Tuesday, June 14, 2016

Παράταση στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ ζητάει η Φωτεινή Αραμπατζή

Επανέρχεται η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή στο ζήτημα της ενδεχόμενης περικοπής του 60% των συντάξεων των αγροτών, που θα συνεχίσουν να εργάζονται, ζητώντας αυτή τη φορά παράταση στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, μέχρις ότου ξεκαθαριστούν επισήμως οι συνέπειες, που θα έχει γι’ αυτούς η υποβολή τους.

Όπως υπογραμμίζει η Σερραία Βουλευτής, στις 15 Ιουνίου 2016 λήγει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ από τους δικαιούχους ενισχύσεων παραγωγούς στους φορείς α’ και β’ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς οι συνταξιούχοι ενεργοί αγρότες να γνωρίζουν ακόμη αν η υποβολή της δήλωσης συνεπάγεται την περικοπή της σύνταξής τους, σύμφωνα με το άρθρο 20 του νέου Ασφαλιστικού Νόμου 4387/2016. Καλούνται έτσι τάχιστα και χωρίς ξεκάθαρες απαντήσεις να αποφασίσουν εάν θα υποβάλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ χάνοντας έτσι το 60% της σύνταξης τους ή αν θα μεταβιβάσουν τα δικαιώματά τους και άρα να μην είναι πλέον ενεργοί αγρότες, αντιμετωπίζοντας έτσι πρόβλημα επιβίωσης λόγω της πενιχρής σύνταξης, που λαμβάνουν.

Την ίδια στιγμή πανελλαδικά σε επίπεδο καταχώρισης στο σύστημα δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε το 50% των δηλώσεων ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ "όποιος αγρότης υποβάλει την αίτησή του μετά τις 15 Ιουνίου και μέχρι τις 11 Ιουλίου, θα του καταβληθεί η ενίσχυση με ποινή 3% επί της βασικής ενίσχυσης και 1% επί των συνδεδεμένων καθεστώτων για κάθε εργάσιμη μέρα καθυστέρησης υποβολής".

Κατόπιν των ανωτέρω, η κ. Αραμπατζή ζητά από τον Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης να δώσει αμέσως παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ και σε κάθε περίπτωση να εξαιρέσει από τις ποινές τους συνταξιούχους αγρότες, που επιλέγουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν καθώς και αυτούς στους οποίους, αποσυρόμενοι οι συνταξιούχοι αγρότες, μεταβιβάζουν τον κλήρο τους.


Αναλυτικά, η Ερώτηση, που κατέθεσε η κ. Αραμπατζή είναι η εξής:



ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Ν. Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα 13-06-2016
Ερώτηση

Προς

Τον Υπουργό
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κ. Ευάγγελο Αποστόλου


Κύριε Υπουργέ

Ανάστατος είναι ο κόσμος των συνταξιούχων αγροτών από το ενδεχόμενο περικοπής του 60% της σύνταξής του, ως συνέπεια εφαρμογής του άρθρου 20 του νέου Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου (Ν. 4387/2016), που προβλέπει περικοπή σε συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε δικαιούχους, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα, που υποχρεωτικώς υπάγεται στην ασφάλιση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με δεδομένο ότι η μείωση ισχύει για όλους του συνταξιούχους λόγω γήρατος του Δημοσίου καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών, που εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Ασφάλισης, και με δεδομένο ότι ο ΟΓΑ εντάσσεται πλέον στον Ενιαίο Φορέα Ασφάλισης σύμφωνα με τον Ν. 4387/2016, συνάγεται ότι στη ρύθμιση της περικοπής περιλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι αγρότες του ΟΓΑ.

Βεβαίως εάν αυτό ισχύει, καταστρατηγείται δυστυχώς τόσο η φιλοσοφική αντίληψη της αγροτικής σύνταξης, αφού πρόκειται ως γνωστόν για μια συμβολική, προνοιακή επί της ουσίας σύνταξη όσο και η πραγματικότητα, που επιβάλλει την παράλληλη δραστηριοποίηση του συνταξιούχου αγρότη για την επιβίωσή του αφού στην πλειονότητά τους οι συνταξιούχοι αγρότες παίρνουν σύνταξη 340 Ευρώ μηνιαίως.

Για το συγκεκριμένο μείζον ζήτημα, έχω ήδη απευθύνει ερωτήσεις δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, χωρίς μέχρι του παρόντος  απάντηση.

Και σαν να μην έφτανε η αγωνία τους για την δυσμενέστατη ρύθμιση, η αναστάτωσή τους επιτείνεται καθώς στις 15 Ιουνίου 2016 λήγει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ από τους δικαιούχους ενισχύσεων παραγωγούς στους φορείς α’ και β’ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επειδή οι συνταξιούχοι ενεργοί αγρότες δεν γνωρίζουν αν η υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ συνεπάγεται την περικοπή της σύνταξής τους, καλούνται τάχιστα και χωρίς ξεκάθαρες απαντήσεις να αποφασίσουν εάν θα υποβάλλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ χάνοντας έτσι το 60% της σύνταξης τους ή να μεταβιβάσουν τα δικαιώματά τους και άρα να μην είναι πλέον ενεργοί αγρότες, αντιμετωπίζοντας έτσι ορατό κίνδυνο επιβίωσης λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής σύνταξης, που λαμβάνουν (340 ευρώ στην πλειονότητά τους).

Σε κάθε περίπτωση επειδή πανελλαδικά σε επίπεδο καταχώρισης στο σύστημα δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε το 50% των δηλώσεων 

Επειδή σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ "όποιος αγρότης υποβάλει την αίτησή του μετά τις 15 Ιουνίου και μέχρι τις 11 Ιουλίου, θα του καταβληθεί η ενίσχυση με ποινή 3% επί της βασικής ενίσχυσης και 1% επί των συνδεδεμένων καθεστώτων για κάθε εργάσιμη μέρα καθυστέρησης υποβολής"

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

  1. Προτίθεστε να δώσετε αμέσως παράταση για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ  ή τουλάχιστον να μην υπάρξουν ποινές για την κατηγορία των συνταξιούχων αγροτών, που θα επιλέξει να υποβάλει δήλωση καλλιέργειας καθώς και γι’ αυτούς στους οποίους θα μεταβιβάσουν τον κλήρο τους οι συνταξιούχοι αγρότες;
  2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σας για την αντιμετώπιση αυτού του μείζονος ζητήματος;  

Η ερωτώσα Βουλευτής

Φωτεινή Αραμπατζή

Βουλευτής Σερρών ΝΔ

Για πιο άμεση ενημέρωση κάντε like στην σελίδα μας στο facebook εδώ: Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook:  

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.