Tuesday, June 11, 2013

Πάγωμα πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία έως το τέλος του 2014 και ανακούφιση των χρεωμένων νοικοκυριών

-Ζήτησε με παρέμβασή της στη Βουλή η Φ. Αραμπατζή
Σαφή δέσμευση από τον αρμόδιο Υπουργό ότι θα ισχύσει η αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας έως το τέλος του 2014, ζήτησε από το βήμα της Βουλής, η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, κατά την διάρκεια της τοποθέτησής της στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις ρυθμίσεις σχετικά με την παροχή Διευκολύνσεων για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο Νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.


Όπως συγκεκριμένα ανέφερε, «Επειδή άνοιξε τεράστιο θέμα με την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών της πρώτης , της κύριας κατοικίας , από το τέλος του 2013, είναι αναγκαίο Κύριε Υπουργέ, να δεσμευτείτε στον εύλογο χρόνο, ότι η άρση των πλειστηριασμών θα ισχύσει ως το τέλος του 2014! Σε μια εποχή που τα εισοδήματα δοκιμάζονται και είναι επισφαλή, το ενδεχόμενο έναρξης πλειστηριασμών θα προκαλέσει τεράστια σύγχυση και αναστάτωση στους ήδη επιβεβαρημένους δανειολήπτες».

Στην παρέμβασή της η κ. Αραμπατζή έκρινε θετικά επί της αρχής τη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου, η οποία επιχειρεί να κάμψει την αδικία, που είχαν υποστεί οι ενήμεροι δανειολήπτες, οι ευσυνείδητοι δηλαδή οφειλέτες,- οι οποίοι προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια να φέρουν εις πέρας τις δανειακές τους υποχρεώσεις με συνέπεια και υπευθυνότητα. Ωστόσο, ζήτησε μια σημαντική διευκρίνιση από τον Υπουργό, σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό των ενήμερων οφειλετών, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει  συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση για να μην μπορεί να αποφασίζει αυθαίρετα μία Τράπεζα πότε θα καταγγείλει μία σύμβαση δανείου, στερώντας έτσι το δικαίωμα στους οφειλέτες να υπαχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του νέου προγράμματος, με δεδομένο ότι ενήμεροι οφειλέτες είναι μόνο όσοι δεν έχει καταγγελθεί το δάνειό τους.

«Είναι σημαντικό, δεδομένης της παρούσας οικονομικής συγκυρίας, να διευκρινιστεί νομοθετικά το χρονικό όριο, που οι Τράπεζες θα έχουν δικαίωμα να καταγγείλουν τα δάνεια», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

   Η Βουλευτής υπερτόνισε ότι παρά τα θετικά της ρύθμισης, το Υπουργείο οφείλει να επανεξετάσει το εισοδηματικό κριτήριο των 25.000 Ευρώ ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος, το οποίο θέτει ο νέος Νόμος ως όριο για να μπορέσει να ενταχθεί μια οικογένεια στη ρύθμιση, όπως επίσης και να επεκταθεί για την κατηγορία των ανέργων, η δυνατότητα των μηδενικών καταβολών, και πάνω από 6 μήνες, αφού ρεαλιστικά είναι πολύ πιθανόν, με 27% ανεργία, να μην  έχει αποκατασταθεί στο εξάμηνο η επαγγελματική δραστηριότητα του ανέργου.

Μια ουσιαστική τροποποίηση, την οποία ζήτησε η κ. Αραμπατζή, είναι να   υπαχθούν στο Νόμο και άλλες κατηγορίες ευπαθών δανειοληπτών όπως οι  έμποροι, οι   μικροεπιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι και αυτοί αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα.

«Σήμερα δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους άτομα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα. Θα πρέπει βέβαια να υπάρχει πρόβλεψη ως προς τον προσδιορισμό του ορίου εισοδήματος που θα προκύπτει από την εμπορική δραστηριότητα», είπε σχετικά.


Σε ό,τι αφορά, τέλος, το δεύτερο σκέλος του νομοσχεδίου, σχετικά με τις  τροποποιήσεις στον νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η Σερραία Βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη προσαρμογής του Νόμου στα σημερινά οικονομικά δεδομένα όσον αφορά και στα επιτόκια. «Δεν είναι δυνατόν υπό τις σημερινές συνθήκες να γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών υπό το πρίσμα των ίδιων επιτοκίων. Χάνεται έτσι η διακύβευση και η ίδια η ουσία της διαπραγμάτευσης», τόνισε.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.