Tuesday, June 14, 2016

H Ζωή Κωνσταντοπούλου στην εκπομπή «Τώρα… Ό,τι Συμβαίνει» με την Φαίη Μαυραγάνη

H Ζωή Κωνσταντοπούλου στην εκπομπή «Τώρα… Ό,τι Συμβαίνει» με την Φαίη Μαυραγάνη στο "Ε" (11.06.2016)
 H Ζωή Κωνσταντοπούλου στην εκπομπή «Τώρα… Ό,τι Συμβαίνει» με την Φαίη Μαυραγάνη (11.06.2016) https://youtu.be/9CvFT2N4a7w

*Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου 

Φαίη Μαυραγάνη: Να σας καλημερίσω, κυρία Κωνσταντοπούλου.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τι κάνετε;
Φαίη Μαυραγάνη: Ευχαριστώ πάρα πολύ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση. Χαίρομαι.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ευχαριστώ. Να είστε καλά.
Φαίη Μαυραγάνη: Λοιπόν. Έχουν ξεκινήσει, ήδη, τα μηνύματα από την πατρίδα μου, το Δίστομο, που ήσασταν χθες και από έναν κοινό φίλο μας, τον Γιάννη Σταθά. Καλημέρα, Γιάννη. Λοιπόν. Πάμε να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας, και μιας και αναφέρθηκα στο Δίστομο, και μιας και ήσασταν και εσείς, χθες, εκεί.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Και μιας και είστε και εσείς Διστομίτισσα, απ’ ό,τι ξέρω…
Φαίη Μαυραγάνη: Γέννημα-θρέμμα. Επειδή έχετε πρωτοστατήσει στο θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων και ήταν ένα κομμάτι που, της παρούσας Κυβέρνησης ήταν, ας πούμε, ένα είδος σημαίας, και σας έβλεπα χθες να κάνετε και δηλώσεις για το γεγονός ότι “δεν το προχώρησε και δεν το έτρεξε” ο νυν πρωθυπουργός, δεν ξέρω για ποιόν λόγο, θα ‘θελα να ξεκινήσουμε με ένα τέτοιο σχόλιο.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ήμουν νομίζω πιο οξεία από αυτή τη διατύπωση. Η άποψή μου, κυρία Μαυραγάνη, είναι ότι την έχει πουλήσει την υπόθεση των Γερμανικών οφειλών ο Πρωθυπουργός και η παρούσα κυβέρνηση και αυτό είναι ένα συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα από το γεγονός ότι σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά τις πρώτες προγραμματικές δηλώσεις του κυρίου Παρασκευόπουλου, ο οποίος είχε υποσχεθεί και αναγγείλει ότι θα έθετε την υπογραφή του για την εφαρμογή, για την εκτέλεση της απόφασης με την οποία δικαιώνονται τα θύματα της σφαγής του Διστόμου, αυτή η υπογραφή δεν έχει τεθεί. Είναι κάτι που προσπαθούν αρκετοί να ξεχαστεί, αλλά είναι κάτι που και εγώ, προσωπικά, και η Πλεύση Ελευθερίας, δεν θα αφήσουμε να ξεχαστεί.
Φαίη Μαυραγάνη: Αν μου επιτρέπετε, τι εννοείτε την έχει πουλήσει; Γιατί κάπου διάβαζα, χθες, ότι ο κύριος Παρασκευόπουλος λέει, θα επανέλθει. Δεν ξέρω τι εννοεί και τίνι τρόπω θα επανέλθει. Τι εννοείτε την έχει πουλήσει;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κυρία Μαυραγάνη όπως ξέρετε ως Διστομίτισσα, και είναι συγκινητικό κάθε φορα, και εγώ πηγαίνω στο Δίστομο κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, είναι συγκινητικό και ανατριχιαστικό, ταυτόχρονα, αυτό το προσκλητήριο νεκρών, όπου ακούς ένα προς ένα τα θύματα, τις ηλικίες τους, μωρά παιδιά, γέροι άνθρωποι, νέες γυναίκες, νέοι άνδρες που σφαγιάσθηκαν…
Φαίη Μαυραγάνη: Βλέπουμε εικόνες.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: …πριν από 72 χρόνια. Εβδομήντα δύο χρόνια είναι υπερβολικά πολλά για να μην έχει αποδοθεί Δικαιοσύνη, και 16 χρόνια είναι τρομακτικά πολλά για να μην εφαρμόζεται μια απόφαση της Δικαιοσύνης. Όπως ξέρετε, από το 2000 έχει καταστεί αμετάκλητη η απόφαση με την οποία δικαιώνονται τα θύματα του Διστόμου. Και όμως, από το 2000 δεν έχει τεθεί, από κανέναν υπουργό Δικαιοσύνης, η υπογραφή που απαιτείται για να εκτελεσθεί η απόφαση της Δικαιοσύνης.
Φαίη Μαυραγάνη: Αλήθεια είναι αυτό.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δηλαδή, ουσιαστικά έχουμε Κυβερνήσεις και Υπουργούς που εμποδίζουν την εκτέλεση μιας απόφασης δικαίωσης των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

Φαίη Μαυραγάνη: Άρα λέτε ότι έγινε μια από τα ίδια, ό,τι γινόταν μέχρι πρότινος;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Λέω ότι έγινε κάτι χειρότερο.

