Saturday, April 18, 2020

ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Ή Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ


Του Χρήστου Κατσαρού

Και να’μαστε λοιπόν εδώ, η μεγάλη ώρα του Πάσχα και της Ανάστασης του Κυρίου είναι προ των πυλών. Μόνος ο Χριστός και πάλι, όπως εκείνο το πρώτο Πάσχα, μόνο με τη Μητέρα Του και τον αγαπημένο Του μαθητή δίπλα στο Σταυρό και με τον όχλο να χλευάζει και να αμφισβητεί τη Θεότητά Του, να Τον πειράζει και να Τον προκαλεί ειρωνικά να κατεβεί από το σταυρό Του για να Τον πιστέψουν.
2000 χρόνια μετά οι ήλοι, το ακάνθινο στεφάνι, ο Σταυρός και τα μαρτύρια είναι εδώ. Υπό διωγμόν ο Σταυρός κι η προσκύνησή Του, υπό διωγμόν η λατρεία στον Τριαδικό Θεό και η τιμή στους Αγίους εν εκκλησίαις! Μυστικά ευαγγελίζεται η Παναγία το χαρμόσυνο μήνυμα της έλευσης του Λυτρωτή, ο  Λάζαρος δεν έχει τους φίλους του δίπλα την ώρα της έγερσής του, τα βαΐα των φοινίκων αρπάχτηκαν βίαια από τα χέρια των παίδων και στη νύφη εκκλησία απαγορεύτηκε να προσεγγίσει τον Νυμφίο Χριστό. Η πόρνη δεν προσήλθε για να Σου πλύνει με τα δάκρυά της τα πόδια Σου Κύριε, αλλά συνέχισε την ασωτία της, αδιαφορώντας για το σωτήριο μήνυμά σου.  Ο ζωοποιός Μυστικός Δείπνος έμεινε νηστικός, γιατί από το τραπέζι έλλειπαν οι συνδαιτημόνες του Χριστού, άλλοι γιατί φοβήθηκαν μη μυανθούν και δεν φάγουν το Πάσχα κι άλλοι γιατί οι στρατιώτες του ηγεμόνος τους απαγόρευσαν την είσοδο στο υπερώο. Τα πόδια των μαθητών Σου δεν πλύθηκαν στον αγιαστικό νιπτήρα σου. Ο Ιούδας στέκει και πάλι ατάραχος και δίνει το φιλί της προδοσίας στο Διδάσκαλο. Ο Πέτρος και πάλι Σε ηρνήθη Κύριε, όχι τρις αλλά χιλιάκις τρίς, όμως εξελθών δεν έκλαυσε πικρώς τούτη τη φορά, αντίθετα φόρεσε τη μάσκα του και θεωρώντας ότι αυτό είναι το σωστό σε κυνήγησε ως ο Σαούλ.  Ο Πόντιος Πιλάτος και πάλι θα νίψει τα χέρια του , αυτή τη φορά προσθέτοντας στο νερό και λίγο αντισηπτικό, μη τυχόν και ασθενήσει, ο ευγνώμων ληστής φιμώθηκε και ακούγεται μόνο η φωνή του αχάριστου. Οι ταγοί των Ελλήνων απεμπολούν την ώρα που θα δοξασθεί ο Υιός του Ανθρώπου.  Ξεχάσανε ότι ήλθε ζωήν να δώσει και όχι θάνατο. Άναυδος έχει μείνει ο Βαρραβάς μπροστά στην πρωτοφανή μακροθυμία του Κυρίου και μόνος αυτός μυστικά λέει το δόξα Σοι και απορεί με την μωρία των ανθρώπων που αποκλείει την ζωή. Αυτός ξέρει καλά την αξια της, γιατί σε αυτόν την τελευταία στιγμή, λίγο πριν το σταυρό, του την χάρισε ο Κύριος παίρνοντας τη θέση του. Ο εκατόνταρχος δεν ψελλίζει το «αληθώς Θεού ην ούτος», αλλά διεμερίζει μαζί με τους στρατιώτες τα  ιμάτια  του Χριστού και βάζει κλήρο στον ιματισμό Του.
Στέκουν οι ακόλουθοί Σου από μακρυά κι αναζητούν παραδρόμους για να Σε προσεγγίσουν, αλλά η φωνή Σου έχει απαγορευτεί. Βρίσκεσαι υπό γης και Σου απαγορεύουν οι ηγεμόνες να εγείρεις τους νεκρούς. Ο Άδης παίζει το τελευταίο του χαρτί για να μην πικρανθεί και πάλι. Οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι, ομού μετά των στρατιωτών, τρέμουν στο άκουσμα της Αναστασής Σου, φοβούνται το Φώς Της και ζητούν πειθαρχία στις εντολές τους, πείθουν και εξαγοράζουν πάλι τους φυλάσσοντες τον τάφο να συκοφαντήσουν την Ανάσταση, πίσω από το πρόσχημα της ψεύτικης αγάπης τους και του ψεύτικου ενδιαφέροντός τους. Τους τρομάζει ακόμα και η χαρά της αναστάσιμης τράπεζας. 
Εις μάτην, γιατί Εσύ αληθώς ανέστης τότε και για πάντα, γιατί ακόμα και μόνος θα εγερθείς, γιατί η Ανάστασή Σου θα βρεί τρόπο να φτάσει στα ώτα του σώματος και της ψυχής. Ο άγγελος και πάλι θα πεί το Χαίρε στην Παναγία και θα Της μεταφέρει την χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης του Υιού Της. Οι καρδιές των ανθρώπων και πάλι θα αγαλλιάσουν έστω και εκ του μακρόθεν κι αυτό που στο τέλος θα μείνει για όσους σε πολέμησαν ή σε αρνήθηκαν θα είναι ό,τι έμεινε και στη συνείδηση των πιστών για τον προδότη μαθητή Σου: Ο δε παράνομος Ιούδας ουκ ηβουλήθη συνιέναι.
Το Πάσχα είναι λοιπόν εδώ, για να καταδείξει ακόμα μία φορά την αιώνια πάλη του φωτός με το σκότος, τον διαρκή αγώνα του καλού ενάντια στο κακό, την νίκη του Θεού επί του θάνατου και του αλάστορος. Η αμαρτία νικήθηκε πάνω στο Σταυρό του Κυρίου, ο Αδάμ και η Εύα εζωοποιήθησαν εκ νέου, η πνευματική αυγή ενός νέου κόσμου, πιο καθαρού και πιο όμορφου, ανέτειλλε και δεν θα δύσει όσο και αν πολεμάται. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ λοιπόν!    
ΧΑΙΡΕΤΕ ΚΑΙ ΑΓΑΛΛΙΑΣΘΕ! ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ! 

Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki)
Δημοσιογράφος-ιδιοκτήτης των ενημερωτικών ιστολογίων :
ΓΡΑΦΙΔΑ ΣΙΝΤΙΚΗΣ , ΠΕΝΑ ΣΙΝΤΙΚΗΣ, ΠΡΟΒΟΛΕΑΣ, ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΓΡΑΦΙΔΑ και αρθρογράφος του Σερραϊκού Θάρρους, του Θάρρους της Σιντικής και της εφημερίδας Καθημερινός Παρατηρητής Σερρών
Ταχ. Δ/νση: Λιβαδιά Σιντικής Σερρών, Τ.Κ. 62055
Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.: 6945488779
E-mail: grafida.sintikis@gmail.com


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.