Tuesday, June 28, 2016

1.000.000 άνεργοι μέσα στην 7ετία της κρίσης

Το 1.000.000 έφτασαν οι χαμένες θέσεις εργασίας από το 2008 έως και το 2015, στον απόηχο της οικονομικής κρίσης, δηλάδή 50% περισσότερες από τις θέσεις που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση και οι οποίες ήταν άλλης εργασιακής μορφής και όχι μόνιμες ή αορίστου χρόνου.
Η μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και οικονομικών Ερευνών αναφέρει άκρως σημαντικές διαπιστώσεις:
Την τελευταία διετία, σε απόλυτους αριθμούς καταγράφεται αύξηση στα μεγέθη της απασχόλησης, εντούτοις δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνεται αναφορά για αντιστροφή του κλίματος.
Από τα στοιχεία του 4ου τριμήνου του 2015 με το αντίστοιχο του 2008, προκύπτει μείωση απασχολούμενων κατά 20,8% ή 956 χιλιάδες άτομα.
Αν η σύγκριση γίνει με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 προκύπτει αύξηση απασχολούμενων κατά 3% ή 106 χιλιάδες άτομα.
Επίσης σημειώνεται ότι:

Η παρατεταμένη μείωση της απασχόλησης, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στα έσοδα του κράτους, με την ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των κονδυλίων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Παράλληλα, αυξάνονται οι ανάγκες για κοινωνική προστασία. Λόγω της κρίσης μειώθηκαν οι απασχολούμενοι, που παράγουν και εισφέρουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία και αυξήθηκαν οι άνεργοι και τα άτομα που δεν συμμετέχουν στην αγορά εργασίας.

Αυτή η αντίστροφη πορεία είχε ως αποτέλεσμα να μεταβληθεί αρνητικά ο δείκτης οικονομικής εξάρτησης, ο οποίος ενώ κατέγραφε τιμές κοντά στην μονάδα, από το 2012 και μετά κινείται έντονα πάνω από το 1,5 κάτι που σημαίνει ότι για κάθε έναν που εργάζεται αντιστοιχούν 1,5 άτομα που δεν εργάζονται, ακούσια και εκούσια.

Ουσιαστικά, ο συγκεκριμένος δείκτης, αποτυπώνει το πρόσθετο βάρος που καλούνται οι απασχολούμενοι να διαχειριστούν, αφού «συντηρούν» επιπλέον άτομα.

Πηγή: ergasianews.gr

Για πιο άμεση ενημέρωση κάντε like στην σελίδα μας στο facebook εδώ: Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook:

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.