Φαίη Μαυραγάνη: Τι εννοείτε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Λέω ότι έγινε κάτι χειρότερο,  κυρία Μαυραγάνη. Γιατί σας θυμίζω ότι ο κύριος Τσίπρας πέρυσι την ημέρα της ορκωμοσίας του ως Πρωθυπουργού, κατέθεσε στεφάνι στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, σας θυμίζω ότι ο κύριος Παρασκευόπουλος υποσχέθηκε ότι θα υπογράψει για το Δίστομο. Ενάμιση χρόνο μετά, προσπαθούν στην πραγματικότητα, να παρασιωπήσουν ότι υπάρχει αυτή η ιστορική, αλλά και πολιτική, αλλά και νομική εκκρεμότητα.

Φαίη Μαυραγάνη: Για ποιον λόγο;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η άποψή μου είναι ότι έχουν εντάξει και αυτή την υπόθεση στην λεγόμενη διαπραγμάτευσή τους, δηλαδή, στη διαδικασία πλήρους συνθηκολόγησης, παράδοσης και προδοσίας της χώρας. Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει πάρα πολύ γρήγορα να ανατραπεί αυτή η Κυβέρνηση. Όχι για να επανέλθουν οι προηγούμενοι, όχι για να ‘χουμε μια απ’ τα ίδια-διότι είναι ξεκάθαρο ότι πολιτική βούληση δεν υπήρξε από κανέναν σε όλη την προηγούμενη περίοδο για αυτήν την υπόθεση και για πολλές άλλες- αλλά προκειμένου να αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας μια Κυβέρνηση η οποία πραγματικά θα υπηρετήσει, τα συμφέροντα της κοινωνίας και του λαού, αλλά και θα προωθήσει αυτές τις υποθέσεις που είναι μείζονες. Εγώ πραγματικά αν ήμουν στη θέση του κυρίου Παρασκευόπουλου, εχθές θα κρυβόμουν. Δεν θα έβγαζα δήλωση αναφοράς στην σφαγή του Διστόμου, γιατί ξέρει ότι από την υπογραφή του εξαρτάται η δικαίωση των θυμάτων.

Φαίη Μαυραγάνη: Να ρωτήσω κάτι ακόμη;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Και στην θέση του κυρίου Βούτση επίσης.

Φαίη Μαυραγάνη: Εκεί θέλω να πάω.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ο οποίος είχε το θράσος να έρθει με καθυστέρηση και, εν πάση περιπτώσει, συμμετάσχει με ένα τρόπο εντελώς εθιμοτυπικό σε μια τελετή μνήμης που δεν είναι καθόλου εθιμοτυπική.

Φαίη Μαυραγάνη: Έγινε επεισόδιο με τον κύριο Βούτση; Γιατί γράψανε ότι φωνάζατε γερμανοτσολιά τον κύριο Βούτση και έγινε επεισόδιο. Ισχύει αυτό;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ποιος το έγραψε αυτό;

Φαίη Μαυραγάνη: Δημοσίευμα, θα σας πω και από πού είναι…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Υπήρξαν, κυρία Μαυραγάνη, πολίτες. Όχι εγώ ή κάποιος άλλος. Υπήρξαν πολίτες οι οποίοι με δίκαιη αγανάκτηση, σε τρεις διαφορετικές μάλιστα στιγμές, και την ώρα της προσέλευσης του κυρίου Βούτση, και την ώρα της αποχώρησής του από το μνημείο και την ώρα μιας δεξίωσης που παρέθεσαν για του επισήμους, εμείς ως Πλεύση Ελευθερίας δεν συμμετέχουμε σε τέτοιες διαδικασίες, υπήρξαν πολίτες οι οποίοι αγανακτισμένοι καταφέρθηκαν κατά των επισήμων και του κυρίου Βούτση.

Φαίη Μαυραγάνη: Και το χρεώσαν σε εσάς.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κοιτάξτε. Η άποψή μου είναι ότι είναι δίκαιη αυτή η αγανάκτηση, είναι σύστοιχη με την ανακολουθία ανθρώπων οι οποίοι υφάρπαξαν, στην πραγματικότητα, την εμπιστοσύνη των συμπολιτών τους και αυτή την στιγμή διακυβερνούν και συμπεριφέρονται με εντελώς αντίστροφο τρόπο από όλα όσα εξήγγειλαν και θεωρώ ότι είναι αναμενόμενο και λογικό να υπάρχουν αυτές οι αντιδράσεις.

Φαίη Μαυραγάνη: Θέλω να πάμε λίγο, επειδή κάνατε νύξη, στο ζήτημα των εκλογών. Αυτές τις μέρες υπάρχει έντονη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. Ακούστηκε και το θέμα του Δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα. Είδα ότι ο κύριος Παυλόπουλος βγήκε να πει ότι είναι ένας συνδυασμός που οδηγεί σε παραβίαση και πρωτοφανή ευτελισμό το να υπάρξει και θέμα Δημοψηφίσματος. Θα ‘θελα την δική σας άποψη επ’ αυτού.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η άποψη μου, κυρία Μαυραγάνη, είναι ότι ουσιαστικά ζούμε σε εποχή κατάλυσης του Συντάγματος, κατάλυσης της Δημοκρατίας, από την μνημονιακή δεσποτεία. Η σημερινή Κυβέρνηση είναι κομμάτι του καθεστώτος που έχει εγκαθιδρυθεί κατά παραβίαση της Δημοκρατικής νομιμότητας. Και τα τρία θεσμικά πρόσωπα που οφείλουν να διαφυλάσσουν, θεσμικά ξαναλέω, την δημοκρατική λειτουργία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κύριος Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός, ο κύριος Τσίπρας, και ο Πρόεδρος της Βουλής, ο κύριος Βούτσης, δρουν ουσιαστικά υπονομευτικά για την Δημοκρατία. Δεν διαφυλάσσουν το Σύνταγμα. Έχουμε πλήρη παράδοση και της Κοινοβουλευτικής λειτουργίας, τις πρακτικές εισαγωγής νομοσχεδίων 7.500 σελίδων προς επικύρωση, στην πραγματικότητα, από βουλευτές οι οποίοι ομολογούν ότι δεν τα διαβάζουν. Ε, και στην πορεία αμνηστεύουν και μερικούς Υπουργούς που μπορεί να έχουν offshore και μετά ισχυρίζονται ότι δεν κατάλαβαν τι ψήφισαν, όπως  ακριβώς έκαναν οι προηγούμενοι, οι της κυβέρνησης Σαμαρά.

