Tuesday, June 11, 2013

Επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ

Άγνοια δηλώνει για τη ρωσική στάση

Επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ ανήγγειλε η κυβέρνηση


Αθήνα
Σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ θα προχωρήσει η κυβέρνηση, δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασ.Παπαγεωργίου. 

Ο κ. Παπαγεωργίου μιλώντας -όπως είπε- ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε άγνοια για τους λόγους που οδήγησαν τη ρωσική Gazprom σε αλλαγή στάσης και μη υποβολή προσφοράς, δήλωσε ωστόσο ότι από πηγές της Μόσχας προκύπτει ότι πιθανώς η ρωσική εταιρία διέβλεψε πως θα ετίθεντο αυστηροί όροι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαγορά της ΔΕΠΑ.

Πάντως η ίδια η Gazprom δεν ενημέρωσε την κυβέρνηση για τις αιτίες που την οδήγησαν σε μη κατάθεση προσφοράς.

Ως ιδιαίτερα ευχάριστο γεγονός χαρακτήρισε την προσφορά από την αζερική SOCAR για τον ΔΕΣΦΑ, συνδέοντας της με τον αγωγό TAP.

«Το ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει το προσεχές διάστημα για την εγκυρότητα της προσφοράς της SOCAR για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, μετά από εισήγηση των χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων του και στη συνέχεια θα προβεί στην αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς» αναφέρει ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

Επίσης είπε ότι ίσως επανεξεταστεί ο χρόνος πώλησης των ΕΛΠΕ, που διατηρούν ποσοστό 35% στην ΔΕΠΑ.

«Η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες αξιοποίησης της συμμετοχής της στη ΔΕΠΑ, αξιολογώντας όλες τις δυνατές λύσεις», αναφέρουν τα ΕΛΠΕ σε σχετική ανακοίνωση.

Αντίστοιχη ανακοίνωση, ότι «ότι σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ, θα αρχίσει άμεσα τις διαδικασίες αξιοποίησης της συμμετοχής του στη ΔΕΠΑ, αξιολογώντας όλες τις δυνατές λύσεις» εξέδωσε και το ΤΑΙΠΕΔ.

Gazrpom: Συνυπολογίσαμε τα πάντα

Σε δήλωσή του αναφορικά με τη ΔΕΠΑ, ο αντιπρόεδρος της Gazprom, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ επισημαίνει ότι η απόφαση ελήφθη αφού συνυπολογίστηκαν τα πλεονεκτήματα και οι κίνδυνοι ενώ δηλώνει πως η Ελλάδα θα παραμείνει στρατηγικός εταίρος και η παρουσία της Gazprom στη χώρα μας θα ενισχυθεί.
«Συνυπολογίσαμε προσεκτικά όλα τα πλεονεκτήματα αλλά και όλους τους κινδύνους της συμμετοχής της Gazrpom στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και αποφασίσαμε να μην υποβάλουμε τελική δεσμευτική προσφορά. Ωστόσο, όλες οι καταστάσεις έχουν τόσο θετική όσο και αρνητική πλευρά.
»Δεν έχουμε πρόθεση να εγκαταλείψουμε την ελληνική αγορά. Αντιθέτως, θα ενισχύσουμε την παρουσία μας. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στρατηγικός εταίρος μας. Σχεδιάζουμε να διευρύνουμε περαιτέρω την συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα» δήλωσε ο Αλ.Μεντβέντεφ.
Κομισιόν: Καμία ανάμειξη 
Δεν υπήρξε καμία ανάμειξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πια Αρενκίλντε, αναφερόμενη σε δημοσιεύματα τα οποία χαρακτήρισε αβάσιμα.
Πηγές της Επιτροπής τόνιζαν ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναμειγνύεται σε αυτή τη φάση σε διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, πριν δηλαδή ολοκληρωθούν.
Απάντηση στα περί εγγυήσεων

Σχολιάζοντας πληροφορίες που μεταδόθηκαν περί μη επαρκών εγγυήσεων για τα χρέη ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε, μιλώντας γενικά, όπως είπε, ότι σε όλους τους υποψηφίους είχαν δοθεί τα στοιχεία για τις οφειλές και τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές, ενώ τόνισε πως στην ελεύθερη αγορά υπάρχει και ρίσκο και ότι δεν υπάρχει αγορά με κρατικές εγγυήσεις.

