Friday, June 10, 2016

Να μην περικοπούν οι συντάξεις των αγροτών, που θα συνεχίζουν να εργάζονται, ζητά η Φωτεινή Αραμπατζή με Επίκαιρη Ερώτησή της

Να ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση αν συμπεριλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι αγρότες, που θα συνεχίζουν να εργάζονται, στις διατάξεις του άρθρου 20 του νέου Ασφαλιστικού Νόμου το οποίο προβλέπει περικοπή συντάξεων της τάξης του 60%, ζητά η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή με σχετική Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε χθες (08/06/2016) στη Βουλή.

Η Σερραία βουλευτής καλεί στη Βουλή τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο ν΄απαντήσει συγκεκριμένα, αποκαθιστώντας την αναστάτωση, που επικρατεί στις τάξεις του αγροτικού κόσμου, αν λόγω της υπαγωγής του ΟΓΑ στο νέο «φαραωνικό» ταμείο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, οι συνταξιούχοι αγρότες, που συνεχίσουν να καλλιεργούν, χάσουν το 60% της σύνταξής τους.

Υπερασπίζεται δε την  ανάγκη   εξαίρεσης  των  αγροτών από  τη  συγκεκριμένη  διάταξη,  η  οποία,  σε  περίπτωση  που  τους  αφορά, καταστρατηγεί   τόσο   τον   συμβολικό   και   προνοιακό   χαρακτήρα   της αγροτικής σύνταξης, όσο και την ίδια την πραγματικότητα, που επιβάλλει την   παράλληλη   δραστηριοποίηση   του   συνταξιούχου   αγρότη   για   την επιβίωσή του, αφού στην πλειονότητά τους οι συνταξιούχοι αγρότες παίρνουν σύνταξη της τάξης των 340 Ευρώ μηνιαίως!

Η κ. Αραμπατζή αναδεικνύει επιπροσθέτως την σύγχυση, που επικρατεί σχετικά με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, με δεδομένη την καταληκτική προθεσμία υποβολής τους στις 15/06/2016. Σε περίπτωση λοιπόν, που η διάταξη του άρθρου 20 τους αφορά, ζητά να ενημερωθεί για το αν οι συνταξιούχοι αγρότες θα πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ και αν η υποβολή των δηλώσεών τους θα σημάνει και την περικοπή της σύνταξής τους.

Αναλυτικά, η Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε η κ. Αραμπατζή είναι η εξής:


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Ν. Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα 08-06-2016
Επίκαιρη Ερώτηση

Προς

Τον Υπουργό
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Κον Γιώργο Κατρούγκαλο

Κύριε Υπουργέ,

Ανάστατος είναι ο κόσμος των συνταξιούχων αγροτών από το ενδεχόμενο περικοπής του 60% της σύνταξής του, σύμφωνα με το άρθρο 20 του νέου  Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου ( Ν. 4387/2016), που  προβλέπει περικοπή σε συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε δικαιούχους, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα, που υποχρεωτικώς υπάγεται στην ασφάλιση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η μείωση ισχύει για όλους του συνταξιούχους λόγω γήρατος του Δημοσίου καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Ασφάλισης.
Με δεδομένη λοιπόν την υπαγωγή των ασφαλισμένων αγροτών του ΟΓΑ στον Ενιαίο Φορέα Ασφάλισης, όπως θεσμοθετήθηκε με τον Ν. 4387/2016, προκύπτει ότι η συγκεκριμένη περικοπή αφορά και στους συνταξιούχους αγρότες.

Εάν αυτό ισχύει, πρόκειται για διάταξη που καταστρατηγεί και τη φιλοσοφική αντίληψη της αγροτικής σύνταξης, αφού πρόκειται ως γνωστόν για μια συμβολική, προνοιακή επί της ουσίας σύνταξη αλλά και την πραγματικότητα. Πραγματικότητα που επιβάλλει την παράλληλη δραστηριοποίηση του συνταξιούχου αγρότη για την επιβίωσή του αφού στην πλειονότητά τους παίρνουν σύνταξη 340 Ευρώ μηνιαίως.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.    Η συγκεκριμένη διάταξη αφορά και στους συνταξιούχους αγρότες; Εάν ναι, σκοπεύει να τους εξαιρέσει;
2.    Στην περίπτωση που τους αφορά , με δεδομένη την καταληκτική προθεσμία υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ στις 15/06/2016, τί θα ισχύσει ως προς την υποβολή δηλώσεων από συνταξιούχους αγρότες  και αν αυτή θα παίξει ρόλο στην περικοπή της σύνταξης

Η ερωτώσα Βουλευτής

Φωτεινή Αραμπατζή


Βουλευτής Σερρών ΝΔ


Για πιο άμεση ενημέρωση κάντε like στην σελίδα μας στο facebook εδώ: Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook:

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.