Thursday, April 30, 2020

Το μήνυμα του Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Λευτέρη Αβραμάκη για την Πρωτομαγιά

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή την Πρωτομαγιά δήλωσε:

«Η Πρωτομαγιά έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης και τιμής για όλους όσους αγωνίστηκαν για να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι δικαιώματα, για να αποκτήσουν οι εργάτες αξιοπρέπεια. Ο ξεσηκωμός των εργατών το Μάιο του 1868 με αίτημα το οκτάωρο και τις καλύτερες συνθήκες εργασίας και η αιματοβαμμένη καταστολή που ακολούθησε ενέπνευσε τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο να διεκδικήσουν αξιοπρέπεια, καλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας. Στη μνήμη όλων αυτών οφείλουμε όλοι να αντιλαμβανόμαστε ότι όλα όσα σήμερα θεωρούμε αυτονόητα, δεν θα υπήρχαν αν κάποιοι δεν έδιναν ακόμα και τη ζωή τους, αν κάποιοι δεν αγωνιζόταν με αυταπάρνηση. 
Η 1η Μαΐου 2020, είναι μια διαφορετική Πρωτομαγιά. Με μια νέα παγκόσμια κρίση να αλλάζει τα δεδομένα και να «δημιουργεί» στη χώρα μας την «ευκαιρία» να αμφισβητηθούν και πάλι από τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού οι αξίες, τα δικαιώματα, οι κατακτήσεις του ελληνικού λαού. Στα πλαίσια των περιοριστικών μέτρων η συντηρητική – νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση έδωσε το δικαίωμα για γενικευμένη αναστολή συμβάσεων εργασίας, για μειώσεις μισθών, για εκ περιτροπής εργασία ανεξάρτητα από τις πραγματικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, για μισούς μισθούς για διάστημα υπερδιπλάσιο των περιοριστικών όρων. Με πρόσχημα τον κορωνοϊό, η ΝΔ επιλέγει να μην στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες κινδυνεύουν με αφανισμό, να μην στηρίξει τις τουριστικές επιχειρήσεις, να μην στηρίξει τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους τις δυνάμεις της πρωτογενούς παραγωγής.
 Η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να σε αυτές τις συνθήκες να μην στηρίξει αποτελεσματικά τα εισοδήματα των εργαζομένων, των επιστημόνων, των ελεύθερων επαγγελματιών. Οι πολιτικές της επιλογές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε χιλιάδες λουκέτα, χιλιάδες απολύσεις, χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για συγκέντρωση περισσότερων δραστηριοτήτων σε λιγότερα άτομα, για επιθετικές εξαγορές, για αμφισβήτηση όσων εργασιακών δικαιωμάτων επιβίωσαν της δεκαετούς κρίσης ή αποκαταστάθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Η ΝΔ επιβάλει μια «νέα τάξη πραγμάτων» με ακόμα μικρότερα εισοδήματα για τη συντριπτική πλειοψηφία, με μισθούς που δεν θα εξασφαλίζουν ούτε τα αναγκαία ούτε την αξιοπρέπεια των εργαζομένων. 
Σε αυτές τις συνθήκες οι αγώνες για αξιοπρεπείς μισθούς, για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, για αξιοπρεπή και δημόσια συστήματα υγείας και παιδείας, για σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και επέκταση των εργασιακών δικαιωμάτων γίνεται πιο επίκαιρος. Ο αγώνας για την προστασία των ανθρώπων της εργασίας (ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς) γίνεται ακόμα πιο αναγκαίος. Φέτος την 1η Μαΐου μπορεί να μην γίνουν οι συνηθισμένες εκδηλώσεις λόγω των έκτακτων συνθηκών. Ο αγώνας μας όμως για να Μείνει Όρθια η ελληνική κοινωνία, για να μείνει ζωντανή η ελληνική οικονομία πρέπει να είναι πιο επίμονος, πιο δυναμικός, πιο αποτελεσματικός. Δεν πρέπει να δεχτούμε τη νέα υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου, δεν πρέπει να δεχτούμε ως φυσική συνέπεια τις χιλιάδες απολύσεις και τα λουκέτα που έρχονται. Μπορούμε και πρέπει να επιβάλλουμε μια άλλη πολιτική που θα επιτρέψει να επιστρέψουμε όλοι στην δική μας καθημερινότητα, στη δική μας κανονικότητα, ζωντανοί, ασφαλείς και όρθιοι. Απαιτούμε η νέα αυτή κρίση να γίνει ευκαιρία όχι για τους λίγους και ισχυρούς αλλά για όλη την κοινωνία. Απαιτούμε να μοιραστούν δίκαια όχι τα βάρη αλλά τα διαθέσιμα. Δεν θα επιτρέψουμε και πάλι στις δυνάμεις της διαπλοκής, στην οικονομική ολιγαρχία, να σπαταλήσει τους πόρους του ελληνικού λαού, δεν θα επιτρέψουμε στην ολιγαρχική ελίτ να μας πάρει τις δουλειές μας, δεν θα τους επιτρέψουμε να μας καταδικάσουν είτε στη φτώχια είτε σε μια ζωή χωρίς δικαιώματα. 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.