Η συνθήκη λοιπόν αυτή, είναι συνθήκη κατάλυσης του Συντάγματος και αυτοί που καταλύουν το Σύνταγμα, δεν νομιμοποιούνται να μιλούν ούτε για την διαφύλαξη, ούτε για την αναθεώρησή του.

Η άποψή μου είναι, την έχω εκφράσει από πέρυσι το καλοκαίρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να ελεγχθεί για εγκλήματα σχετικά με το πολίτευμα.

Φαίη Μαυραγάνη: Γιατί το λέτε αυτό;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Διότι η δράση του, κυρία Μαυραγάνη, σε σχέση ουσιαστικά με την παράκαμψη των Κοινοβουλευτικών εγγυήσεων και των Δημοκρατικών εγγυήσεων, οι απευθείας συνεννοήσεις που έκανε και κάνει με τους δανειστές, η παρέμβασή του στην Κοινοβουλευτική λειτουργία και η περσινή παρέμβασή του για να διαλυθεί η Βουλή, η δράση του για να αποκρυβούν στοιχεία από την Βουλή – θυμίζω ότι μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε τα πρακτικά εκείνης της αποφράδας συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την επομένη του Δημοψηφίσματος.

Φαίη Μαυραγάνη: Η επτάωρη λέτε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ακριβώς. Αυτή η οποία στην πραγματικότητα και όπως προκύπτει από τα πράγματα, μετέτρεψε το ΟΧΙ των πολιτών, το ΟΧΙ του λαού, σε ΝΑΙ. Σε ένα επονείδιστο ΝΑΙ. Η δράση, λοιπόν, και του Προέδρου της Δημοκρατίας, και του Πρωθυπουργού, και του Προέδρου της Βουλής που έφτιαξε “μια Βουλή όπως την ήξεραν”, αυτή είναι η περιγραφή Παυλόπουλου σε Βούτση, είναι δράση καθεστώτος, είναι δράση καθεστωτική, και η άποψη μου είναι, την έχω πει και για τους προηγούμενους, ότι θα πρέπει όλοι με την αποκατάσταση του πολιτεύματος, να ελεγχθούν. Αυτόν τον έλεγχο και θέλουν να αποφύγουν.

Φαίη Μαυραγάνη: Επειδή σας ακούω να μιλάτε, σας έχω ξανακούσει και σε άλλες εκπομπές, με πολύ σκληρές εκφράσεις, δεν φείδεστε χαρακτηρισμών, ο κύριος Τσίπρας, στελέχη της Κυβέρνησης του, είναι άτομα με τα οποία συμπορευτήκατε για αρκετό καιρό. Θα ‘θελα να μας πείτε, έτσι ειλικρινά τώρα, πότε καταλάβατε ότι συμβαίνει αυτό και ότι υπάρχει αυτή η μετάλλαξη; ‘Η δεν υπήρξε ποτέ μετάλλαξη και έτσι ήταν εξ αρχής η κατάσταση και δεν το ‘χατε καταλάβει;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κυρία Μαυραγάνη, θα σας πω ότι δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι μπορεί να υπάρξει τόσο ριζική μετάλλαξη. Θεωρώ ότι, δυστυχώς, υπήρξε εξαπάτηση. Και των πολιτών και πολλών από εμάς που πιστέψαμε ότι ήταν ειλικρινείς οι προθέσεις και ειλικρινείς οι υποσχέσεις. Δεν βλέπω πώς μπορεί κανείς να δίνει αγώνα για την προστασία της δημόσιας περιουσίας, για την προστασία του Ελληνικού, για την προστασία των λιμανιών, των αεροδρομίων, και να φτάνει στο σημείο, να τα ξεπουλά σήμερα, να βάζει την υπογραφή του για το ξεπούλημα, και την ίδια ώρα να έχει στο τσεπάκι τις δικαιολογίες και τις αιτιολογίες, που δήθεν στην πραγματικότητα, νομιμοποιούν αυτή την τρομακτική κυβίστηση, αυτή την τρομακτική κολωτούμπα. Δε νομίζω, δυστυχώς, είναι ένα συμπέρασμα οδυνηρό για όσους και όσες πιστέψαμε…

Φαίη Μαυραγάνη: Αισθάνεστε ότι εξαπατηθήκατε; Άλλη εικόνα είχατε για συγκεκριμένα πρόσωπα και άλλη ήταν; Εσάς προσωπικά τώρα ρωτώ.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αισθάνομαι ότι υπήρξε μια τρομακτική και αριστοτεχνική εξαπάτηση, όχι μόνο δική μου. Ενός ολόκληρου λαού. Και το αισθάνονται και πάρα πολλοί πολίτες, κυρία Μαυραγάνη. Γιατί πολύς κόσμος και πίστεψε και επένδυσε, και έδωσε μάχη και αγώνα όχι μόνο για να ανατραπούν οι προηγούμενοι, αλλά και για να δοθεί η ευκαιρία σε μια νέα δύναμη. Κάποιοι δικαιώσαμε, θεωρώ και θέλω να πιστεύω, ή τουλάχιστον παλέψαμε για να δικαιώσουμε αυτήν την εμπιστοσύνη και κάποιοι την ίδια ώρα έσκαβαν τον λάκκο όλης αυτής της υπόθεσης.

