Thursday, June 30, 2016

Να πληρωθούν οι Έλληνες Κτηνοτρόφοι την συνδεδεμένη ενίσχυση για το ζωικό κεφάλαιο ζητά η Φωτεινή Αραμπατζή

Να καταβληθούν επιτέλους στους δικαιούχους κτηνοτρόφους της Ελλάδας τα κοινοτικά κονδύλια της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το ζωικό κεφάλαιο ύψους 90 εκ. Ευρώ αλλά και να αξιοποιηθεί το σύνολο των συγκεκριμένων κοινοτικών κονδυλίων, χωρίς να παρουσιαστούν φαινόμενα όπως αυτά που παρουσιάστηκαν στη συνδεδεμένη ενίσχυση για το φυτικό κεφάλαιο, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αξιοποιήθηκε ούτε το 1/3 αυτών λόγω της έλλειψης προγραμματισμού από το ΥΠΑΑΤ, ζητά η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή σε σχετική Ερώτηση, που κατέθεσε σήμερα (30-6-2016) στη Βουλή.

Η Σερραία Βουλευτής επισημαίνει ότι  δύο χρόνια μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε δεκατρείς αγροτικούς τομείς σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ και ακόμη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει πληρώσει ούτε ένα Ευρώ από τα δεσμευμένα κοινοτικά κονδύλια για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ζωικού κεφαλαίου στους δικαιούχους κτηνοτρόφους της Ελλάδας.

Τονίζει δε ότι αυτή η απαράδεκτη καθυστέρηση, ιδιαίτερα σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, προκαλεί την εύλογη αγανάκτηση του κτηνοτροφικού κόσμου της χώρας, ο οποίος, την ίδια στιγμή που υπερφορολογείται άγρια και βλέπει τις ασφαλιστικές του εισφορές να εκτοξεύονται, στερείται αναίτια και παράλογα τους άκρως απαραίτητους ενωσιακούς πόρους, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και την ανάπτυξη των εκμεταλλεύσεών του.
  
Αναλυτικά, η Ερώτηση που κατέθεσε η κ. Αραμπατζή είναι η εξής:

   

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Ν. Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα 30-6-2016

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Απαράδεκτη καθυστέρηση στην καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης ζωικού κεφαλαίου στους Έλληνες κτηνοτρόφους»


Κύριε Υπουργέ,

Δύο χρόνια μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε δεκατρείς αγροτικούς τομείς σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ και ακόμη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει πληρώσει ούτε ένα Ευρώ από τα δεσμευμένα κοινοτικά κονδύλια ύψους 90 περίπου εκ. ευρώ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ζωικού κεφαλαίου στους δικαιούχους κτηνοτρόφους της Ελλάδας. Ειδικότερα μπλοκαρισμένα παραμένουν:

  1. 11.500.000 € για το 2015, για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων σε πεδινές περιοχές που παράγουν και παραδίδουν πρόβειο ή και αίγειο γάλα σε εγκεκριμένες μονάδες μεταποίησης,
  2. 21.700.000 € για το 2015, για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων σε ορεινές / μειονεκτικές / με ειδικά μειονεκτήματα περιοχές, καθώς και οι μετακινούμενοι, που παράγουν και παραδίδουν πρόβειο ή και αίγειο γάλα σε εγκεκριμένες μονάδες μεταποίησης
  3. 24.500.000 € για το 2015για την ενίσχυση της διατήρησης της εγχώριας παραγωγής βόειου κρέατος στα τρέχοντα επίπεδα  παραγωγής  και  παράλληλα  η  αξιοποίηση  του αναπαραγωγικού δυναμικού της χώρας
  4. 25.500.000 € ευρώ για το 2015, για την ενίσχυση αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων με σκοπό τη στήριξη του ζωικού κεφαλαίου χωρίς γη, ασκούν δηλαδή εντατική κτηνοτροφία.
  5. 4.500.000 € ευρώ για το 2015, για την ενίσχυση βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων με σκοπό τη στήριξη του ζωικού κεφαλαίου χωρίς γη, ασκούν δηλαδή εντατική κτηνοτροφία.

Αυτή η απαράδεκτη καθυστέρηση, ιδιαίτερα σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, προκαλεί την εύλογη αγανάκτηση του κτηνοτροφικού κόσμου της χώρας, ο οποίος, την ίδια στιγμή που υπερφορολογείται άγρια και βλέπει τις ασφαλιστικές του εισφορές να εκτοξεύονται, στερείται αναίτια και παράλογα τους άκρως απαραίτητους ενωσιακούς πόρους, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και την ανάπτυξη των εκμεταλλεύσεών του.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.   Γιατί μέχρι του παρόντος δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους κτηνοτρόφους της Ελλάδας τα ενωσιακά κονδύλια της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το ζωικό κεφάλαιο;

2.   Ποιος είναι ο προγραμματισμός που υπάρχει για την καταβολή τους;

3.   Θα αξιοποιηθεί το σύνολο των κοινοτικών κονδυλίων για τη συνδεδεμένη ενίσχυση ζωικού κεφαλαίου που αναλογούν στους Έλληνες κτηνοτρόφους, χωρίς να παρουσιαστούν φαινόμενα όπως αυτά που παρουσιάστηκαν στη συνδεδεμένη ενίσχυση για το φυτικό κεφάλαιο, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αξιοποιήθηκε ούτε το 1/3 αυτών λόγω της έλλειψης προγραμματισμού από το ΥΠΑΑΤ;


Η ερωτώσα Βουλευτής   


Φωτεινή Αραμπατζή

Βουλευτής Σερρών ΝΔ 

Για πιο άμεση ενημέρωση κάντε like στην σελίδα μας στο facebook εδώ: Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.