Thursday, August 8, 2019

Γιάννης Μαγκριώτης: Η τελική πρόταση του ΚΙ.ΝΑΛ για το πανεπιστημιακό άσυλο είναι η πιό σωστή.


Το 1982 με τον νόμο 1268 για τον εκδημοκρατισμό των ΑΕΙ το ΠΑΣΟΚ κατήργησε τον αναχρονιστικό θεσμό της έδρας και έδωσε ώθηση στον εκδημοκρατισμό και την ακαδημαϊκή εξέλιξη.
Μαζί με άλλες προοδευτικές ρυθμίσεις ψήφισε και μια διάταξη που κατοχύρωνε για πρώτη φορά το πανεπιστημιακό άσυλο, αίτημα του φοιτητικού και γενικότερα του προοδευτικού κινήματος.

Το 2011 με τον νόμο 4009 και με την θετική ψήφο της ΝΔ και του ΛΑΟΣ ψηφίστηκε μια νεα διάταξη για τον πανεπιστημιακό άσυλο πού ανταποκρίνονταν στα δεδομένα των τελευταίων ετών.
Είμαι ευτυχής γιατί συμμετείχα και στις δύο σημαντικές αποφάσεις, στην μεν πρώτη ώς πρόεδρος του ΚΣ της ΦΕΑΠΘ( Φοιτητική Ένωση του ΑΠΘ), μέσα από μια εκτεταμένα και ουσιαστική συζήτηση στα φοιτητικά αμφιθέατρα και στο συνέδριο της ΕΦΕΕ, και στην δεύτερη ως μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που το εισηγηθήκαμε και ψηφίσαμε στην Βουλή.
Δυστυχώς η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για λόγους κομματικής συνοχής τον κατήργησε και επανέφερε το πνεύμα του νόμου 1268/82.
Πρέπει να σημειώσω ότι όσο το φοιτητικό κίνημα ήταν μαζικό και δημοκρατικά οργανωμένο, δηλαδή μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '80, ποτέ στην πράξη δεν ετέθη θέμα ασύλου είτε δεν υπήρχε θεσμική κατοχύρωσή του, είτε υπήρχε.
Η πυκνότητα της μικρής και μεγάλης παραβατικότητας μέσα στους χώρους των πανεπιστημίων, αυξήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90 και φυσικά η κορύφωση ήρθε την περίοδο των αγανακτισμένων 2011-2012 και για ευνόητους λόγους.
Η σύγκρουση των τελευταίων χρόνων γύρω από ένα υπαρκτό πρόβλημα έχει ιδεοληπτικό περιεχόμενο και στενά κομματική στόχευση.
Η πρόταση της ΝΔ για εξίσωση του Πανεπιστημίου με κάθε άλλο δημόσιο χώρο ακούγεται απλή και εφαρμόσιμη, όμως στην πράξη άν οι δημόσιες αρχές, δηλαδή η αστυνομία, λειτουργήσει με τους ιδεοληπτικούς όρους της σημερινής κυβέρνησης, τότε θα έχει τα αντίστροφα αποτελέσματα που μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση των πανεπιστημίων μεγαλύτερη της σημερινής.

*Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι συντονιστής της Πρωτοβουλίας για τη Νέα Σοσιαλδημοκρατία και πρώην υφυπουργός Υποδομών του ΠΑΣΟΚ

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.