Sunday, April 26, 2020

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

2008_logo-PEAEA
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΕΡΡΩΝ

Στις 27 Απρίλη 1941, γερμανικά στρατεύματα μπήκαν στην Αθήνα και η χώρα βρέθηκε κάτω από τριπλή κατοχή της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας. Ένα μέρος του αστικού πολιτικού κόσμου επέλεξε την ανοιχτή συνεργασία με τους κατακτητές. Ένα  άλλο διέφυγε, μαζί με το Παλάτι, στο εξωτερικό (Κάιρο και Λονδίνο), παίρνοντας μαζί του τις τεράστιες ποσότητες των κρατικών αποθεμάτων σε χρυσό. Ένα τρίτο, που έμεινε στην Ελλάδα, απείχε από τον αγώνα, προσβλέποντας καιροσκοπικά σε μελλοντικές εξελίξεις, ενώ ένα άλλο συμμαχικό της Βρετανίας, που ανέλαβε να διεξαγάγει αντικατοχικό αγώνα, συνεργαζόταν στην πλειοψηφία του και με τους κατακτητές, για να χτυπηθεί το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και το ΚΚΕ.

Σε αντίθεση, αμέσως μετά την έναρξη της Κατοχής, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, δημιουργήθηκαν το Εργατικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΕΑΜ – 16 Ιούλη 1941) και στις 27 Σεπτέμβρη 1941 το ΕΑΜ. Στο ΕΑΜ και στις οργανώσεις του (ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, Εθνική αλληλεγγύη, ΕΤΑ, ΟΠΛΑ, ΕΛΑΝ) συσπειρώθηκε η μεγάλη πλειοψηφία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
Είχε προηγηθεί, κατά την έναρξη του ελληνοιταλικού πολέμου, το πρώτο ανοιχτό γράμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 2 Νοέμβρη 1940 και που ανάμεσα στα άλλα, καλούθσε « (…) Δίπλα στο κύριο μέτωπο και ο ΚΆΘΕ ΒΡΆΧΟΣ, Η ΚΆΘΕ ΡΕΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΚΆΘΕ ΧΩΡΙΟ, ΚΑΛΎΒΑ ΜΕ ΚΑΛΎΒΑ, Η ΚΆΘΕ ΠΌΛΗ, ΣΠΊΤΙ ΜΕ ΣΠΊΤΙ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ, (…) Έπαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα, πρέπει να είναι και θα είναι, μια καινούργια Ελλάδα της δουλειάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξένη ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ’ έναν πραγματικό παλλαϊκό πολιτισμό. (…)».
Το ΚΚΕ έδωσε όλες του τις δυνάμεις, για να οργανωθεί η αντίσταση στον κατακτητή. Μια χούφτα κομμουνιστές, που ήταν παράνομοι και άλλοι που δραπέτευσαν από τις φυλακές και τις εξορίες, ξεκίνησαν τον αγώνα για να αναπτυχθεί η αντίσταση μέσα στις δύσκολες συνθήκες της τριπλής κατοχής, αλλά και της ηττοπάθειας και της αναμονής που καλλιεργούσαν στο λαό οι αστικές δυνάμεις. Αποτέλεσε το βασικό εμπνευστή, καθοδηγητή και αιμοδότη της ΕΑΜικής Αντίστασης,. Έδωσε σε αυτόν το αγώνα το καλύτερα παιδιά του.
Στις 9 του Μάη 1945 ήρθε η πολυπόθητη νίκη των λαών, το οριστικό τσάκισμα του ναζισμού – φασισμού, το τέλος του πολέμου. Σήμερα συνεχιστές και νοσταλγοί εκείνων των σκοτεινών εποχών προσπαθούν με παραχαράξεις της ιστορίας και των επετείων να εξαφανίσουν από τη μνήμη των λαών τη λαμπρή εκείνη νίκη. Δεν θα τα καταφέρουν. Δεν θα τους το επιτρέψουν οι ίδιοι οι λαοί που τόσο μάτωσαν και υπέφεραν. Σήμερα με συνθήκες περιορισμού λόγω κορονοϊού δεν κάνουμε έκπτωση στις εκδηλώσεις μας. Τις προσαρμόζουμε στις νέες συνθήκες. Τιμάμε, οργανώνουμε και συμμετέχουμε σαν ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Σερρών σε όλους τους σπουδαίους ιστορικούς σταθμούς.
Και στις 28 Απρίλη στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι εργαζόμενοι.
Και την 1η Μάη με τους εργαζόμενους. Στη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. (μάσκες, αποστάσεις ασφαλείας, απολυμαντικά κλπ).
Και στις 9 Μάη για την αντιφασιστική νίκης των λαών
Την Κυριακή 10 Μάη 2020 στα Β’ νεκροταφεία θα πραγματοποιήσουμε εκδήλωση στη μνήμη όλων όσων δολοφονήθηκαν στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και συγχρόνως τιμώντας και την αντιφασιστική νίκη των λαών στις 9 του Μάη.
Μένουμε δυνατοί μέχρι το τέλος. Αγωνιζόμαστε με δυνατή φωνή που δεν φιμώνεται. 
Έχουμε την ιστορική πείρα στην οργάνωση των αγώνων και στην πάλη που φέρνει την νίκη. Οι αρνητικοί συσχετισμοί, ξέρουμε, ότι ανατρέπονται και δεν είναι μόνιμοι

Αγωνιζόμαστε μέχρι να δούμε το οριστικό τέλος του φασιστικού μορφώματος και του συστήματος που το γεννάει. Η τελική νίκη θα είναι δική μας.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.