Thursday, April 2, 2020

Επιστολή της ΟΕΒΕΣΣ στους Βουλευτές και στον Πρωθυπουργό για μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΕΡΙ ΜΕΤΡΩΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Προς: 
Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή 
Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή 
Βουλευτή Σερρών κ. Τάσο Χατζηβασιλείου 
Βουλευτή Σερρών κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη 
Βουλευτή Σερρών κ. Ελευθέριο Αβραμάκη
Βουλευτή Σερρών κ. Κων/νος Μπούμπα 

Κοινοποίηση: Δήμαρχοι Ν. Σερρών 
Κοινοποίηση: Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλο 
Κοινοποίηση: Πρόεδρο ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργο Καββαθά
Κοινοποίηση: Πρόεδρο Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστο Μέγκλα

Κοινοποίηση: Μ.Μ.Ε   


Αξιότιμοι Βουλευτές,

Τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε οι επιχειρήσεις πλήττονται άμεσα από τα μέτρα που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19 που μαστίζει τη χώρα.
Στο νομό Σερρών η πλειοψηφία των καταστημάτων έχει βάλει «λουκέτο» είτε με απόφασης της πολιτείας είτε οικειοθελώς λόγω αναδουλειάς και ως μέτρο προστασίας από τον κορονοϊό. Όσες λειτουργούν έχουν απωλέσει το 80% του τζίρου τους. 
Μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση οι συνάδελφοι παλεύουν μόνοι τους, αδημονούν και αναμένουν, με απόντες όσους θα μπορούσαν να φανούν αρωγοί. 
Η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Σερρών με την παρούσα επιστολή αιτείται να υλοποιηθούν αναγκαία και ανακουφιστικά μέτρα προς τις επιχειρήσεις -μέλη της, που θα βοηθήσουν στην επιβίωσή τους, μέχρι να αποκατασταθεί η κανονικότητα στη λειτουργία τους. Μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά το πέρας των κυβερνητικών απαγορευτικών διατάξεων λειτουργίας τους, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν χωρίς μεγάλες ζημίες στα νέα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα.

Α. ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΟΚΗΣΗΣ
Ζητάμε για τις επιχειρήσεις:
- Άμεση είσοδο όλων των ΜμΕ, ανεξαρτήτου ΚΑΔ, στα ευεργετικά μέτρα ​μιας και αυτές που λειτουργούν έχουν μείωση τζίρου κατά 80% περίπου.
- Άμεση θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού( επιτέλους) για όλες τις επιχειρήσεις, ​ατομικές και νομικές.
- Επέκταση επιχορήγησης 800 € για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ατομικών επιχειρήσεων αλλά και όλων των μορφών εταιριών (ΙΚΕ, ΟΕ, ΕΕ, κτλ) ανεξαρτήτως αριθμού προσωπικού .Άρση της αδικίας αυτής .
- Επιχορήγηση όλου του ποσού ενοικίων για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις και μείωση αυτού κατά 40% για 3 μήνες μετά το πέρας της αναστολής λειτουργίας αυτών και μείωση 60% για τις επιχειρήσεις που υπολειτουργούν.
- Απαλλαγή δόσεων από εργοδοτικές εισφορές και ρυθμίσεις αυτών από 1 Απριλίου έως και την ημερομηνία επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων
- Άμεση και καθολική μείωση ΦΠΑ στο 13% από την ημέρα επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων
- Απαλλαγή από την καταβολή τελών στις εταιρίες πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για το 2020 και συμψηφισμό στην περίπτωση που τα εν λόγω τέλη έχουν ήδη καταβληθεί για το 2021.
- Πάγωμα όλων των λογαριασμών ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, τηλεόρασης, και αναστολή διακοπών αυτών για διάστημα τουλάχιστο δύο μηνών πέραν της παύσης λειτουργίας των επιχειρήσεων καθώς και ευνοϊκή ρύθμιση των όποιων χρεών
- επίδομα -στήριξη σε επαγγελματοβιοτέχνες που σπουδάζουν παιδιά και αδυνατούν να καταβάλλουν ενοίκια κ.λ.π
-
Β. ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Ζητάμε για τις επιχειρήσεις:
Για χρονικό διάστημα από τις 15 Μαρτίου 2020 έως και 3 μήνες από την ημέρα που θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις να μην επιβαρύνονται με:
- Τα δημοτικά τέλη για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε κοινοχρήστους χώρους και πλατείες καθώς ήδη εν τοις πράγμασι, όλα τα τραπεζοκαθίσματα έχουν αποσυρθεί και δεν γίνεται χρήση των χώρων.
- Τα δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας που αντιστοιχούν στα καταστήματα που βρίσκονται εκτός λειτουργίας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τα κλειστά καταστήματα δεν επιβαρύνουν έτσι και αλλιώς τις υπηρεσίες καθαριότητας καθώς δεν παράγουν σκουπίδια.
Για το μετέπειτα του ως άνω διαστήματος χρονικό διάστημα των επομένων 3 μηνών:

- Για τα δημοτικά τέλη και την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε κοινοχρήστους χώρους και πλατείες, παρακαλούμε να εισηγηθείτε για να υπάρξει έκπτωση επί ποσοστού 50% επί του συνολικού ποσού για ετήσια χρήση.
- Επιπλέον ας υπάρξει έκπτωση επί ποσοστού 50% των δημοτικών τελών φωτισμού και καθαριότητας, στα καταστήματα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
- Όσον αφορά τις άδειες κοινοχρήστων χώρων για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων που ήδη έχουν χορηγηθεί και έχουν πληρωθεί εφάπαξ, να γίνει συμψηφισμός με έκπτωση την επόμενη χρονιά.
- Επιπλέον, όσον αφορά τους Δήμους που διαχειρίζονται λογαριασμούς νερού, να γίνουν οι αντίστοιχες ενέργειες και μειώσεις και αναστολή 6 μηνών στις ρυθμίσεις
- Να ανασταλεί η καταβολή του δημοτικού φόρου για 6 μήνες και να παγώσουν οι δόσεις των ρυθμίσεων για το ίδιο χρονικό διάστημα .
- Σαν ένα μέσο αλληλοβοήθειας οι καταστηματάρχες να μην χρεώνονται προσαυξήσεις από τους Δήμους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών από τυχόν πρόστιμα.

- για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις παραλίες εν όψει νέας σεζόν, περικοπή των μισθωμάτων προς τους δήμους μόνο κατά τους μήνες που θα λειτουργήσουν και όχι καθ’ όλο το έτος 2020 ήτοι 12 μήνες.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση, την αντιμετώπιση και την συνεργασία μας. 






No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.