Tuesday, April 21, 2020

Λευτέρης Αβραμάκης: «Η σημερινή μαύρη επέτειος της συμπλήρωσης 53 χρόνων από την επιβολή της Χούντας χαράζει ακόμη πιο βαθιά στη συνείδησή μας το δημοκρατικό μας χρέος»


Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή την Μαύρη Επέτειο της συμπλήρωσης 53 χρόνων από την επιβολή της Χούντας των Συνταγματαρχών, δήλωσε:


«Σήμερα είναι μια μέρα ορόσημο για την Ελληνική Δημοκρατία, μια μέρα που έχει χαραχθεί στη συλλογική μνήμη και συνείδηση κάθε δημοκρατικού πολίτη. Την 21η Απριλίου 1967 επιβλήθηκε σε καθεστώς πλήρους αποσταθεροποίησης των δημοκρατικών θεσμών η δικτατορία των Συνταγματαρχών με τις διαβόητες φιγούρες του Παπαδόπουλου, του Παττακού, του Μακαρέζου κ.α. να αναλαμβάνουν την εξουσία καταργώντας κάθε δημοκρατική και φιλελεύθερη λειτουργία του κράτους. Όσα ακολούθησαν στην επταετία της καταδυνάστευσης του ελληνικού λαού είναι γνωστά. Διώξεις, βασανισμοί, κατάργηση θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων ήταν το κοκτέιλ αυτής της διακυβέρνησης, που βύθισε τη χώρα μας στο σκοτάδι και την οπισθοδρόμηση. 
Σήμερα 53 χρόνια μετά δεν ξεχνάμε τη μέρα αυτή, δεν λησμονούμε τη μαύρη επέτειο. Αντίθετα, την κρατάμε βαθιά χαραγμένη στη μνήμη και τη συνείδησή μας, για να θυμόμαστε διαρκώς πως η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη. Για να θυμόμαστε πάντοτε πως εμείς, ο λαός, οι άνθρωποι της εργασίας, της γνώσης, της παραγωγής πρώτοι από όλους είμαστε οι δημοκρατικοί θεματοφύλακες, οι εγγυητές της διατήρησης, της ενίσχυσης και της εμβάθυνσης των δημοκρατικών θεσμών. Και πως εμείς οι δημοκρατικοί πολίτες αποτελούμε το πιο αποτελεσματικό ανάχωμα σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης ή και ανατροπής του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η συνείδηση αυτή είναι στη συγκυρία που διάγουμε πιο αναγκαία από ποτέ. Γιατί ο κυρίαρχος πλέον νεοφιλελευθερισμός θεωρεί υποδεέστερη οποιαδήποτε έννοια δεν εξυπηρετεί τη βασική του στόχευση, το κέρδος και τη συσσώρευση πλούτου στα χέρια των λίγων. Η δημοκρατία, λοιπόν, ως έννοια που είναι συνδυασμένη με τους αγώνες του λαού για κοινωνική δικαιοσύνη και δικαιώματα, για αναδιανομή του πλούτου, φαίνεται πως πρέπει κι αυτή να συρρικνωθεί ώστε να ενσωματωθεί στο αφήγημα του νεοφιλελευθερισμού. Όμως μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί ποτέ να νομιμοποιηθεί χωρίς τη συναίνεση των κοινωνιών. Οφείλουμε, λοιπόν, να μη χορηγήσουμε ποτέ αυτή τη συναίνεση. Οφείλουμε να σταθούμε μαχητικά απέναντι σε κάθε προσπάθεια συρρίκνωσης των δημοκρατικών ελευθεριών μας, των δικαιωμάτων μας. Έχουμε χρέος να στηρίξουμε, να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία μας. Η σημερινή μαύρη επέτειος, επίκαιρη πάντοτε, δεν μας αφήνει να ξεχάσουμε το χρέος αυτό». 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.