Οι ερευνητές του σουηδικού πανεπιστημίου Λουντ και του Ιατρικού Τμήματος του αμερικανικού πανεπιστημίου Στάνφορντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιαν Σάντκουιστ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ψυχικής υγείας “Psychological Medicine”, μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 8.700 αυτοκτονιών στη Σουηδία.
Η έρευνα έδειξε ότι το να είναι κανείς νέος, χωρίς σύντροφο και με χαμηλή μόρφωση είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου αυτοκτονίας για ένα άνδρα, ενώ αντίστοιχα για τις γυναίκες οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι είναι κάποιο πρόβλημα ψυχικής-νοητικής υγείας και η ανεργία.
Αναλυτικότερα, η κατάθλιψη αυξάνει κατά 32 φορές τον κίνδυνο αυτοκτονίας, το άγχος κατά 15 φορές, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κατά 3 φορές, το άσθμα κατά 2,2 φορές, το εγκεφαλικό κατά 1,7 φορές και ο καρκίνος επίσης κατά 1,7 φορές. Για τους χωρισμένους ο κίνδυνος αυξάνει κατά 2,2 φορές, ενώ η μοναξιά, η έλλειψη φίλων, συγγενών και γενικότερα ενός δικτύου κοινωνικής υποστήριξης επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με την μελέτη, το 30% των γυναικών και το 22% των ανδρών είχαν επισκεφτεί κάποιον γιατρό μέσα στο διάστημα των δύο εβδομάδων πριν την αυτοκτονία τους, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο κάποιον γιατρό είχαν επισκεφτεί το 57% των γυναικών και το 45% των ανδρών που μετά αυτοκτόνησαν.
Πηγή: AΠE-MΠΕ, inews.gr , political-ethics-for-the-national-int.blogspot.gr
No comments:
Post a Comment
Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση
Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.
Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.