Φαίη Μαυραγάνη: Θα σας πω κάτι που εξάγω ως συμπέρασμα από τα μηνύματα που λαμβάνω, πάρα πολλά είναι η αλήθεια, από τους τηλεθεατές. Πολύς κόσμος πέρυσι, με έψεγε όταν έκανα την οποία κριτική, δημοσιογραφικά, για κινήσεις του κυρίου Βαρουφάκη της Κυβέρνησης εν συνόλω, που εγώ θεωρούσα ότι είναι λανθασμένες.

Φέτος έχει έρθει τούμπα αυτό και με ψέγουν όταν είμαι με κυβερνητικούς παράγοντες, κομψή, ας το πω έτσι. Δηλαδή ο κόσμος ξαφνικά αισθάνεται ότι αυτούς που χθες τους αποθέωνε, φέτος θέλει να τους δει να τιμωρούνται.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Γιατί δεν είναι χαζοί οι πολίτες, δεν είναι κουτός ο λαός, και καταλαβαίνει πολύ καλά τι συμβαίνει.

Φαίη Μαυραγάνη: Συμπερασματικά, όμως, απ’ όλο αυτό, βλέπω μια απελπισία σε πολλούς ανθρώπους οι οποίοι λένε “και τώρα τι;”. Ήταν αυτά που έτσι όπως γίνονταν δεν μας ικανοποιούσαν. Ήταν αυτό, που ξαφνικά άλλο μας έταζε και άλλο είναι. Και τώρα τι; Αυτό θέλω να σας ρωτήσω γιατί το θίξατε και σεις κάποια στιγμή ότι πρέπει να γίνουν εκλογές για να υπάρξει κάτι άλλο. Τι είναι αυτό το κάτι άλλο;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα σας πω, κυρία Μαυραγάνη. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να αναζητήσουν μέσα τους τα αποθέματα ψυχής και δυνάμεων, προκειμένου να διεκδικήσουν αυτό που τους ανήκει και αυτό που δικαιούνται. Δεν πρέπει να λειτουργήσει αυτό το οποίο μεθοδεύεται ξεκάθαρα, που είναι μια στρατηγική απόγνωσης και απελπισίας της κοινωνίας. Είναι ξεκάθαρο ότι και η κυβέρνηση, και οι δανειστές επιθυμούν η κοινωνία να παραιτηθεί. Να σηκώσει τα χέρια ψηλά, να πει “δεν υπάρχει άλλος τρόπος, δεν υπάρχει άλλος δρόμος, οπότε παραδώσου προκειμένου να μην υποφέρεις πιο πολύ”. Αυτό είναι το στίγμα που εκπέμπει όλο αυτό το καθεστώς. Αυτό θα είναι ένα ολέθριο λάθος και ένα τεράστιο δώρο. Και στους δανειστές και στην κυβέρνηση. Ο λαός έχει τεράστια δύναμη, οι νέοι και οι νέες που αυτή την στιγμή περιθωριοποιούνται και εξωθούνται στη μετανάστευση και στην ανεργία έχουν τεράστια δύναμη. Αυτήν την δύναμη πρέπει να την αναζητήσουν, πρέπει να την ενεργοποιήσουν και πρέπει να διεκδικήσουν.

Φαίη Μαυραγάνη: Με ποιους τρόπους;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Με όλους τους τρόπους.

Φαίη Μαυραγάνη: Γιατί εγώ θέλω να καταλάβω τι προτείνετε εσείς. Σας ζήσαμε ως Πρόεδρο της Βουλής, μια δυναμικότατη Πρόεδρο, με ένθερμους θαυμαστές και πολέμιους, και εντός Βουλής και εκτός Βουλής. Τώρα σας βλέπω σε μια άλλη φάση πολιτικής ζωής έτσι όπως εγώ σας ζω εκ του μακρόθεν γιατί δεν είχαμε, καν, γνωριστεί. Τι είναι αυτό που προτείνετε εσείς; Τι κομίζετε, έτσι για να το πω απλά;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν κομίζω, ούτε επιχειρώ, κυρία Μαυραγάνη, να περιγράψω μια συνταγή. Αυτό το οποίο προσπαθώ να μεταδώσω, είναι ότι το μέλλον μας εξαρτάται από εμάς. Και μιλώ σε πρώτο πληθυντικό, γιατί δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να εμφανίζεται ως εκείνος ή εκείνη που έχει τη μαγική συνταγή προκειμένου να ανατραπούν όλα όσα μας συμβαίνουν. Η λύση είναι στην αντίσταση, η λύση είναι στη μάχη, η λύση είναι στην διεκδίκηση, η λύση, επίσης, είναι στην εξ υπαρχής, εκ βάθρων, ανασυγκρότηση της κοινωνίας, του λαού, του κράτους, της πολιτείας, με την συμμετοχή όλων. Δεν υπάρχει σχέδιο το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί, αν δεν είναι γνωστό στους πολίτες, αν οι πολίτες δεν το κάνουν κτήμα τους, και, κατά την άποψή μου, για να το κάνουν κτήμα τους, πρέπει να έχουν και συμμετοχή στην διαμόρφωση του.

