Friday, April 3, 2020

Λευτέρης Αβραμάκης: «Διασφάλιση υπηρεσιών τηλεφωνίας – διαδικτύου, μείωση ενοικίου για κύρια κατοικία όσων χάνουν εισοδήματα, δωρεάν μετακινήσεις με ΜΜΜ»



Πενήντα δύο Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή (5296/30.03.2020) με την οποία ζητούν από την κυβέρνηση να υιοθετήσει σειρά προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.


Συγκεκριμένα οι Βουλευτές κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην οριζόντια μείωση των εισοδημάτων χιλιάδων εργαζόμενων και ελεύθερων επαγγελματιών από την αναστολή λειτουργίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων. Τονίζουν ότι το έκτακτο βοήθημα των 800 ευρώ για 1,5 μήνα δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι βασικές υποχρεώσεις των νοικοκυριών που τα δικαιούνται. Τα επιδόματα αυτά, ακόμη και στις περιπτώσεις που καταβάλλονται και οι μειωμένοι μισθοί, πολλώ δε μάλλον τα "εκπαιδευτικά" επιδόματα σε δόσεις για προγράμματα τηλεκατάρτισης για τους επιστήμονες, δεν είναι ικανά να ανακουφίσουν τους εργαζομένους, αυτοαπασχολούμενους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (ΑΜΕΑ, χρόνια ασθενείς, άτομα τρίτης ηλικίας, δικαιούχους ΚΕΑ κλπ) από το βάρος των οικονομικών τους υποχρεώσεων σε υπηρεσίες κοινής ωφελείας σταθερής τηλεφωνίας - ίντερνετ), σε ενοίκια κύριας κατοικίας και σε δαπάνες μετακίνησης με τα ΜΜΜ (εισιτήρια) και να απλώσουν ένα δίκτυ προστασίας στα νοικοκυριά που πλήττονται. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την λήψη μέτρων με την μεγαλύτερη συμμετοχή και συμβολή του κράτους στα οικονομικά βάρη των νοικοκυριών, με σεβασμό στις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια και στόχο να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή κατά την διάρκεια της πανδημίας και να σταθεί όρθια και ζωντανή η κοινωνία την «επόμενη ημέρα».
Οι Βουλευτές προτείνουν τη λήψη μέτρων όπως: 
1. Η αναστολή διακοπής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας - ίντερνετ αρχικά για τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων των οποίων είτε οι συμβάσεις έχουν ανασταλεί, είτε έχουν τεθεί σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, είτε για οποιονδήποτε λόγω έχουν σταματήσει να εργάζονται, για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενους καθώς για όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την κρίση και αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, πολλώ δε μάλλον όταν το Υπουργείο Παιδείας και τα Πανεπιστήμια, μετά το κλείσιμο τους, παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω διαδικτύου και αφού το σύνολο της αλληλογραφίας πραγματοποιείται, πλέον, μέσω email. 
2. Η μείωση του ενοικίου στο 60% του μισθώματος της κύριας κατοικίας (κούρεμα 40%) για το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους, τους εμπόρους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και κάθε άλλη κατηγορία ενοικιαστών κύριας κατοικίας που δεν συμπεριλαμβάνονται στην ΠΝΠ (ΦΕΚ 68- Τεύχος Α - 20-3-2020 που αφορά τα μισθώματα των επαγγελματικών ακινήτων και των κύριων κατοικιών των εργαζόμενων που η σύμβασή τους αναστέλλεται λόγω υποχρεωτικής διακοπής της δραστηριότητας των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού), με αντίστοιχη φορολογική απαλλαγή για τους μήνες αυτούς για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. 
3. Η ελεύθερη μετακίνηση με τα όλα τα δημόσια ΜΜΜ για τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο (μετρό, αστικές συγκοινωνίες κλπ) ώστε να ελαφρυνθούν αυτοί που συνεχίζουν να εργάζονται και παράλληλα να προστατευθούν καθώς δεν θα χρησιμοποιούν καθόλου συστήματα έκδοσης εισιτηρίων
Με αφορμή τη συγκεκριμένη ερώτηση ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:
«Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι στις έκτακτες αυτές περιστάσεις απαιτούνται πολλά περισσότερα μέτρα υπέρ της κοινωνικής συνοχής με στόχο την διατήρηση στο μέτρο του εφικτού ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους όσους πλήττονται. Λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι τα παιδιά είναι υποχρεωμένα να συνεχίσουν εξ αποστάσεως το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα κρίνεται αναγκαία η διασφάλιση της παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας και διαδικτύου σε όλους. Επίσης με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έδωσε γενικά το δικαίωμα της εκ περιτροπής εργασίας, της μερικής αναστολής εργασιακών συμβάσεων και της οριζόντιας μείωσης των μισθών καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που πλήττονται από όσους δικαιούνται το έκτακτο επίδομα. Κατά συνέπεια πρέπει να υιοθετηθούν περισσότερα μέτρα για την υποστήριξη αυτών των ανθρώπων με την επέκταση για παράδειγμα της μείωσης των ενοικίων και για όσους έχουν υποστεί μείωση μισθών ακόμα και αν ανήκουν σε επιχειρήσεις που λειτουργούν. Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί μέχρι σήμερα δεν επαρκούν για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και αυτοί που πλήττονται πραγματικά είναι πολλοί περισσότεροι από όσους έχουν περιληφθεί στα ημίμετρα στήριξης που έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση». 
Στο link αναλυτικά η ερώτηση 


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.