Thursday, April 23, 2020

Επιστολή Έν. Εστιατόρων για τα μέτρα στήριξης του Δήμου Σερρών

Μετά τις αποφάσεις που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών για τα μέτρα στήριξης προς τους επαγγελματίες που επλήγησαν  λόγω της πανδημίας, η Ένωση Εστιατόρων Ν. Σερρών σήμερα με επιστολή της προς τον Δήμαρχο Σερρών και τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης ,ναι μεν ευχαριστεί για τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν ξεκαθαρίζει δε πως τα μέτρα δεν επαρκούν για να «αντέξουν» οι επαγγελματίες από τη νέα κρίση του Covid-19.
Η επιστολή αναφέρει:
Προς:
Δήμαρχο Σερρών κ. Αλέξανδρο Χρυσάφη
Επικεφαλής  Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Στέφανο Φωτιάδη 
Επικεφαλής Ελάσσονος Αντιπολίτευσης κ. Θόδωρο Αραμπατζή 
Επικεφαλής « Δύναμη Πολιτών» κ. Αριάδνη Παπαφωτίου 
Επικεφαλής «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Παύλο Φαρμάκη 

Κοινοποίηση: Μ.Μ.Ε 

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, 
Αξιότιμοι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων,

Έχοντας τα αποσπάσματα των αποφάσεων του Δημοτικού συμβουλίου της υπ’ Αριθμ Συνεδρίασης: 5 / 03-04-2020 που αφορούν α)την απόφαση με αριθμό 107 / 2020, για την μείωση του συνολικού μισθώματος κατά 40%, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020, των Δημοτικών Καταστημάτων που μισθώνει ο Δήμος Σερρών σε επαγγελματίες, β) την με Αριθμ. Απόφασης: 119 / 2020, που αφορά την απαλλαγή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού, των επιχειρήσεων που διακόπτουν ή περιορίζουν την λειτουργία τους με βάση τους ΚΑΔ που δημοσιεύθηκαν στην Π.Ν.Π., λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού (COVID-19) για το χρονικό διάστημα που θα ισχύουν οι περιορισμοί, σύμφωνα με την ΠΝΠ/20-3-2020 και γ) την απόφαση 120 / 2020, η οποία εγκρίνει την απαλλαγή του τέλους κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, των επιχειρήσεων που διακόπτουν ή περιορίζουν την λειτουργία τους με βάση τους ΚΑΔ που δημοσιεύθηκαν στην Π.Ν.Π., λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού (COVID-19) για το χρονικό διάστημα που θα ισχύουν οι περιορισμοί, σύμφωνα με την ΠΝΠ/20-3-2020, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής :
Σας ευχαριστούμε θερμά για τις ομόφωνες αποφάσεις που λάβατε προκειμένου να στηρίξετε τους επαγγελματίες των Σερρών στην νέα κρίση που βιώνουν λόγω της πανδημίας του Covid-19.
Επίσης, ευχαριστούμε, ξεχωριστά, τον Δήμαρχο Σερρών κ. Αλέξανδρο Χρυσάφη, ο οποίος ανταποκρίθηκε γρήγορα στα αιτήματα της Ένωσης Εστιατόρων «Αγία Βαρβάρα» Ν. Σερρών με επιστολή που του εστάλη στις 20/3/2020. 
Τα προβλήματα, όμως, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Σερραίοι επαγγελματίες όταν θα επιχειρήσουν να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους, θα είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που εκτιμούσαμε πριν από 1,5 μήνα. 
Η αναστολή της επαγγελματικής μας δραστηριότητας διήρκησε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα μέτρα αναμένεται αν αρθούν εντός 10 και πλέον ημερών. Οι επαγγελματίες μετά από 2,5 μήνες θα επανέλθουν σε ρυθμούς εργασίας, οικονομικών υποχρεώσεων και κανονικότητας, χωρίς χρήματα !
Να σας θυμίσουμε, ότι εδώ και 1,5 μήνα, όλοι οι επιχειρηματίες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους λόγω κορονοϊού ,έχουν μηδέν έσοδα. Δεν έχουν λάβει καν το επίδομα των 800 ευρώ! 
Είναι γνωστό τοις πάσι πως οι περισσότεροι επαγγελματίες εξαιτίας των τεράστιων λειτουργικών εξόδων και των υπέρογκων φορολογικών υποχρεώσεων και μετά την 10ετή οικονομική κρίση της χώρας, με δυσκολία ανταπεξέρχονται στις ανάγκες της καθημερινότητας. 
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η επιστροφή στη λεγόμενη κανονικότητα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη για όλους τους επαγγελματίες. 
Με την παρούσα επιστολή, σας καλούμε να λάβετε περαιτέρω μέτρα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσουν και πάλι οι Σερραίοι επαγγελματίες να ανακάμψουν και να μην χαθούν θέσεις εργασίας. 
Συγκεκριμένα, σας καταθέτουμε τα μέτρα στήριξης την Ένωσης Εστιατόρων Ν. Σερρών  και αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, έτσι όπως παρουσιάστηκαν και εστάλησαν στα αρμόδια Υπουργεία και στο γραφείο του Πρωθυπουργού στις 2 Απριλίου 2020.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 
Για χρονικό διάστημα από τις 15 Μαρτίου 2020 έως και 3 μήνες από την ημέρα που θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις να μην επιβαρύνονται με:
- Τα δημοτικά τέλη για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε κοινοχρήστους χώρους και πλατείες καθώς ήδη εν τοις πράγμασι, όλα τα τραπεζοκαθίσματα έχουν αποσυρθεί και δεν γίνεται χρήση των χώρων.
- Τα δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας που αντιστοιχούν στα καταστήματα που βρίσκονται εκτός λειτουργίας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τα κλειστά καταστήματα δεν επιβαρύνουν έτσι και αλλιώς τις υπηρεσίες καθαριότητας καθώς δεν παράγουν σκουπίδια.
Για το μετέπειτα του ως άνω διαστήματος χρονικό διάστημα των επομένων 3 μηνών:

- Για τα δημοτικά τέλη και την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε κοινοχρήστους χώρους και πλατείες, παρακαλούμε να εισηγηθείτε για να υπάρξει έκπτωση επί ποσοστού 50% επί του συνολικού ποσού για ετήσια χρήση.
- Επιπλέον ας υπάρξει έκπτωση επί ποσοστού 50% των δημοτικών τελών φωτισμού και καθαριότητας, στα καταστήματα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
- Όσον αφορά τις άδειες κοινοχρήστων χώρων για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων που ήδη έχουν χορηγηθεί και έχουν πληρωθεί εφάπαξ, να γίνει συμψηφισμός με έκπτωση την επόμενη χρονιά.
- Επιπλέον, όσον αφορά τους Δήμους που διαχειρίζονται λογαριασμούς νερού, να γίνουν οι αντίστοιχες ενέργειες και μειώσεις και αναστολή 6 μηνών στις ρυθμίσεις
- Να ανασταλεί η καταβολή του δημοτικού φόρου για 6 μήνες και να παγώσουν οι δόσεις των ρυθμίσεων για το ίδιο χρονικό διάστημα .
- Σαν ένα μέσο αλληλοβοήθειας οι καταστηματάρχες να μην χρεώνονται προσαυξήσεις από τους Δήμους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών από τυχόν πρόστιμα.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση, την αντιμετώπιση και την συνεργασία σας. 



Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο Πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας
                                 
                             Σωτήριος Κοτσαμπάς                  Μελπομένη Σπλήνα 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.