Φαίη Μαυραγάνη: Εσείς πώς θα το επιτύχετε αυτό; Γιατί σας έβλεπα σε μια άλλη συνέντευξη να λέτε ότι σας ενδιαφέρει η διακυβέρνηση.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είναι πολύ εύστοχη η ερώτησή σας. Δεν υπάρχει, λοιπόν, σχέδιο που να μπορεί υλοποιηθεί χωρίς την συμμετοχή. Ο τρόπος τον οποίο η Πλεύση Ελευθερίας προτείνει, είναι ο συμμετοχικός, αμεσοδημοκρατικός, κινηματικός δρόμος. Διαδικασίες ανοικτές, που θα επιτρέψουν σε ανθρώπους, που δεν είναι, κυρία Μαυραγάνη, του κομματικού σωλήνα….

Φαίη Μαυραγάνη: Θα κάνετε δηλαδή πολιτικούς, δηλαδή, του πολίτες.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η άποψή μου είναι ότι ο πολιτικός, όταν παύει να είναι πολίτης, είναι πολύ κακός πολιτικός. Αν ένα πράγμα δεν μετάνιωσα ποτέ είναι ότι δεν έπαψα ποτέ να ζω και να συμπεριφέρομαι ως πολίτης και δεν έχασα ποτέ την αίσθηση του ποια είναι η κατάσταση μέσα στην κοινωνία.

Φαίη Μαυραγάνη: Και κάνετε άνοιγμα στον κόσμο να έρθουν και να συστρατευθούν;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ακριβώς. Η Πλεύση Ελευθερίας, το λέμε και στην διακήρυξη μας, είναι μια πρόσκληση. Είναι μια πρόσκληση μάχης. Είναι μια απόφαση μάχης, να παλέψουμε, και είναι μια πρόσκληση μάχης, να παλέψουμε όλοι μαζί.

Φαίη Μαυραγάνη: Και ο πολιτικός δρόμος που προτείνετε ποιος είναι; Γιατί οι συνταγές είναι συγκεκριμένες.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τι εννοείτε;

Φαίη Μαυραγάνη: Τις ζούμε. Θεωρείτε ότι η κρίση έφερε το Μνημόνιο ή το Μνημόνιο την κρίση; Για να καταλάβω πού βρισκόμαστε και τι παλεύουμε…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν πιστεύω ότι είναι μια ανάλυση ακριβής αυτή που θέλει το Μνημόνιο να είναι ένα οικονομικό πρόγραμμα. Πιστεύω ότι στο έδαφος της παγκόσμιας κρίσης, αρπακτικά σε παγκόσμιο επίπεδο, του τραπεζικού συστήματος, του χρηματοπιστωτικού συστήματος, των οικονομικών συμφερόντων, αλλά και των διαπλεκόμενων εξουσιών, βρήκαν την ευκαιρία να εγκαθιδρύσουν ένα άλλο καθεστώς. Το Μνημόνιο δεν είναι, απλώς, ένα οικονομικό πρόγραμμα. Το Μνημόνιο είναι καθεστώς. Το έφερε, στην πραγματικότητα, μια μακρά πορεία δρομολόγησης της συρρίκνωσης των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και της ίδιας Δημοκρατίας.

Φαίη Μαυραγάνη: Άρα είχαμε στρεβλώσεις εμείς λέτε. Είχαμε προβλήματα ως κράτος.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι, δεν μιλώ για την Ελλάδα ειδικά. Και είναι, κατά την άποψή μου, και, παραπλανητική και συκοφαντική η αφήγηση που έχτισαν κάποιοι και η οποία θέλει τον Ελληνικό λαό, ας πούμε, να είναι τεμπέλης ή μπαταχτσής ή να ζει πάνω από τις δυνάμεις του. Αυτό, άλλωστε, αποδείχθηκε και από τις εργασίες της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους που με εμπεριστατωμένο τρόπο ανέδειξε ότι, σε όλα τα επίπεδα, οι δαπάνες του κράτους, που έγιναν στην χώρα την τριακονταετία από το 1980 μέχρι το 2010, ήταν κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Άρα, δεν έτρωγαν οι Έλληνες αυτά που δεν είχαν.

Φαίη Μαυραγάνη: Δεν έγιναν ξαφνικά κλέφτες.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Υπήρχαν υπερβάσεις, όμως, που; Στον τομέα των εξοπλιστικών δαπανών. Εκεί όπου οργίασε η διαφθορά, η διαπλοκή, οι μίζες, οι συμβάσεις της διάβρωσης της δημόσιας λειτουργίας.

