Wednesday, April 29, 2020

Λευτέρης Αβραμάκης: «Αντιαναπτυξιακό, αντιπεριβαλλοντικό, ενάντια στο δημόσιο συμφέρον το ΣΝ του Υπ Περιβάλλοντος εν μέσω καραντίνας»

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή, το ΝΣ του Υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατέθηκε εν μέσω πανδημίας, με κλειστή ουσιαστικά τη Βουλή, χωρίς να είναι εφικτή η αναλυτική και διεξοδική συζήτηση στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια, χωρίς να είναι εφικτή η παρουσία και οι τοποθετήσεις του περιβαλλοντικού κινήματος και των φορέων, χωρίς δυνατότητα ουσιαστικής δημοκρατικής κριτικής σε όσα το νομοσχέδιο  περιλαμβάνει, δήλωσε:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ για μια ακόμη φορά προσπαθεί μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες να αλλοιώσει το πλαίσιο της περιβαλλοντικής προστασίας που εφαρμόζεται στη χώρα. Χωρίς να υπάρχει κάποια επείγουσα κατάσταση που να επιβάλλει τη δεδομένη στιγμή την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, επιλέγει να αποφύγει το δημόσιο διάλογο, να αποφύγει την δημόσια και αναλυτική κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των περιβαλλοντικών οργανώσεων, των τοπικών κοινωνιών, των Δήμων και των Περιφερειών. Σε ένα νομοσχέδιο σκούπα μεταξύ άλλων η ΝΔ 
  • Μετατρέπει ένα ακόμα κρίσιμο τομέα του κράτους σε κομματικό φέουδο, αφού θα αρκεί η γνώμη του Υπουργού για να ακυρωθούν στην πράξη τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια και τα Περιφερειακά  Χωροταξικά Πλαίσια.
  • Ακυρώνει στην πράξη τους δασικούς χάρτες που μετά από δεκαετίες απραξίας δημιουργήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, απαξιώνει πλήρως τις δασικές υπηρεσίες και επιτρέπει την ανάπτυξη πρακτικά οποιασδήποτε δραστηριότητας εντός των δασών. 
  • Καταργεί τους Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών που είχαν δημιουργηθεί ανά την Ελλάδα και ήταν υπεύθυνοι για την προστασία και την αξιοποίηση των περιοχών μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας όπως οι περιοχές Natura, δημιουργώντας μια κεντρική υπηρεσία στο Υπουργείο που θα αποφασίζει χωρίς να λαμβάνει υπόψη ούτε τη γνώμη των Φορέων διαχείρισης, ούτε τις τοπικές κοινωνίες, αλλά μόνο τις επιθυμίες του Υπουργού. 
  • Καταργεί υποχρέωση αδειοδότησης για εργοστάσια/μονάδες επεξεργασίας μεταλλευμάτων, όπου δεν θα χρειάζεται πια άδεια από το κράτος αλλά θα αρκεί μία απλή γνωμοδότηση εκ μέρους της εταιρείας. Πρόκειται για μία φωτογραφική διάταξη, που αφορά και την Ελληνικός Χρυσός, ώστε το εργοστάσιο εμπλουτισμού και μεταλλουργίας και η επεξεργασία αποβλήτων να αδειοδοτούνται με μία απλή γνωστοποίηση της εκάστοτε εταιρίας
  • Προχωρά στην πώληση ποσοστού που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στην ΑΔΜΗΕ, την εταιρία δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μιας εταιρίας με υψηλή και σταθερή κερδοφορία, χάνοντας τον έλεγχο που είχε διατηρήσει το ελληνικό κράτος μετά από σκληρή διαπραγμάτευση σε μια εταιρία στρατηγικών υποδομών που υλοποιεί σύνθετα τεχνικά έργα και έχει κεντρικό ρόλο στην μετάβαση της χώρας μας σε καθαρές μορφές ενέργειας. Δημιουργεί μια ακόμη χρυσή ευκαιρία σε ιδιώτες τη στιγμή που παγκόσμια αναθεωρείται πλήρως το νεοφιλελεύθερο ιδεολόγημα αποκρατικοποιήσεων. 

Το περιβαλλοντικό έγκλημα που επιχειρεί η κυβέρνηση εν μέσω καραντίνας είναι προκλητικό, προσβλητικό και επικίνδυνο. Η κυβέρνηση δεν επιταχύνει τις ισχύουσες διαδικασίες ώστε να εκδίδονται πιο γρήγορα οι περιβαλλοντικές άδειες αλλά πρακτικά τις καταργεί, στέλνοντας το μήνυμα για μια ακόμη φορά ότι όποιος έχει πρόσβαση σε αυτή θα μπορεί να κάνει ότι θέλει όπου θέλει. Είτε με απόφαση Υπουργού, είτε στην περίπτωση της Ελληνικός Χρυσός με απλή γνωμοδότηση – γνωστοποίηση από την εταιρία του τι πρόκειται να κάνει. Το νομοσχέδιο αυτό, στην πράξη είναι αντιαναπτυξιακό διότι δημιουργεί σοβαρή ασυνέχεια στο κράτος, αλλάζει τους κανόνες που ισχύουν στην χώρα και στην Ευρώπη και θα εξυπηρετήσει μόνο τυχοδιωκτικές επενδύσεις που ελπίζουν στην δημιουργία δεδομένων που δύσκολα θα ανατρέπονται στο μέλλον. Είναι χρέος συνολικά της αντιπολίτευσης και συνολικά των ενεργών πολιτών να αντιδράσουμε μαζικά και να αποτρέψουμε την υλοποίηση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων που προωθεί η κυβέρνηση».   

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.