Friday, April 3, 2020

Λευτέρης Αβραμάκης: «Χρειάζονται γενναία μέτρα στήριξης του συνόλου των επιχειρήσεων και όχι ημίμετρα που θα οδηγήσουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε αδιέξοδο»



Πενήντα τρεις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή (5340/01.04.2020) υποστηρίζοντας ότι τα μέχρι σήμερα ληφθέντα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού ευνοούν τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και προσφέρουν μόνο πίστωση χρόνου στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις .


Συγκεκριμένα τονίζουν ότι η έκπτωση κατά 25% σε όσες επιχειρήσεις  δεν κάνουν χρήση της περιόδου χάριτος αποπληρωμής των υποχρεώσεων προς το δημόσιο, ευνοεί σημαντικά τις επιχειρήσεις που διαθέτουν μεγάλα κεφάλαια και ισχυρή ρευστότητα και ορισμένες δεν αντιμετωπίζουν καν προβλήματα από τους περιοριστικούς όρους. Αντίθετα οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις, ιδίως όσες βρίσκονται σε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας το μόνο που κερδίζουν είναι η χρονική μετάθεση των υποχρεώσεων τους σε μια στιγμή που πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κάλυψης των αναγκών διαβίωσής τους. Στην πράξη με αυτή την πολιτική προσκαλούνται μεν οι έχοντες την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους και να συγκρατηθούν ως ένα βαθμό τα έσοδα του κράτους, δημιουργείται όμως ένα σημαντικό κενό πραγματικής υποστήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται. Ακόμα και οι όροι που έχουν τεθεί για τη λήψη της της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης είναι τέτοιοι που αποκλείουν σημαντικό αριθμό ελεύθερων επαγγελματιών από το βοήθημα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εταιρίες της κοινωνικής επιχειρηματικότητας που λειτουργούν σε σχήματα που εξαιρούνται των βοηθημάτων. 
Οι Βουλευτές ζητούν να αξιοποιηθούν στον αναγκαίο βαθμό τα χρήματα που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που πλήττονται, να υιοθετηθούν μέτρα που θα στηρίξουν πραγματικά το σύνολο των κλειστών επιχειρήσεων και να αναπροσαρμοστούν οι οικονομικές παρεμβάσεις κατά τρόπο που δεν θα οδηγούν στη συγκέντρωση όλων των δραστηριοτήτων στα χέρια λίγων. 
Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:
«Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκαλεί ο κορωνοϊός οδηγεί σε μεγάλη αναπροσαρμογή της ελληνικής οικονομίας και του επιχειρηματικού κόσμου. Εάν δεν αλλάξει αυτή η πολιτική άμεσα θα παγιωθεί μια κατάσταση που δυστυχώς θα προκαλέσει το κλείσιμο εκατοντάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση οφείλει να φροντίσει για όλους και όχι να επιτρέπει άμεσα ή έμμεσα την αξιοποίηση των νέων δεδομένων για τον ριζικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Η απλή μετάθεση των υποχρεώσεων των κλειστών επιχειρήσεων στο μέλλον δεν είναι ούτε χρηματοδότηση, ούτε κάλυψη των αναγκών, ούτε βέβαια αποτελεί κάποια λύση στα πιεστικά προβλήματα που δημιουργούνται. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε ένα κράτος με 37 δις στα ταμεία ως «μαξιλαράκι» για την αντιμετώπιση πρακτικά έκτακτων αναγκών της χώρας και του ελληνικού λαού. Η ΕΕ έστω και με καθυστέρηση, έστω και φοβικά αναπτύσσει χρηματοδοτικά εργαλεία για να περιοριστούν όσο γίνεται οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης. Γνωρίζουμε όλοι ότι έχουμε εισέλθει σε μια βαθιά οικονομική κρίση. Ή θα παρθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα και θα ενεργοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, ή θα βιώσουμε έναν καταστροφικό για την πλειοψηφία μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας που θα καταδικάσει τη συντριπτική πλειοψηφία σε χαμηλότερο επίπεδο διαβίωσης και φτώχεια».      
Στο link αναλυτικά η ερώτηση 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.