Wednesday, April 22, 2020

Λευτέρης Αβραμάκης: «Η Κυβέρνηση της ΝΔ επιτείνει την εξαθλίωση των επιστημόνων της χώρας προς όφελος των πολιτικών της υποστηρικτών»

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων και των προγραμμάτων voucher, δήλωσε:


«Λίγος καιρός έχει περάσει από την προεκλογική περίοδο του καλοκαιριού, όταν η Νέα Δημοκρατία εμφανιζόταν ως προστάτιδα δύναμη του επιστημονικού δυναμικού της χώρας ενώ τα στελέχη και οι πολιτευτές της ως λυτρωτές των επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών που δήθεν «υπέφεραν τα πάνδεινα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Η ρητορική αυτή της σημερινής κυβέρνησης, όμως, δεν άργησε παρά λίγους μήνες για να αποδειχθεί πλήρως παραπλανητική. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λοιπόν, η κυβέρνηση όχι μόνο αρνήθηκε να χορηγήσει προς τους πληττόμενους αυτούς κλάδους την ενίσχυση των 800 €, αλλά τους αναγκάζει σήμερα να παρακολουθήσουν τα περίφημα προγράμματα τηλεκατάρτισης – voucher (σεμινάρια εξ αποστάσεως) που διενεργούνται από Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), με αντάλλαγμα μια επιταγή αξίας μόλις 600 €.
Δεν υπάρχει λόγος να σταθούμε ιδιαίτερα στην ποιότητα των voucher αυτών, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά χαμηλή, απολύτως προσβλητική για τον επιστήμονα που καλείται να τα παρακολουθήσει. Ο εξευτελισμός αυτός εξάλλου αποτελεί μόνο μία από τις πράξεις ενός τραγικού έργου που συνέγραψαν τα κυβερνητικά στελέχη, θέλοντας μόνο να κατευθύνουν δημόσιο χρήμα προς τους πολιτικούς τους υποστηρικτές. Η κυβέρνηση, αγνοώντας περαιτέρω την δυνατότητα που της χορήγησαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στα πλαίσια της οδηγίας με τίτλο «Coronavirus Response Investment Initiative (Plus)» (Πρωτοβουλία για την ανταπόκριση στον κορωνοϊό) να εκταμιεύσει από πόρους ΕΣΠΑ  το απαιτούμενο ποσό για την απευθείας καταβολή ενίσχυσης 800 € προς τους πληττόμενους κλάδους, επέλεξε τελικά να καταφύγει στη λύση του προγράμματος τηλεκατάρτισης, μοιράζοντας κομμάτι της πίτας προς τα ΚΕΚ. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, αύξησε σημαντικά το ύψος του απαιτούμενου για την εκπόνηση του προγράμματος κονδυλίου, ενώ μείωσε το τελικώς καταβαλλόμενο προς τους επιστήμονες ποσό. Από 145 εκ. € περίπου που απαιτούνταν για την απευθείας (και χωρίς τηλεκατάρτιση) καταβολή της ενίσχυσης των 800 €, το ποσό εκτινάχθηκε στα 193 εκ. € με τα ΚΕΚ να λαμβάνουν περίπου τα μισά (κοντά στα 85 εκ. €) και ένα μέρος των πληττόμενων επιστημόνων να λαμβάνει τελικά το ποσό των 600 €. Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, της παρακολούθησης των τηλε – σεμιναρίων. 
Όμως, το έργο δε σταματά εδώ. Τα 193 εκ. € που έχει καταστήσει διαθέσιμα η ελληνική κυβέρνηση για την εκτέλεση του προγράμματος φαίνεται προς το παρόν να προέρχονται από εθνικούς πόρους (ΑΔΑ: 9ΒΤ646ΜΤΛΡ-ΛΤ3 Απόφαση Υφυπουργού Αναπτυξης 36069/06.04.2020 για την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2020, στη ΣΑΕ 034 του έργου), και όχι χρήματα που έχουν ληφθεί από πόρους ΕΣΠΑ. Αποτελούν δηλαδή χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, τα οποία πρόκειται να κατευθυνθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους σε ιδιωτικά συμφέροντα. Και μάλιστα τη στιγμή που οι αρμόδιοι υπουργοί μας διαβεβαίωναν πως πρόθεσή τους ήταν η ενεργοποίηση πακέτων ΕΣΠΑ που «λίμναζαν».
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής της κυβέρνησης είναι, λοιπόν, ο αδιαμφισβήτητος εμπαιγμός του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, που εν μέσω κορωνοϊού έχασε το εισόδημά του. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η μετατροπή των επιστημόνων της χώρας σε αχυρανθρώπους για να κατευθυνθούν εκατομμύρια σε ιδιωτικά συμφέροντα. Τη στιγμή που πολλοί από αυτούς, ιδίως οι νεότεροι, δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά παρατηρούνται επιπλέον μεγάλες καθυστερήσεις στην πίστωση της πρώτης δόσης του ποσού των 600 € στους λογαριασμούς των δικαιούχων, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο την αγωνία και την απογοήτευσή.
Για όλα τα ανωτέρω οι αρμόδιοι Υπουργοί αλλά και ο Πρωθυπουργός οφείλουν να λογοδοτήσουν. Οφείλουν να ενημερώσουν τους επιστήμονες για ποιο λόγο τους εμπαίζουν σε μια στιγμή που αυτοί βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη. Οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για ποιο λόγο δεν έκαναν χρήση της ευνοϊκής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απευθείας και χωρίς τηλεκατάρτιση καταβολή 800 € τουλάχιστον προς μεγαλύτερο αριθμό του επιστημονικού δυναμικού ης χώρας, εκταμιεύοντας τα ποσά αυτά από πόρους ΕΣΠΑ. Οφείλουν να εξηγήσουν όλα αυτά στην ελληνική κοινωνία, που βλέπει τα χρήματά της να κατευθύνονται σε ιδιωτικά συμφέροντα και όχι στην ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, στη στήριξη των ανθρώπων που έμειναν χωρίς δουλειά και εισόδημα.Σε μια τόσο κρίσιμη για όλους μας περίοδο η προσπάθεια εξαγοράς πολιτικής επιρροής σε βάρος των κοινωνικών αναγκών είναι καταδικαστέα και καθιστά την κυβέρνηση υπόλογη».

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.