Ο υφυπουργός δεν διευκρίνισε πότε θα προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ, ανέφερε ωστόσο ότι ο προηγούμενος προκηρύχθηκε σε περίοδο που παρέμενε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

«Το θέμα αυτό έχει κλείσει, συνεπώς ο νέος διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε πολύ καλύτερες συνθήκες», τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου, ενώ επεσήμανε ότι ο πήχυς για το τίμημα δεν θα χαμηλώσει.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ακόμη ότι:

  • Οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom για τις τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου και την ανανέωση της σύμβασης θα συνεχιστούν.
  • Το χρονοδιάγραμμα για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, που είναι μέτοχος της ΔΕΠΑ, θα επανεξετασθεί προκειμένου να αποφασιστεί αν θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματισθεί, ή θα αναβληθεί προκειμένου να μεσολαβήσει ο νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ.
  • Ο στόχος για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα συζητηθεί με την τρόικα.
Τέλος, για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι ο κ. Σαμαράς είναι ανοιχτός, βλέπει επενδυτές και έκανε σημαντική προσπάθεια προς όλες τις πλευρές.

ΤΑΙΠΕΔ: Δεν δικαιολογείται η αποχή

Τα χρέη των ηλεκτροπαραγωγών που θα υπάρχουν προς τη ΔΕΠΑ έως τις 31/12/2015, θα μπορούσαν να επηρεάσουν μόνο οριακά το τίμημα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν την αποχή από τον διαγωνισμό για την πώληση της εταιρίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο, προκειμένου να πετύχει το μέγιστο δυνατό τίμημα για τη ΔΕΠΑ, δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει έως το ύψος των 180 εκατ. ευρώ τα συγκεκριμένα χρέη, ενώ επιπλέον δόθηκαν απόλυτα επαρκείς και δεσμευτικές εξασφαλίσεις για την μη χειροτέρευση της κατάστασης της ΔΕΠΑ από την κατακύρωση του διαγωνισμού έως και την απόκτηση των μετοχών από τον αγοραστή.
Έτσι, αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ, «οι αποφάσεις αυτές καλύπτουν πλήρως τους υποψήφιους αγοραστές, με δεδομένη, επίσης, την αναμενόμενη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον. Επιχειρηματικότητα σημαίνει ανάληψη σχετικών (επιχειρηματικών) κινδύνων. Ένας από αυτούς είναι και τα εισπρακτέα υπόλοιπα κάθε εταιρίας».
Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ καταλήγει ότι τα συγκεκριμένα χρέη «θα μπορούσαν να επηρεάσουν μόνο οριακά το τίμημα. Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν δικαιολογείται η αποχή από τον διαγωνισμό και μάλιστα, όταν έχει προηγηθεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και ενδελεχείς διαδικασίες μηνών. Ας αναζητηθούν, λοιπόν, αλλού τα αίτια για την μη συμμετοχή της Gazprom και όχι στην ελληνική πλευρά».
Η προσφορά της Socar και ο ΤΑΡ
Ως ιδιαίτερα ευχάριστο γεγονός χαρακτήρισε ο κ. Παπαγεωργίου ότι υπήρξε προσφορά από την εταιρία φυσικού αερίου του Αζερμπαιτζάν, SOCAR, για τον ΔΕΣΦΑ η οποία θα αξιολογηθεί.

«Εφόσον η προσφορά είναι, όπως πιστεύουμε, καλή τότε αυξάνονται οι πιθανότητες υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Ο αγωγός ΤΑΡ, υπενθυμίζεται, εφόσον επιλεγεί να υλοποιηθεί σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ιταλία μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας.

«Εκείνο που έχει σημασία είναι οι αποκρατικοποιήσεις και ιδιαίτερα επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας να γίνονται σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και Οδηγίες και να εξυπηρετούν σε μακροπρόθεσμη βάση τα συμφέροντα της χώρας», τόνισε ο υφυπουργός.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠ


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.