Thursday, April 30, 2020

Λευτέρης Αβραμάκης: «Προχειρότητα, παλινωδίες, απουσία σχεδίου, εξυπηρετήσεις χαρακτηρίζουν την κυβερνητική τακτική για τον κορωνοϊό»

Δήλωση του Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρη Αβραμάκη, σε σχέση με την σταδιακή άρση των μέτρων. 
Το σύνολο του ελληνικού λαού έδωσε μια μεγάλη μάχη τον τελευταίο 1,5 μήνα προκειμένου να περιοριστεί και να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός.
Με ασυνήθιστη πειθαρχία μπήκαμε όλη σε μια διαδικασία αυτοπεριορισμού. Οι δουλειές όλων μπήκαν σε αναστολή, εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, επιστήμονες και εργαζόμενοι παρέμειναν όλο αυτό το διάστημα χωρίς κανένα εισόδημα από την εργασία τους, η συντριπτική πλειοψηφία αναμένει ακόμα την έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το κράτος. Όλη αυτή η προσπάθεια έγινε με κύριο γνώμονα να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας και να προετοιμαστεί ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό. Θα περίμενε κανείς ότι αυτό το χρονικό περιθώριο θα το αξιοποιούσε και η κυβέρνηση προκειμένου να προετοιμάσει το κατάλληλο σχέδιο επιστροφής στην καθημερινότητα. Δυστυχώς δεν το έπραξε. Όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά αντίθετα αποδεικνύεται πλήρως απροετοίμαστη, δέσμια συγκεκριμένων συμφερόντων. Οι αποφάσεις της οδηγούν σε μια «νέα κανονικότητα» όπως την αποκαλούν, ενώ οι παλινωδίες της προκαλούν ανασφάλεια στο σύνολο του ελληνικού λαού. 
Συγκεκριμένα:
  • Η κυβέρνηση που χαρακτήρισε τα σχολεία υγειονομικές βόμβες, προχωρά σε μια εσπευσμένη επαναλειτουργία τους με κριτήριο όχι την δημόσια υγεία, την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά την οικονομική επανεκκίνηση.
  • Με προχειρότητα καθιστά την χρήση μάσκας υποχρεωτική, ενώ εδώ και 1,5 μήνα την χαρακτήριζε είτε αχρείαστη είτε επικίνδυνη. Αρνείται να προχωρήσει σε υποχρεωτική διατίμηση της μάσκας για να αντιμετωπίσει τόσο την αισχροκέρδεια όσο και την αδυναμία πολλών νοικοκυριών να ανταποκριθούν στο τεράστιο έξοδο που συνεπάγεται η υποχρεωτική χρήση της σε μηνιαία βάση
  • Αρνείται να προσλάβει μόνιμο προσωπικό στο δημόσιο σύστημα υγείας και αρνείται να αποζημιώσει γιατρούς και νοσηλευτές για τις επιπλέον ώρες που εργάστηκαν και τις εφημερίες όλο αυτό το διάστημα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, επικαλούμενη το πλαφόν που ίσχυε πριν την καραντίνα.
  • Διαμόρφωσε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον επιβάλλοντας μισό μισθό και μισή εργασία, καταδικάζοντας χιλιάδες εργαζόμενους σε αμοιβές κάτω από το όριο της φτώχιας.
  • Χιλιάδες επαγγελματίες υποχρεώνονται να λειτουργήσουν με νέους όρους, νέα ωράρια, θα χρειαστεί να μειώσουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης, θα υποχρεωθούν σε μικρότερα έσοδα.
Ο κατάλογος των περίεργων κυβερνητικών επιλογών δεν έχει τέλος. Ειδικά όμως το άνοιγμα των σχολείων και η υποχρεωτική μάσκα, που θα εφαρμοστούν άμεσα ενέχουν περισσότερους κινδύνους, από όσα αναδεικνύονται στα  συστημικά ΜΜΕ τα οποία πληρώνονται αδρά για τις υπηρεσίες τους από την κυβέρνηση. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας για μια τετραμελή οικογένεια συνεπάγεται ένα μηνιαίο κόστος περίπου 250€, τη στιγμή που ο μέσος μισθός με τις νέες εργασιακές ρυθμίσεις έχει πέσει στο μισό. Η κυβέρνηση όχι απλώς αρνείται να τις διαθέσει δωρεάν σε τιμή προφανώς χαμηλότερη από την σημερινή τιμή εμπορίου, αλλά αρνείται να τις διατιμήσει επιβάλλοντας ανώτερη τιμή πώλησης κοντά στην προ κορονωϊού εμπορική τιμή. Δεν έχει κάνει καμία πρόβλεψη για τη διανομή του αναγκαίου υγειονομικού υλικού ατομικά σε όλους τους μαθητές. Δεν παρέχει κανένα εχέγγυο για την τήρηση των όρων υγιεινής στα σχολεία αφού προαναγγέλλει μεν τον σχολαστικότερο καθαρισμό των σχολείων, δεν έχει πάρει όμως καμία πρωτοβουλία για αύξηση του προσωπικού που θα καθαρίζει. Δεν μας ενημερώνει πώς θα καλυφθούν τα εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία όπου υπηρετούν εκπαιδευτικοί που θα απουσιάσουν για λόγους υγείας. Δεν μας ενημερώνει τι θα γίνει με τις απουσίες όσων μαθητών οι γονείς τους αρνηθούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για ένα μήνα, λόγω του εύλογου φόβου που υπάρχει σε κάθε οικογένεια. Δεν μας λέει πώς οι γονείς που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, ή που δεν τους επιτρέπεται ακόμα να εργαστούν, θα μπορέσουν να καλύψουν το κόστος αγοράς όχι μιας αλλά πολλών μασκών μίας χρήσης καθημερινά, μόνο για την συμμετοχή στη εκπαιδευτική διαδικασία. 

Η απόφαση έναρξης των σχολείων, με εξαίρεση την Γ’ Λυκείου, είναι αδικαιολόγητη. Η απόφαση έναρξης των σχολείων χωρίς να έχει διασφαλιστεί η υγειονομική προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών, μόνο και μόνο για να επιστρέψουν κάποιοι εργαζόμενοι στις δουλειές τους είναι αδικαιολόγητη. Η υποβολή του ελληνικού λαού σε ένα επιπλέον πάγιο και ανελαστικό έξοδο είναι αδικαιολόγητη. Η κυβέρνηση δυστυχώς το μόνο σχέδιο που έχει είναι να ικανοποιήσει συγκεκριμένα αιτήματα και όχι να αντιμετωπίσει τις πραγματικές ανάγκες τόσο της κοινωνίας, όσο και της οικονομίας. Η χώρα και ο ελληνικός λαός οδηγούνται και πάλι σε δομικά αδιέξοδα και γι αυτό ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση της ΝΔ. Υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα περιθώρια να περιοριστούν οι συνέπειες του κορωνοϊού, να προστατευτεί καλύτερα το σύνολο του ελληνικού λαού, να δημιουργηθούν νέα δεδομένα για ένα καλύτερο αύριο για όλους. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και το Πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» δείχνουν τον δρόμο που με ασφάλεια μπορούν να βγάλουν τη χώρα και τον ελληνικό λαό και από αυτή την κρίση. 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.