Sunday, June 30, 2019

«Ταξιδεύοντας Ιαπωνία-Κίνα»: Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης στο Μουσείο Καζαντζάκη


«Δεν έρχουμαι για να καταλάβω…. Έρχουμαι για να χορτάσω τις πέντε μου αίστησες. Δεν είμαι κοινωνιολόγος – δόξα σοι ο Θεός ! –μήτε φιλόσοφος, μήτε τουρίστας… Η Κίνα για μένα είναι ένα καινούργιο λιβάδι όπου θα βοσκήσουν οι πέντε μου αίστησες.»
Αυτά έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης στον φίλο του Λιάν-Κε στο πρώτο του ταξίδι στην Κίνα το 1935. Και οι πέντε αισθήσεις του μεγάλου ταξιδευτή γέμισαν με την πνευματική τροφή που η απέραντη χώρα της Ανατολής είχε απλόχερα να του προσφέρει. Και η τροφή αυτή μεταλλάχτηκε σε πνεύμα, και ξεχύθηκε μέσα από τη μαγική του πέννα σε χαρτί, για να μείνει αιώνια σε μας η αίσθηση της μαγείας που τον είχε κυριεύσει καθώς ζούσε την καθημερινότητα της Κινέζικης ζωής. Μιας ζωής άρρηκτα συνδεδεμένης με τη φιλοσοφία τον πολιτισμό και τις παραδόσεις ενός μεγάλου λαού που την εποχή της πρώτης επίσκεψης του Νίκου Καζαντζάκη αναζητούσε ένα καινούργιο δρόμο σε ταραγμένες και δύσκολες εποχές.

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, πιστό στον στόχο του να μεταφέρει στη σημερινή εποχή τις εικόνες που έζησε και μετέφερε στα ταξιδιωτικά του βιβλία ο μεγάλος Κρητικός, αλλά και να συνδέει τον πολιτισμό των χωρών που επισκέφτηκε με τη σύγχρονη πραγματικότητα, ταξιδεύει φέτος στην Κίνα κρατώντας από το βιβλίο του «Ταξιδεύοντας Ιαπωνία-Κίνα» το τμήμα που αναφέρεται στη χώρα της φιλοσοφίας, του μεταξιού και του μεγάλου τείχους την οποία ο Νίκος Καζαντζάκης επισκέφτηκε δύο φορές.
Το καθιερωμένο πια Φεστιβάλ Λόγου & Τέχνης θα πραγματοποιηθεί στη Μυρτιά αλλά και στην πόλη του Ηρακλείου από τις 8 έως τις 14 Ιουλίου 2019. Με ενισχυμένο φέτος τον διεθνή του χαρακτήρα, θα φιλοξενήσει και θα δώσει βήμα συνεργασίας σε καλλιτέχνες από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, την Ευρώπη και, φυσικά, τη μακρινή Κίνα. Το φεστιβάλ φέτος εντάσσεται στην εβδομάδα πολιτισμού και τουρισμού της Κίνας. Την καλλιτεχνική διεύθυνση υπογράφει ο χορογράφος Κωνσταντίνος Τσακιρέλης, σ’ ένα πρόγραμμα που υπόσχεται μια ζωντανή περιπλάνηση στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κίνας μέσα από τα μάτια του Νίκου Καζαντζάκη.

Πρόγραμμα 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λόγου & Τέχνης

Κεντρικές Εκδηλώσεις
Σπουδαίοι χορευτές, ηθοποιοί, μουσικοί, εικαστικοί από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, την Ευρώπη και την Κίνα θα παρουσιάσουν τη μοναδική δουλειά τους και θα ταιριάξουν τις τέχνες τους στις Κεντρικές Εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθούν στο χωριό της Μυρτιάς και στο κινηματοθέατρο Αστόρια. Οι θεατές, ανάλογα με το ποιες εκδηλώσεις επιθυμούν να παρακολουθήσουν, θα πρέπει να προμηθευτούν εισιτήρια ή δελτίο δωρεάν εισόδου.
Ηράκλειο | 8 Ιουλίου – 21.00 | 9 Ιουλίου – 18.00 & 21.00
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα, Λένα Πλάτωνος | Όπερα για παιδιά και νέους
Κινηματοθέατρο Αστόρια
Μυρτιά | 10 & 11 Ιουλίου | 20:30
Δρόμοι Λόγου & Τέχνης: 10 ΚΙΝΕΖΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ | Περιηγητική παράσταση
Αφετηρία: Χώρος στάθμευσης Μουσείου Καζαντζάκη
Ηράκλειο | 12 Ιουλίου | 18.00 & 21.00
Beijing Modern Dance Company | Χοροθέατρο
Blooming of Time
Κινηματοθέατρο Αστόρια
Μυρτιά | 13 & 14 Ιουλίου | 21.00 | Συναυλίες
Χώρος στάθμευσης Μουσείου Καζαντζάκη
Σάββατο 13 Ιουλίου
Chang Jing Studio
Dream Back to the Orient Wonderland
Κυριακή 14 Ιουλίου
Γιώργης Μανωλάκης – Nefalo Project / Chang Jing Studio
Η Κρήτη Συναντά την Άπω Ανατολή

