Sunday, June 9, 2013

Δεύτερος γύρος δημοτικών εκλογών στην Ιταλία

ΣΤΟΙΧΗΜΑ Η ΡΩΜΗ

Δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στην Ιταλία
Ο δεύτερος γύρος των συμπληρωματικών δημοτικών εκλογών στην Ιταλία ξεκίνησε σήμερα σε 67 δημαρχίες της χώρας, με προεξάρχουσα την αναμέτρηση στην πρωτεύουσα Ρώμη, με τον απερχόμενο δεξιό δήμαρχο Τζάνι Αλεμάνο και τον υποψήφιο της κεντροαριστεράς Ινιάτσιο Μαρίνο να διεκδικούν την εκλογή τους.

Η αντιπαράθεση του εκλεκτού του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Μαρίνο και του προερχόμενου από την πρώην νεοφασιστική παράταξη Αλεμάνο, που κατέρχεται με το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Λαός της Ελευθερίας (PdL) δίνει τον συμβολισμό στις σημερινές δημοτικές εκλογές.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίζουν έως και αύριο στη 13.00, τοπική ώρα (14.00, ώρα Ελλάδος). Τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά αύριο το βράδυ.

Ελάχιστα γνωστός σε εθνικό πολιτικό επίπεδο, ο Μαρίνο πέτυχε να συγκεντρώσει το ενθαρρυντικό αποτέλεσμα του 42,7% κατά τον πρώτο γύρο, πριν δύο εβδομάδες, υποσκελίζοντας ευρέως τον Αλεμάνο, του οποίου το εκλογικό αποτέλεσμα σταμάτησε στο 30,2%.

Το διακύβευμα της σημερινής αναμέτρησης στην πρωτεύουσα είναι εξίσου σημαντικό, τόσο για το PD, το οποίο έπειτα από μία σειρά μέτριων εκλογικών αποτελεσμάτων σε εθνικό επίπεδο, θέλει να τονώσει την εικόνα του στους ψηφοφόρους, όσο και για τον Μπερλουσκόνι, ο οποίος στον προηγούμενο γύρο απώλεσε τον έλεγχο σε αρκετές σημαντικές πόλεις.

«Έχω την πλήρη υποστήριξη του PdL και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατέβηκε στην πολιτική αρένα με το αγαπημένο του μέσον, την τηλεόραση», δήλωσε ο Αλεμάνο, έπειτα από το μήνυμα στήριξής του που διαβίβασε μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματός του ο πρώην πρωθυπουργός.

«Όλο το κόμμα εργάζεται για να κερδίσουμε την ψηφοφορία. Όλοι γνωρίζουν πως δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Ρώμη στον Μαρίνο. Το μέλλον της δεξιάς παράταξης εξαρτάται από τη νίκη μου», πρόσθεσε ο Αλεμάνο.

«Είναι δυνατόν να διαβούμε τον ανήφορο. Η ψηφοφορία είναι ένα καινούργιο παιχνίδι», επέμεινε ο απερχόμενος δήμαρχος, ο οποίος ξεκινά από μειονεκτικό σημείο.

Ο Μαρτσέλο Ντε Βίτο, υποψήφιος του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (M5S) του νεόφυτου στην πολιτική πρώην κωμικού Μπέπε Γκρίλο και ο οποίος στον πρώτο γύρο με 12,4% συγκέντρωσε τις ψήφους των δυσαρεστημένων και κατετάγη τρίτος, δεν έχει εκφράσει προτίμηση για το που θα ήθελε να διοχετευθούν αυτές οι ψήφοι.

Πάντως, σε βασικές γραμμές οι ψηφοφόροι του Κινήματος κινούνται περισσότερο στο περιβάλλον της αριστεράς.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Άλφιο Μαρκίνι, που στον πρώτο γύρο τον εμπιστεύθηκε το 9,5% των ψηφοφόρων, επίσης δεν έχει εκφρασθεί υπέρ του ενός, ή του άλλου διεκδικητή της δημαρχίας.

Στον πρώτο γύρο των συμπληρωματικών εκλογών, η αναμέτρηση στις 563 κοινότητες κατέγραψε ένα νέο ιστορικό υψηλό ποσοστό αποχής, επιβεβαιώνοντας την απαρέσκεια του εκλογικού σώματος για την πολιτική τάξη, αλλά παράλληλα και την πρώτη ανάσχεση της ανοδικής πορείας του Κινήματος του Γκρίλο, το οποίο στις τάξεις του είναι πολυδιαιρεμένο και παρουσιάζεται με ασταθή στρατηγική λόγω των αδιάκοπων επιθέσεων που εξαπολύει προς κάθε πλευρά και για κάθε θέμα ο αεικίνητος αρχηγός του.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.