνοτρόφων


Πιστεύω ακράδαντα  -παρόλο που είμαι άνθρωπος του τουρισμού-  ότι μια χώρα για να έχει σταθερά αναπτυσσόμενη οικονομία, πρέπει να διαθέτει δυνατό πρωτόγεννη τομέα.
Η χώρα μας είναι ένας ευλογημένος τόπος και ειδικά ο Νομός Σερρών, λόγω συγκεκριμένων κλιματολογικών και εδαφικών χαρακτηριστικών,  μπορεί να παράγει τα πάντα.
Βέβαια αυτό προϋποθέτει, μετά την παραγωγή να ακολουθεί ένας δυνατός κλάδος τυποποίησης, έτσι ώστε το παραγόμενο προϊόν να πάρει  υπεραξία και να είναι ανταγωνιστικό πανευρωπαϊκά. 


Θα πρέπει να στραφούμε στην παραγωγή  εξειδικευμένων προϊόντων, τα οποία άλλες χώρες δεν μπορούν να παράγουν. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη γονιμότητα της σερραϊκής γης και να οδηγηθούμε στοχευμένα στην αποκλειστικότητα της παραγωγής.
Επιπλέον πρέπει να εξασφαλίσουμε οικονομική ρευστότητα στον κτηνοτρόφο και τον αγρότη, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες τους. Να τους ενημερώνουμε για νέες καλλιέργειες και να τους εγγυηθούμε  θεσμοθετημένα ότι τα προϊόντα τους θα μπορούν να διοχετευτούν  στην αγορά σε αξιόλογες και όχι εξευτελιστικές τιμές.
Πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε σε περίπτωση καταστροφής της παραγωγής τους, το κράτος να μπορεί να εγγυηθεί άμεσες αποζημιώσεις χωρίς γραφειοκρατία και καθυστερήσεις. Αυτή η δράση οικονομικής στήριξης θα πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμοστεί και στις βιολογικές καλλιέργειες οι οποίες εκ των πραγμάτων είναι πιο ευαίσθητες και ευπαθείς. Παράλληλα -σχετικά με την βιολογική καλλιέργεια -που ανθεί ιδιαίτερα στον Νομό Σερρών τα τελευταία χρόνια- θα πρέπει το κράτος να κινητοποιήσει μηχανισμούς ώστε να απορροφάται  πλήρως η βιολογική παραγωγή.
Ενας άλλος τομέας που αξίζει προσοχής και στήριξης είναι η οινοποιεία. Η οινοποιεία στον Νομό Σερρών βρίσκεται σε ιδιαίτερη άνθιση τα τελευταία χρόνια. Το κράτος οφείλει να καταργήσει τον ειδικό φόρο, που καθιστά τα ελληνικά κρασιά μη ανταγωνίσιμα έναντι των εισαγόμενων και δυσχεραίνει την εξαγωγή τους.
Όπως επίσης αξίζει να γίνει ανάδειξη και επιδότηση της καλλιέργειας αρχέγονων ελληνικών σπόρων  όπως το δίκοκο σιτάρι (ΖΕΑ).
Και επιτέλους θα πρέπει το κράτος να παρέχει αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες για τα αγροτικά τους μηχανήματα.
Όσον αφορά στην κτηνοτροφία η οποία συμβάλλει καθοριστικά στην περιφερειακή αγροτική ανάπτυξη και στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στην ύπαιθρο, είναι απαραίτητο να δοθούν κίνητρα ώστε να ενισχυθεί η παραγωγή ποιοτικά και ποσοτικά  και να ισχυροποιηθεί ο τομέας της μεταποίησης. Π.χ. Η καλύτερη τιμή στο γάλα θα ενισχύσει τον χώρο της τυροκομίας.

Tροχοπέδη στην ανάκαμψη της κτηνοτροφίας, αποτελούν οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές του κρέατος και των παρασκευασμάτων του, όπως και η συμπλήρωση του εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Προϊόντα που έρχονται τις χώρες της Ευρώπης «βαφτίζονται» ελληνικά και δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό  την ελληνική παραγωγή.

Το κράτος οφείλει να εφαρμόζει αυστηρότερους ελέγχους και να κινητοποιήσει όλες τις διαδικασίες για την εφαρμογή ενός ρεαλιστικού σχεδίου ανάπτυξης της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Ενός σχεδίου που  θα στοχεύει στην άμεση βελτίωση της κάλυψης των εισαγόμενων ζωοκομικών προϊόντων, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της κτηνοτροφικής παραγωγής.  Ενός σχεδίου που θα προβλέπει την ενδελεχή ενημέρωση των κτηνοτρόφων για τα σύγχρονα επιστημονικά εργαλεία και τις τεχνικές και παράλληλα την διάθεση  εκτάσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η κατασκευή, η  λειτουργία αλλά και η επιδότηση σύγχρονων σταυλικών εγκαταστάσεων προσαρμοσμένων στα δεδομένα της ελληνικής υπαίθρου. Επίσης μέσω αυτού του σχεδίου θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για την παραγωγή βιολογικού κρέατος, γάλακτος και υποπροϊόντων αυτών.
Ο νομός Σερρών έχει πολλά σημεία στα οποία μπορεί να γίνει ιχθυοκαλλιέργεια. Είναι ένας τομέας που στον τόπο μας δεν προωθήθηκε ποτέ  όπως του αξίζει. Απτό παράδειγμα η ιχθυοκαλλιέργεια πέστροφας στο Άγκιστρο Σερρών.
Καταλήγοντας εστιάζω στο ότι είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στον νομό μας, να κινητοποιηθούν διαδικασίες από το κράτος ώστε τα τοπικά προϊόντα να αποκτήσουν Προστευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως τα το βουβαλίσιο κρέας της Κερκίνης και τα προϊόντα αυτού αλλά και τα τοπικά κρασιά. 
Επίσης σημαντικό σε έναν γόνιμο τόπο όπως ο δικός μας, που -πέρα από τις αντιξοότητες- αναζητά τις καινοτόμες παραγωγές και εν πολλοίς τα έχει καταφέρει, να δημιουργηθεί ένας επίσημος φορέας προώθησης των Ελληνικών Προϊόντων  και προβολής τους σε εκθέσεις του εξωτερικού.
Κατάγομαι από αγροτική οικογένεια και γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει να ζεις με μια μόνιμη αγωνία για να επιβιώσεις. Ο Έλληνας αγρότης, ο αγρότης του Νομού Σερρών, και ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να νιώσουν  ασφαλείς. Πρέπει να παράγουν, με όλες τις προϋποθέσεις και την αρωγή του κράτους, για να σταθούν επάξια στις απαιτήσεις της σύγχρονης ευρωπαϊκής αγοράς, να σταθεροποιηθούν    οικονομικά και εύλογα να συνεισφέρουν  και αυτοί με τη σειρά τους στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας εν γένει.

Φιλικά
Ιωαννίδης  Κωνσταντίνος  (Κωστής)


Υποψήφιος βουλευτής με το  ΜεΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη
Ο Δικός σου Άνθρωπος…η φωνή σου στη βουλή

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.