«Το αηδόνι του αυτοκράτορα»

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας… Κίνα», που διοργανώνει το Μουσείο Καζαντζάκη, η Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα παρουσιάσει την όπερα για παιδιά και νέους «Το αηδόνι του αυτοκράτορα», της Λένας Πλάτωνος. Το έργο θα παρουσιαστεί στο Κινηματοθέατρο Αστόρια τη Δευτέρα 8 Ιουλίου στις 21.00 και την Τρίτη 9 Ιουλίου στις 18.00 και στις 21.00.
Η παιδική όπερα που έγραψε η Λένα Πλάτωνος το 1986, βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, είναι ένα έργο που «δεν παρουσιάστηκε ποτέ ζωντανά, λόγω τεχνικών δυσκολιών και της οπερατικής δομής του», όπως αναφέρει η δημιουργός του. Για πρώτη φορά ανέβηκε στη σκηνή ως η κεντρική παραγωγή όπερας για παιδιά και νέους από την Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ τη σεζόν 2018/19. Πρόκειται για ένα έργο σπάνιας ομορφιάς και ευαισθησίας όπου η όπερα συναντά το animation, δημιουργώντας έναν καινούριο, μαγικό και συναρπαστικό κόσμο. Η παραγωγή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ & Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros.
Το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν μεταμορφώνεται σε μια παραβολή για τη σχέση τέχνης και τεχνολογίας, η οποία στις μέρες μας είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Το σύγχρονο μήνυμα του έργου, η συνύπαρξη αναλογικής και ηλεκτρονικής μουσικής, φυσικού και τεχνητού ήχου, οι ακαταμάχητες μελωδικές γραμμές της Λένας Πλάτωνος και η δεξιοτεχνική φωνητική γραφή καθιστούν «Το αηδόνι του αυτοκράτορα» μια ιδεώδη γνωριμία των παιδιών με τον μαγικό κόσμο της λυρικής τέχνης.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει η ταλαντούχα Κατερίνα Πετσατώδη, σκηνοθέτρια με σημαντική εμπειρία στον χώρο της όπερας και του μουσικού θεάτρου. Η ίδια σκηνοθετεί ένα μουσικό παραμύθι που συνδυάζει ιδανικά δύο φαινομενικά ασύνδετες αλλά τελικά τόσο αρμονικά δεμένες μεταξύ τους τέχνες, την όπερα και το animation, με έμπνευση, φαντασία και ευρηματικότητα.
Το animation της παράστασης έχει αναλάβει να σχεδιάσει η ανερχόμενη animator Ειρήνη Βιανέλλη, η οποία έχει επιμεληθεί το animation στις συνεργασίες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Φεστιβάλ Animasyros. Χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές του animation που συνδυάζουν την υψηλή τεχνολογία με τη χειροποίητη αισθητική, η Ειρήνη Βιανέλλη ζωντανεύει καρέ καρέ το Αηδόνι του αυτοκράτορα με έντονες αναφορές στην κινέζικη τέχνη. Για την ίδια το τελικό αποτέλεσμα, ένα πολύχρωμο σύμπαν από δάση, παλάτια, κήπους και εργοστάσια, αφηγείται τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και τη δημιουργία.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μουσική: Λένα Πλάτωνος
Ενορχήστρωση: Λένα Πλάτωνος, Στέργιος Τσιρλιάγκος
Ποιητικό κείμενο: Γιώργος Βολουδάκης
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πετσατώδη
Animation: Ειρήνη Βιανέλλη
Video mapping: Μιχάλης Κλουκίνας
Σκηνικό: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Μουσική διδασκαλία, πλήκτρα: Μιχάλης Παπαπέτρου
Σχεδιασμός ήχου – programming – μείξεις: Στέργιος Τσιρλιάγκος
Αποκατάσταση μουσικού υλικού: Νέστωρ Ταίηλορ
ΔΙΑΝΟΜΗ
Αυτοκράτορας: Νίκος Κοτενίδης
Αυλικός / Θάνατος: Γιώργος Ρούπας
Αηδόνι: Μαριλένα Στριφτόμπολα
Ψαράς / Αυλάρχης / Τεχνικός: Γιάννης Φίλιας
Φίλη του αηδονιού / Τεχνικός: Νίκη Χαζιράκη
Βιολιστής / Αρχιμουσικός Σα(ν)λιέρι: Δημήτρης Ναλμπάντης
Αφήγηση: Μαρία Σκουλά
Πηγή: in.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.