Wednesday, June 12, 2013

Θ. Σκυλακάκης: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπαίνει μπροστά στην δράση κατά του οργανωμένου εγκλήματος

Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού FBI, ως εξέλιξη των αντίστοιχων εργαλείων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της δημόσιας ή πολιτικής διαφθοράς, πρότεινε χθες ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) και Πρόεδρος τηςΔράσης.
skylakakis-eu-fbi-strasburg-10-06-2013
Η πρόταση διατυπώθηκε στη διάρκεια ομιλίας του, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο (ως σκιώδης εισηγητής εκ μέρους του ALDE), στη συζήτηση επί εκθέσεως σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα, τη διαφθορά και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες στην Ε.Ε. (συστάσεις για δράσεις και πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν).
Η ομιλία του Θ. Σκυλακάκη είχε ως εξής:
"Το οργανωμένο έγκλημα και οι πρακτικές διαφθοράς στην Ευρώπη είναι σήμερα εξαιρετικά εκτεταμένα. Από την θεματική εισήγηση που συνέταξα κατά τη σύνταξη της Έκθεσης που συζητούμε σήμερα προκύπτει ότι κάθε χρόνο έχουμε πάνω από 20 εκατομμύρια ομολογημένες δωροδοκίες στους δημόσιους τομείς των κρατών μελών της Ένωσης.
Το οργανωμένο έγκλημα εξ αιτίας του ιδιαίτερα διασυνοριακού χαρακτήρα του και η διαφθορά λόγω των καταστροφικών της επιπτώσεων της, στις κρατικές και οικονομικές λειτουργίες αλλά και στα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης, πρέπει να αποτελέσουν, κατά τη γνώμη μου, κεντρικά θέματα ενδιαφέροντος της πολιτικής της Ένωσης.
Τα κράτη μέλη μόνα τους έχουν θεαματικά αποτύχει στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων και υπάρχουν πολύ ισχυρά επιχειρήματα -με βάση την καλόπιστη εφαρμογή της αρχής της επικουρικότητας- για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, με τη δημιουργία ισχυρών νέων κοινών θεσμών. Με περισσότερη και αποτελεσματικότερη Ευρώπη.
Θεσμών που ήδη προβλέπονται, όπως ο ευρωπαίος εισαγγελέας, αλλά και μελλοντικών, όπως και η μετεξέλιξη των εργαλείων που ήδη διαθέτουμε, σε ένα ευρωπαϊκό FBI. Για να υπάρχει και ένας ευρωπαϊκός θεσμός, που θα φοβούνται τόσο οι πανίσχυρες εγκληματικές οργανώσεις που δρουν σε πολλές χώρες της Ένωσης, όσο και τα οργανωμένα τοπικά κυκλώματα δημόσιας ή πολιτικής διαφθοράς, των οποίων την ύπαρξη σήμερα τόσο πολλοί και τόσο πολύ παριστάνουν ότι αγνοούν.
Δείτε το video της παρέμβασης:

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.