Saturday, June 8, 2013

Καλλιόπη / Καλλιοπία / Πόπη / Κάλλια / Κέλλυ

Χρόνια Πολλά και Καλά σε όσους και όσες γιορτάζουν!! Και είναι τόσο πολλοί και τόσες πολλές! Τις ευχές μου στην Καλλιόπη, την Καλλιοπία, την Πόπη, την Κάλλια, την Κέλλυ, τον Ναυκράτιο, τον Ναυκράτη, την Μελάνεια!!!

Γιορτάζουν σήμερα Σαβ 08 Ιουν 13 : Καλλιόπη, Καλλιοπία, Πόπη, Κάλλια, Κέλλυ, Ναυκράτιος, Ναυκράτης, Μελάνεια.

Καλλιόπη, το όνομά σου προέρχεται από την λέξη κάλος + ωψ δηλαδή οθφαλμός και σημαίνει η γυναίκα που διαθέτει ωραίο βλέμμα, όμορφη ματιά!


Αγία Καλλιόπη 
H Αγία Καλλιόπη υπήρξε μάρτυρας της Χριστιανικής πίστης. Έζησε στα μέσα του 3ου μ.Χ αιώνα, κατά την εποχή του αυτοκράτορα Δέκιου. Κατά την παράδοση, χαρακτηριστικά της ήταν η σωματική και η «ψυχική» της ομορφιά. Η μνήμη της εορτάζεται στις 8 Ιουνίου.
Για τον θάνατο της, μία είναι η επικρατέστερη εκδοχή: Την εποχή των μεγάλων διωγμών των χριστιανών, η αγία Καλλιόπη φυλακίστηκε. Κατά τη διάρκεια της δίκης της, της ζητήθηκε από τον αυτοκράτορα Δέκιο να απαρνηθεί τον Χριστιανισμό, με αντάλλαγμα να ελευθερωθεί. Αυτή αρνήθηκε και θανατώθηκε με βίαιο και απάνθρωπο τρόπο. Έτσι κατατάχτηκε ανάμεσα στους οσιομάρτυρες άγιους της Εκκλησίας.
Υπάρχει και ο Άγιος Καλλιόπιος ο οποίος γιορτάζει στις 7 Απριλίου εκάστου έτους.
Απολυτίκιο της Αγ. Καλλιόπης – 08 Ιουνίου
http://youtu.be/cYN0eszFK90
08 ΙΟΥΝΙΟΥ – Απολυτίκιο – Αγία Μάρτις Καλλιόπη, Ναυκράτιος, Μελάνεια
Αγία Μάρτις Καλλιόπη, Ναυκράτιος, Μελάνεια Ωραία νέα που µαρτύρησε µε φρικτούς τρόπους στους χρόνους του Δεκίου για να απαρνηθεί το Χριστό και τελικά αποκεφαλίσθηκε.
Kalliope the Martγr. Α beautiful virgin who was tortured under Decius and when she refused to sacrίfice tο the idols, she was beheaded.
Ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός – Kabarnos
ισοκρατούν π. Ιωάννης Μπούτσης, π. Λάμπρος Κεφαλληνός, Γεώργιος Σάββας, Γρηγόρης Χατζηλυμπέρης, Νικόλαος Καββαδίας, Κωνσταντίνος Σκαρμούτσος, Θωμάς Καραγεώργος, Καβαρνός Εμμανουήλ.
μονταζεπεξεργασία: Θωμάς Καραγεώργος.
Kείμενα: Lee…
Μεταφράσεις: Κωνσταντίνος Βασιλάκης
Απολυτίκιον.
Ήχος α΄. Της ερήμου πολίτης.
Του Σωτήρος το κάλλος εκ ψυχής αγαπήσασα, καλλιπάρθενε κόρη, Καλλιόπη πανεύφημε, ηγώνισαι στερρώς υπέρ αυτού, και δόξης ηξιώθης θεϊκής, δια τούτο σου την μνήμην την ιεράν, τιμώμεν εκβοώντές σοι, δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω χορηγούντι δια σού, ημίν πταισμάτων άφεσιν.

Καλλιόπη (μυθολογία)
Κατά τον Ησίοδο η Καλλιόπη ήταν η μεγαλύτερη και ευγενέστερη από τις 9 Μούσες. Προστάτις της επικής ποίησης και της Ρητορικής, καθώς και όλων των καλών τεχνών (Καλλιέπουσα).
Την Μούσα Καλλιόπη ιδιαίτερα την επικαλούνταν οι ραψωδοί προκειμένου να τους βοηθήσει στην έμπνευση. Με την επίκλησή της ξεκινούν και τα Ομηρικά έπη.
Αν και παρθένος κατά μερικούς η Καλλιόπη φέρεται κατ΄ άλλους ως μητέρα του Ιολέμου, εκ του Απόλλωνα, ή του Ορφέα ή του Λίνου, του Υμεναίου και του Κομαθέοντα. Πολλοί ήταν και εκείνοι που θεωρούσαν και τον Όμηρο ως γιο της.
Στις παραστάσεις της απεικονίζεται με μεγαλοπρέπεια και επιβλητικότητα με στέφανο δάφνινο ή χρυσό κρατώντας ή βιβλίο σε κύλινδρο ή πινάκιο και γραφίδα και συχνά με τα έπη του Ομήρου στους πόδες της.
Αυτή η παράσταση με πινάκιο και γραφίδα ενέπνευσε αργότερα την απεικόνιση της «Δόξας των Ψαρών» στον αγώνα του 1821, αλλά και πολλούς αγιογράφους σε παραστάσεις αγγέλων κατά τη Θεία Κρίση.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.