Φαίη Μαυραγάνη: Άρα, αν μου επιτρέπετε, βλέποντας και τον τίτλο του κόμματος, θα συμπλεύσετε ως Πλεύση και με άλλες πολιτικές δυνάμεις, πέραν του λαού στον οποίο απευθύνετε πρόσκληση, επί παραδείγματι τον κύριο Λαφαζάνη, τον κύριο Λαπαβίτσα, τον κύριο Βαρουφάκη, που έχετε μια κοινή γραμμή, ας πούμε, πολιτική στο άνοιγμα αυτό το πολιτικό;

Ζωή Κωνσταντοπούλου:Θα σας πω. Κατ’ αρχάς, όταν λέμε ότι απευθύνουμε πρόσκληση στους πολίτες, το εννοούμε. Και αυτό σημαίνει ότι δεν θα προκαταλάβω σήμερα εγώ τι θα κάνει η Πλεύση Ελευθερίας που ενσαρκώνεται μέρα την ημέρα από την κοινωνία. Μέσα από διαδικασίες δημοκρατικές και ανοικτές. Τονίζω και το δημοκρατικές και το ανοικτές, τονίζω αν μου επιτρέπετε και το αμεσοδημοκρατικές…

Φαίη Μαυραγάνη: Άρα ξεκινάτε με συνέδριο σε πρώτη φάση; Για την εκλογή σας;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Έτσι όπως το θέτετε, πραγματικά μου θυμίζετε πράγματα με τα οποία δεν θέλουμε να ‘χουμε καμία σχέση και πράγματα από τα οποία θέλουμε να κρατηθούμε μακρυά. Και εννοώ τους κομματικούς μηχανισμούς, τις κομματικές ισορροπίες, αλλά και τις κατ’ επίφαση δημοκρατικές διαδικασίες που έχουν προκατειλημμένο και προκατασκευασμένο αποτέλεσμα πριν καν γίνουν και γίνονται για το φαίνεσθαι. Όχι.

Φαίη Μαυραγάνη: Πώς θα γίνει;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κοιτάξτε: θα υπάρξουν διαδικασίες πολλών επιπέδων. Και άμεσων, με φυσική παρουσία, ανοιχτών συγκεντρώσεων-συνελεύσεων, και διαδικτυακής διαβούλευσης και συμμετοχής, και θεματικών επεξεργασιών. Και τα τρία αυτά θα επιχειρήσουμε να συνδυάσουμε.

Φαίη Μαυραγάνη: Άλλοι πολιτικοί θα μπουν;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Σίγουρα, αλλά σας είπα ότι η έμφαση είναι στο να μπουν, και μέχρι στιγμής αυτό δικαιώνεται απόλυτα, άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι, ας το πούμε έτσι, κατ’ επάγγελμα πολιτικοί, αλλά είναι ενεργοί πολίτες, έχουν αντίληψη και έχουν την διάθεση και την αποφασιστικότητα αυτήν την στιγμή να διεκδικήσουν. Αυτό που εμένα, προσωπικά, με γεμίζει με πάρα πολύ μεγάλη αισιοδοξία είναι το γεγονός ότι έρχονται με όρεξη, με ιδέες και με ενέργεια, πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι. Και νομίζω ότι μέσα από εκεί, μέσα, δηλαδή, από τις νέες γενιές, θα προκύψει και μια πολύ μεγάλη ενέργεια και δημιουργικότητα. Νομίζω, επίσης, κυρία Μαυραγάνη, μιας και αναφερθήκατε στον Γιάννη τον Σταθά, και σε άλλους ανθρώπους που δοκιμάστηκαν σε αυτή την διαδικασία.

Φαίη Μαυραγάνη: Να πούμε ήταν πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ναι. Δεν είναι τυχαίο ότι οι άνθρωποι που αντιστάθηκαν, και οι άνθρωποι που είπαν όχι μέχρι τέλους, ήταν, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, άνθρωποι βγαλμένοι από την κοινωνία. Όχι από τον κομματικό σωλήνα.

Φαίη Μαυραγάνη: Θα επιμείνω μόνο σ’ αυτό και συνεχίζουμε για να προλάβουμε να βάλουμε και άλλα θέματα. Πρόσωπα όπως αυτά που σας προείπα, του κυρίου Βαρουφάκη, του κυρίου Λαπαβίτσα, έχουν χώρο σε εσάς; Έχετε κάνει κάποιες συζητήσεις και υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ακόμη δεν έχουν γίνει συζητήσεις και θα σας πω ότι δεν βιάζομαι να γίνουν τέτοιες συζητήσεις από την άποψη ότι είναι διακηρυκτικά διατυπωμένο, στην ιδρυτική διακήρυξη της Πλεύσης Ελευθερίας, ότι θα στηρίξει και θα συμπράξει και με τις κοινωνικές, και με τις πολιτικές και με τις κινηματικές δυνάμεις οι οποίες δρουν προς τον ίδιο σκοπό, γιατί είναι στόχος η συγκρότηση ενός ευρέος μετώπου.

Φαίη Μαυραγάνη: Άρα όλα ανοικτά είναι απ’ ότι αντιλαμβάνομαι.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Βεβαίως. Από την άλλη, όμως, όπως ξέρετε, για να μείνουν ανοικτά πρέπει να σταματήσουμε να αντιλαμβανόμαστε της διεύρυνση ως μια εκ των ενόντων διαχείριση. Να βρεθούμε οι ίδιοι μεταξύ μας, και να ξαναβαφτιστούμε. Όχι. Ας απευθυνθούμε στην κοινωνία.

