Tuesday, April 28, 2020

Λευτέρης Αβραμάκης: «Τα σκάνδαλα του κορωνοϊού συνεχίζονται με απευθείας αναθέσεις για απολυμάνσεις σε εταιρίες δημοσίων σχέσεων»

Πενήντα ένας Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή ζητώντας απαντήσεις για το νέο σκάνδαλο εν μέσω πανδημίας, που αφορά στην απευθείας ανάθεση του έργου της απολύμανσης των σωφρονιστικών καταστημάτων σε εταιρία που μέχρι πρότινος ασχολούνταν με τις δημόσιες σχέσεις. 

Συγκεκριμένα οι Βουλευτές αναφέρονται στις τέσσερις απευθείας αναθέσεις που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής προς δύο εταιρίες. Οι πρώτες τρίτες συνολικού κόστους 506.704€ αφορούν συμβάσεις με απευθείας ανάθεση από την πρώτη στιγμή ενεργοποίησης των έκτακτων μέτρων καραντίνας που εφαρμόστηκαν στη χώρα. Το περίεργο είναι ότι δεν πρόκειται για μια εταιρεία που εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών απολύμανσης αλλά για μια ΙΚΕ, η οποία ως τις 20 Μαρτίου 2020, οπότε και καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ η σχετική τροποποίηση του καταστατικού της, είχε ως σκοπό την διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων και εμπορικών εκθέσεων, την παροχή υπηρεσιών δημοσίων σχέσεων, το εμπόριο κοσμημάτων, την εκμετάλλευση διαμερισμάτων AirBNB. Όπως προκύπτει, η συγκεκριμένη εταιρεία ΙΚΕ, προσέθεσε στο καταστατικό της την εμπορική δραστηριότητα για «παροχή υπηρεσιών καθαρισμού και απολυμάνσεων επαγγελματικών και οικιακών χώρων», λίγες ημέρες πριν της ανατεθεί το συγκεκριμένο έργο, στις 11-3-2020 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Μάλιστα, η αλλαγή αυτή στο καταστατικό  της, εμφανίζεται στο ΓΕΜΗ, μόλις στις 20 Μαρτίου 2020, δηλαδή μία ημέρα μετά την υπογραφή της απόφασης για απ΄ ευθείας ανάθεση υπηρεσιών σε αυτήν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ενδιαφέρον επίσης έχει το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρία υπογράφει δύο ίδιες συμβάσεις με την Γενική Γραμματεία για το έργο της απολύμανσης των ελληνικών φυλακών και των οχημάτων τους, η πρώτη ύψους 180.000€ στις 19/3/2020 και η δεύτερη στις 23/4/2020 ύψους 179.800€. Ενδιαμέσως, η ίδια εταιρία στις 24/3/2020 ανέλαβε το έργο τη απεντόμωσης-μυοκτονίας των ελληνικών φυλακών έναντι συνολικού ποσού 146.940 ευρώ! Αξίζει να σημειωθεί ότι η παροχή υπηρεσιών απεντόμωσης και μυοκτονίας, απαιτεί ειδική άδεια άσκησης επαγγέλματος η οποία χορηγείται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Οι εταιρείες που προσφέρουν τις υπηρεσίες αυτές, πρέπει να απασχολούν κάποιον επιστημονικό υπεύθυνο, συνήθως γεωπόνο ή χημικό μηχανικό. Όπως προκύπτει από το σχετικό δημόσιο μητρώο που τηρεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (τελευταία ημερομηνία ενημέρωσης 10 Απριλίου 2020), αυτή τη στιγμή υπάρχουν πανελλαδικά 1.198 αδειοδοτημένες εταιρείες αλλά στη σχετική λίστα δεν εντοπίστηκε το όνομα της εταιρείας ΙΚΕ ( ή της μοναδικής εταίρου ή του συνεργάτη της) που ανέλαβε το σχετικό έργο της απεντόμωσης-μυοκτονία σε όλες τις φυλακές της χώρας. Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με αποφάσεις του, λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε αναθέσει το έργο της απεντόμωσης-μυοκτονίας σε διάφορες φυλακές της χώρας, όπως  αυτή στις φυλακές Αλικαρνασσού στις 20-3-2020, έναντι ποσού αμοιβής 1.200 ευρώ,  στις φυλακές Ναυπλίου στις 17-3-2020 έναντι ποσού 2.194,80 ευρώ και στο Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων των Φυλακών Κορυδαλλού στις 26-3-2020 έναντι ποσού 2.600 ευρώ.
Επίσης, με άλλη απόφαση της Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής, στις 3-4-2020,  δίδεται με απ΄ ευθείας ανάθεση σε άλλη μονοπρόσωπη εταιρεία ΙΚΕ με έδρα το Αιγάλεω, η προμήθεια ειδών ατομικής υγιεινής και απολυμαντικών για τις ανάγκες των φυλακών, συνολικού ύψους 232.648 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ). Το ζήτημα που προκύπτει εδώ είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρεία συστάθηκε στις 29 Μαρτίου 2020, με κεφάλαιο 3.000 ευρώ,  μόλις τέσσερις ημέρες πριν από ην απ ευθείας ανάθεση σε αυτήν, της σύμβασης των 232.648 ευρώ, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία του ΓΕΜΗ. Υπενθυμίζεται, ότι τη συγκεκριμένη περίοδο παρατηρείται γενικώς έλλειψη των ειδών ατομικής υγιεινής και απολυμαντικών ακόμα και σε μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται για χρόνια στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Και όμως, μια εταιρία λίγων ημερών κατόρθωσε με κεφάλαιο μόλις 3000€, να της ανατεθεί ένα συμβόλαιο ύψους 232.648 €, να ξεπεράσει την σκόπελο των ελλείψεων και να είναι σε θέση να προμηθεύσει με τα σχετικά υλικά τις φυλακές όλης της χώρας. 
Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:
«Οι τρόποι που εφευρίσκει η ΝΔ για να σπαταλήσει το δημόσιο χρήμα ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Η ευκολία με την οποία αναθέτουν σε εταιρίες άσχετες με το αντικείμενο το έργο της απολύμανσης των φυλακών, η ανερυθρίαστη έγκριση συμβάσεων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε εταιρίες κομματικών στελεχών αποτελούν προσβολή τόσο του ελληνικού λαού όσο και της Δημοκρατίας. Δεν γίνεται να αναθέτεις την απολύμανση των φυλακών σε εταιρία δημοσίων σχέσεων και AirBNB, δεν γίνεται να εμπιστεύεσαι την προμήθεια απολυμαντικών σε εταιρία λίγων ημερών που ιδρύθηκε εν μέσω καραντίνας και κατάφερε να καταθέσει προσφορά στην ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής και να υπογράψει σύμβαση. Η σχέση της ΝΔ με τη διαφάνεια, τον σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και το σεβασμό στον ελληνικό λαό είναι ανύπαρκτη. Τα ΜΜΕ δεν έχουν αντιληφθεί τίποτα ή είναι και αυτό άριστο όπως τα voucher των επιστημόνων; Είναι πλέον σαφές σε όλους ότι η ΝΔ έχει το σκάνδαλο στο DNA της. »
Στο link αναλυτικά η ερώτηση 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.