Tuesday, June 11, 2013

«Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο Ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά»

Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή για το σχέδιο νόμου «Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο Ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά»
Με την ψήφιση του παρόντος σχεδίου νόμου «Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο Ν.3869/2010» η κυβέρνηση υλοποιεί μια σημαντικότατη δέσμευση που είχε αναλάβει, δίνοντας διέξοδο σε χιλιάδες δανειολήπτες και νοικοκυριά.
Συγκρίνοντας δε το παρόν νομοσχέδιο με ρυθμίσεις που έγιναν σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως στην Ισπανία και την Πορτογαλία, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ πιο ευνοϊκοί οι όροι του Ελληνικού Προγράμματος ρύθμισης, αυτό δηλαδή που ψηφίζουμε σήμερα, προκειμένου να προστατεύσει και να εξασφαλίσει τους δανειολήπτες.
Η δραματική οικονομική πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνία, η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, η μεταβολή της οικονομικής κατάστασης με τις μεγάλες περικοπές μισθών και συντάξεων έχουν οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά σε αδυναμία να εξυπηρετήσουν τις υψηλές δόσεις δανείων που είχαν συναφθεί σε άλλες εποχές, υπό άλλες συνθήκες και επί τη βάση εισοδημάτων που έχουν πια εξανεμισθεί.
Το παρόν πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί, ώστε να διευκολύνει κοινωνικές ομάδες που τα εισοδήματά τους αποδεδειγμένα υπέστησαν τις μεγαλύτερες μειώσεις.
Πιο συγκεκριμένα αφορά σε ανέργους, συνταξιούχους και μισθωτούς, καθώς και κοινωνικές ομάδες αυξημένων δαπανών και υποχρεώσεων, όπως πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες, άτομα με ειδικές ανάγκες, τρίτεκνους και πολύτεκνους με ιδιαίτερα περιορισμένο οικογενειακό εισόδημα.
Το ετήσιο ατομικό εισόδημα των ανωτέρω κατηγοριών θα είναι έως 15000 ευρώ και το καθαρό οικογενειακό εισόδημα  έως 25000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% από 01/01/2010 έως σήμερα. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 5000 ευρώ για νοικοκυριά με τρία παιδιά και άνω καθώς και σ’ όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% φθάνοντας το εισοδηματικό κριτήριο τις 30000 ευρώ.
Τι παρέχεται όμως  σε όσους υπάγονται στις ρυθμίσεις:
  1. Περίοδος χάριτος 48 μηνών.
  2. Άμεση μείωση της μηνιαίας καταβολής στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος του νοικοκυριού.
  3. Η δόση καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου χάριτος θα προσαρμόζεται σε πιθανή μεταβολή του εισοδήματος.
  4. Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται κατά 48 μήνες και η αποπληρωμή του μετά την περίοδο χάριτος συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης, χωρίς καμία επιβάρυνση.
  5. Για ετήσια καθαρά εισοδήματα έως 15000 ευρώ, το επιτόκιο που προβλέπεται στη σύμβαση του δανείου περιορίζεται στο 1,25% (0,75% συν το βασικό επιτόκιο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) και με βάση αυτό υπολογίζεται η μηνιαία δόση κατά την περίοδο χάριτος.
  6. Για τους ανέργους με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας ή μηδενικό εισόδημα, αν πρόκειται για μακροχρόνια ανέργους, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα 6 μηνών εντός της περιόδου χάριτος.

Στο δεύτερο κεφάλαιο του Σχεδίου Νόμου με τις τροποποιήσεις στο Ν. 3869/2010 επιχειρούνται επικαιροποίηση και εξορθολογισμός των διατάξεων του συγκεκριμένου νόμου με την αξιοποίηση των οποίων πολλοί οικονομικά αδύναμοι δανειολήπτες πέτυχαν μείωση του χρέους τους.
Με τις νέες ρυθμίσεις ενισχύεται η αποτελεσματικότητα του νόμου. Οι μακροχρόνιες δικαστικές εκκρεμότητες έχουν θέσει σε ομηρία πολλούς δανειολήπτες και με τον τρόπο αυτό καθυστερεί η επάνοδος τους στην οικονομική δραστηριότητα.
Συγκεκριμένα:
  • Βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας με την πρόβλεψη ότι θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50%+1 των απαιτήσεων και όχι την πλήρη ομοφωνία (100%) που απαιτείτο μέχρι σήμερα προκειμένου να επέλθει προδικαστικός συμβιβασμός.
  • Προβλέπεται καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας.
Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το δικαστήριο αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση της απόφασης.
Η ελάχιστη καταβολή προτείνεται στο 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης, με ελάχιστο ποσό τα 40 ευρώ μηνιαίως.
Ακόμη, καταργείται η διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού που προβλέπεται στο άρθρο 7 του Ν. 3869/2010.
Η παλιά ρύθμιση προέβλεπε προθεσμίες και χρονικούς περιορισμούς, ενώ η νέα ρύθμιση ορίζει πως οι οφειλέτες και οι πιστωτές μπορούν να συμβιβάζονται ως την ημερομηνία συζήτησης της αίτησης σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας, οπότε εμφανίζονται ενώπιον του Προέδρου Υπηρεσίας, υποβάλουν το σχέδιο και ζητούν την επικύρωση του.
Η Κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης και με κοινωνική ευαισθησία, απλώνει ένα δίχτυ προστασίας σε νοικοκυριά που υποφέρουν και καταβάλουν προσπάθειες να αποπληρώσουν το δάνειο τους έχοντας υποστεί τεράστια μείωση στο εισόδημά τους.
Η αντιπολίτευση ακολουθεί τον λαϊκισμό της καθολικής άρνησης όπως κάνει σε όλα τα νομοσχέδια.
Μπορεί κάποιος να ανακαλύψει αδυναμίες στο Νομοσχέδιο μπορεί να θέλει συμπληρωματικές ενισχύσεις, σίγουρα δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα, αλλά δίνει μία ανάσα σ’ αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη και πιστεύω κ. Υπουργέ ότι το επόμενο διάστημα θα δείτε το θέμα της άρσης των πλειστηριασμών για την παράταση που έχετε πει.
Επίσης, πιστεύω ότι μπορεί κατά την εφαρμογή του νόμου να δούμε κάποιες αδυναμίες ή να προσθέσουμε  αργότερα νέες ρυθμίσεις και έτσι να ολοκληρώσουμε αυτό το μεγάλο θέμα, το οποίο απασχολεί χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν πάρει δάνεια και βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αδυναμία αποπληρωμής εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Ν.Δ.  Ν. Σερρών 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.