Φαίη Μαυραγάνη: Καταλαβαίνω τι λέτε γιατί για μένα συνίσταται εδώ και μια, πως να το πω, διαφοροποίηση του εξής πεδίου. Αν είναι ο κύριος Λαπαβίτσας με τον κύριο Βαρουφάκη μαζί, ο κύριος Λαπαβίτσας που τον φιλοξενήσαμε και πριν από δύο εβδομάδες στην εκπομπή, είναι σταθερός και αμετακίνητος στην άποψη της επιστροφής στην δραχμή, ο κύριος Βαρουφάκης προσφάτως τον είδα να λέει ότι είναι στρατηγικός σκοπός η παραμονή στο ευρώ. Άρα μιλάμε για κόντρα-απόψεις.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα σας πω κάτι. Έχω εντελώς διαφορετική προσέγγιση αυτού του θέματος. Θεωρώ ότι η δογματική προσέγγιση της ανατροπής με βάση το νόμισμα, είναι εξ ορισμού περιορισμένης εμβέλειας. Γιατί κανένα νόμισμα από μόνο του δεν μπορεί να εγγυηθεί την Δημοκρατία. Άρα πρέπει να υπάρχει…

Φαίη Μαυραγάνη: Άρα το αφήνετε ανοιχτό. Δεν είναι κάτι που το ξεκαθαρίζετε προς τη μια ή προς την άλλη κατεύθυνση…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι, δεν το αφήνω καθόλου ανοιχτό. Λέω, ότι πρέπει ο καθένας και η καθεμιά να ξεκαθαρίσει μέσα του αν είναι στόχος πρωταρχικός η αποκατάσταση του πολιτεύματος ή αν είναι στόχος πρωταρχικός ένα συγκεκριμένο οικονομικό μοντέλο. Για εμένα είναι ξεκάθαρο, ότι πρωταρχικός στόχος είναι η αποκατάσταση του πολιτεύματος, και κανένα οικονομικό μοντέλο από μόνο του δεν εγγυάται την Δημοκρατία.

Φαίη Μαυραγάνη: Για να προλάβουμε επειδή αρχίζει και στενεύει ο χρόνος και θέλω να σας θέσω και κάποια άλλα θέματα. Έχει γίνει πολύς ντόρος αυτές τις μέρες με το κίνημα “Παραιτηθείτε” και ακούσαμε και τον κύριο Φίλη να λέει ότι είναι στα όρια της Συνταγματικής ανοχής, αντιδράσεις ένθεν κακείθεν, η δική σας άποψη ποια είναι;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Για ποιο πράγμα;

Φαίη Μαυραγάνη: Για το ότι υπάρχει ένα κίνημα πίσω από, δεν ξέρω και ‘γω ποιους ανθρώπους που θέλουν να αντιδράσουν και να κατέβουν στο Σύνταγμα την άλλη Τετάρτη, και η Κυβέρνηση, ενώ ως αντιπολίτευση ενίσχυε τέτοιου είδους πρακτικές, εννοώ διαδηλώσεις και τέτοιους τρόπους αντίδρασης, τώρα τους στηλιτεύει με αυτόν τον τρόπο.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κοιτάξτε. Εγώ θεωρώ θλιβερό για κάθε Κυβέρνηση και για κάθε εξουσία να μην ανέχεται την διαμαρτυρία. Ως Πρόεδρος της Βουλής, υποδεχόμουν συλλαλητήρια…

Φαίη Μαυραγάνη: Το θυμόμαστε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: …και η Βουλή ήταν ανοιχτή και στη διαμαρτυρία. Οι Κυβερνήσεις και οι εξουσίες που φοβούνται και την Αντιπολίτευση, την οποία επιδίωξαν να μην έχουν, γιατί στην πραγματικότητα δεν υπάρχει Αντιπολίτευση μέσα στην σημερινή μνημονιακή Βουλή, και τις διαμαρτυρίες, είναι ούτως ή άλλως κυβερνήσεις ηθικά και πολιτικά έκπτωτες. Τώρα, σε σχέση με αυτήν την διαδικτυακή πρωτοβουλία, αρκετά πράγματα έχουν ακουστεί. Θα πω μόνο ότι η πραγματική ανατροπή δεν είναι η ανατροπή αυτής της Κυβέρνησης μόνο. Η πραγματική ανατροπή είναι η ανατροπή του καθεστώτος. Αυτοί, λοιπόν, που θέλουν απλώς να ρίξουν αυτή την Κυβέρνηση για να φέρουν μιαν άλλη μνημονιακή, κατά την άποψη μου δεν αγωνίζονται για τα ίδια πράγματα για τα οποία αγωνίζεται και αγωνιά η μεγάλη πλειοψηφία του λαού και της κοινωνίας. Είναι, όμως θεμιτό, είναι δημοκρατικό δικαίωμα, είναι προκλητικό οποιοσδήποτε να ισχυρίζεται ότι η άσκηση δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι στα όρια του Συντάγματος, πολύ περισσότερο είναι προκλητικό αυτό που κάνει και η σημερινή Κυβέρνηση- το έκανε και η Κυβέρνηση Σαμαρά, το έκανε και η Κυβέρνηση Παπαδήμου, και η Κυβέρνηση Παπανδρέου: να βαφτίζει, δηλαδή, ακραίους εκείνους που την αντιπολιτεύονται. Και, επίσης, είναι προκλητικό να επικαλούνται το Σύνταγμα εκείνοι που βγαίνουν ανερυθρίαστα και λένε ότι θα κάνουν νομικά τερτίπια για να ξεπουλήσουν τη Δημόσια περιουσία. Αυτά που είπε ο κύριος Καμμένος πριν από λίγες ημέρες, ότι θα ξεπουλάει τα ακίνητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τουριστική, δήθεν, αξιοποίηση, θα τα βαφτίζει οχυρά, θα γίνονται δηλαδή ξενοδοχεία-οχυρά, και έτσι θα παρακάμπτει την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Αυτά είναι, ξέρετε, πολύ προκλητικές διατυπώσεις, μιας Κυβέρνησης που φαίνεται ότι, προφανώς, έχει χάσει το μέτρο και έχει χάσει τη μπάλα.

Φαίη Μαυραγάνη: Είναι πάρα πολλά αυτά που θέλω να σας ρωτήσω. Δυστυχώς δεν έχω χρόνο. Τελευταίο ερώτημα, εν συντομία. Πρόσφατη ήταν η διαδικασία πώλησης του Ελληνικού και θα ‘θελα ένα σχόλιο επ’ αυτού, για να βάλω και κάτι ακόμη, αν περιμένετε και άλλα. Επειδή έχουν γίνει πολλές αλλαγές και πολλές μεταβολές στην κυβερνητική πολιτική, περιμένετε και άλλα να γίνουν που, ούτε κατά διάνοια, δεν τα είχε στο πλάνο της η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν είναι μόνο ότι δεν τα είχε ούτε κατά διάνοια στο πλάνο της. Είναι ότι εξελέγη με πρόγραμμα την προστασία της Δημόσιας περιουσίας. Αυτή τη στιγμή διαπράττονται εγκλήματα οικονομικά και εγκλήματα περί το πολίτευμα. Η εκποίηση του Ελληνικού με αυτούς τους όρους, κατ’ αυτόν τον τρόπο αλλά και συνολικά, αυτοτελώς, συνιστά κακούργημα.

Φαίη Μαυραγάνη: Γιατί το λέτε αυτό;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Διότι πρόκειται για μία άκρως επιζήμια δικαιοπραξία, άκρως επιζήμια…

Φαίη Μαυραγάνη: Σε σχέση με το τίμημα;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: …σε σχέση με το τίμημα αλλά και σε σχέση με τον αποκλεισμό των πολιτών, από κοινά πράγματα, δηλαδή από δημόσια περιουσία και ιδιοκτησία, στην οποία έχουν δικαιώματα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αεροδρόμια της χώρας, που ξεπουλήθηκαν. Το ίδιο συμβαίνει και με τα λιμάνια. Θα πω για τον κύριο Δρίτσα, το ίδιο που είπα για τον κύριο Παρασκευόπουλο. Έπρεπε να κρύβεται ο κύριος Δρίτσας, που έκανε πολιτική καριέρα για την προστασία του λιμανιού και σήμερα υπογράφει το ξεπούλημά του. Έπρεπε να κρύβεται ο κύριος Σπίρτζης, που έκανε πολιτική και συνδικαλιστική καριέρα για την προστασία του Ελληνικού και σήμερα συμμετέχει στην Κυβέρνηση η οποία το ξεπουλά. Και δεν αρκούν τα κροκοδείλια δάκρυα ούτε αρκεί το να έρχονται σε τηλεοπτικές εκπομπές και να κλαυθμυρίζουν ότι “διαφωνούν αλλά δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς”.

Φαίη Μαυραγάνη: Να σας κάνω μια τελευταία ερώτηση; Αισθάνεστε κάπου υπεύθυνη για όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί, ότι ήσασταν από τα προεξάρχοντα στελέχη που στηρίξατε αυτήν την προσπάθεια εκλογικά και έγινε κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα έχουν έρθει τα πάνω κάτω;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το αίσθημα ευθύνης το βιώνω πολύ έντονα κυρία Μαυραγάνη και γι’ αυτό όσο ήμουν Πρόεδρος της Βουλής, έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου προκειμένου να ανταποκριθώ σε αυτή την ευθύνη. Και θεωρώ ότι ανθρωπίνως, πραγματικά, εξάντλησα κάθε δυνατότητα. Σε σημείο ακριβώς να γίνεται αυτή η επίθεση από πάσα προέλευση εναντίον μου. Εννοώ και μιντιακή, και πολιτική, και επιχειρηματική και ούτω καθ´εξής.

Την ευθύνη την βιώνω ως ευθύνη ανατροπής αυτού του εκτρώματος. Και επειδή δεν αισθάνομαι ότι έχω οτιδήποτε για το οποίο θα πρέπει να απολογούμαι ή να μετανιώνω, γιατί αυτά ακριβώς που έλεγα, μπορείτε να το αναζητήσετε, και πέρυσι και πρόπερσι και αντιπρόπερσι, αυτά λέω και σήμερα.

Φαίη Μαυραγάνη: Αυτό είναι αλήθεια.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Και τα λέω μετά λόγου γνώσεως γιατί έχω την πεποίθηση ότι είναι απολύτως εφικτό, να μείνει κανείς συνεπής στις θέσεις του και είναι, επίσης, απολύτως εφικτό και επιβεβλημένο να διεκδικήσει την υλοποίηση τους.

Φαίη Μαυραγάνη: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ θερμά. Μακάρι να είχαμε και άλλον χρόνο αλλά εδώ είμαστε θα ‘χουμε την ευκαιρία στο μέλλον. Σας ευχαριστώ πολύ.


Ζωή Κωνσταντοπούλου: Να είστε καλά.

Για πιο άμεση ενημέρωση κάντε like στην σελίδα μας στο facebook εδώ: Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook:  

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.